13 voedingsmiddelen die het concentratievermogen van je kind verbeteren
Wanneer kinderen naar school gaan, is het concentratievermogen een van de kernvaardigheden in hun leerproces. Daarom is het belangrijk om ze voedsel te laten eten dat hun concentratie verbetert.
Het concentratievermogen is de mentale functie die mensen helpt hun aandacht ergens op te richten. Je geest en lichaam komen samen tijdens de concentratie, wat beide ten goede komt. Daarom is het concentratievermogen belangrijk voor kinderen die studeren en op het punt staan een examen af te leggen, maar ook voor kinderen die oefenen en op het punt staan deel te nemen aan een sportwedstrijd.
Het is bewezen dat een goed dieet helpt het concentratievermogen te verhogen. In de eerste plaats omdat het de balans biedt die het lichaam nodig heeft om de geest scherp te stellen. En ten tweede omdat het de hersenen voedt met de brandstof die ze nodig hebben om de neuronen efficiënt te laten werken.
Vetten: de beste brandstoffen
Je lichaam haalt de meeste energie uit twee soorten voedsel: koolhydraten en vetten. De hersenen kunnen beide soorten gebruiken, maar het product dat afkomstig is van gezonde vetten vernieuwt en regenereert de hersencellen het best.
Door voedingsmiddelen die het concentratievermogen van je kinderen verbeteren in hun dieet op te nemen, zullen hun cognitieve processen en creativiteit verbeteren. Maar ouders worstelen meestal met het feit dat hun kinderen niet van gezond voedsel houden.
Terwijl kinderen opgroeien, doorlopen ze verschillende stadia van acceptatie en afwijzing van voedsel. Als ze op een dag een bepaald voedsel niet meer willen, moet je het een andere keer opnieuw proberen met hetzelfde voedsel. Als je creatief omgaat met je recepten, ontdekken en waarderen ze de voordelen van gezonder eten.
De beste voeding om het concentratievermogen van je kinderen te verbeteren
Avocado
Deze vrucht, rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, verbetert de communicatie tussen de neuronen en het geheugen. Perfect voor de examentijd!
Heerlijke tip
Beleg volkorenbrood met avocado, stukjes kip (bijvoorbeeld geroosterd of gekookt), fijngehakte selderij en mayonaise.
Zalm, sardines en ansjovis
Vette vis is rijk aan fosfor en omega 3- en omega 6-vetzuren , waardoor ze de ideale voeding zijn voor verbetering van de hersenfunctie.
Heerlijke tip
Je kunt het beleg wat we hierboven beschreven hebben variëren door zalm te gebruiken in plaats van kip. Je kunt er ook lekkere kroketten van maken.
Selderij
De antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van selderij zijn afkomstig van de luteoline, een stof die onder andere het leren vergemakkelijkt en het geheugen verbetert.
Heerlijke tip
Maak een salade met stukjes kip, appel en selderij. Maak een dressing van yoghurt, mosterd, honing, zout en peper.
Bosbessen
Ze zijn rijk aan antioxidanten en anthocyanen, stoffen die bescherming bieden tegen neurologische ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer. Ook verbeteren ze het leer- en denkvermogen en het geheugen.
Heerlijke tip
Maak een smoothie van bosbessen en veenbessen. Zeef en zoet naar smaak, bij voorkeur met honing. Vergeet niet dat suiker de concentratie niet bevordert.
Kijk ook eens naar dit artikel: Leer zelf bosbessen verbouwen en gebruiken
Broccoli
Deze groente is rijk aan vitamine B, wat niet alleen de ontwikkeling van de hersenen van een baby in de baarmoeder bevordert, maar ook cognitieve functievermindering voorkomt.
Heerlijke tip
Stoom de broccoli 4 minuten. Meng de fijngehakte broccoliroosjes met pasta, gekookte linzen en gemalen noten. Breng op smaak met knoflook en kurkuma.
Kippenbouillon
Door het feit dat het de darm geneest, vermindert het het aantal bacteriën en voedsel dat in de bloedsomloop komt, waardoor de hersencellen opzwellen.
Heerlijke tip
Om kippenbouillon te maken, kook je de botten 12 tot 24 uur op laag vuur. Voeg dan wortelen, selderij en twee eetlepels appelazijn toe. Doe 10 minuten voordat je de pan van het vuur haalt er wat peterselie erbij. Daarna zeef je het en voilà, de voedende bouillon is klaar.
Extra vierge olijfolie
Koudgeperste olijfolie van de eerste persing is rijk aan antioxidanten, die het geheugen goed houden en het leren vergemakkelijken.
Heerlijke tip
Extra vierge olijfolie mag niet aan hoge temperaturen worden blootgesteld omdat het dan afgebroken wordt. Voeg het rauw toe aan salades, mayonaises of pastagerechten.
Kokosolie
Het is de beste bron van triglyceriden met middellange ketens, het perfecte voedingsmiddel voor de neuronen. Het vermindert ontstekingen en voorkomt geheugenverlies.
Heerlijke tip
Voeg een handvol gehakte noten, rozijnen, een theelepel kaneel en een lepel kokosolie toe aan gekookte rijst.
Kurkuma
De curcumine in deze knol is een krachtige antioxidant en ontstekingsremmend middel, dat de productie van nieuwe hersencellen stimuleert.
Heerlijke tip
Kurkuma is wat kerrie geel maakt. Met kurkuma kun je lekkere mayonaises maken. Je kunt het ook toevoegen aan roerei voor een extra pittig smaakje.
Rozemarijn
Het carnosinezuur in dit kruid beschermt de hersenen tegen neurodegeneratieve schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen.
Heerlijke tip
Kruid vlees of kip met fijngehakte rozemarijnbladeren. Rozemarijn past ook perfect bij een tomatensaus.
Eierdooiers
Ze zijn een grote bron van choline en bevatten ook fosfolipiden, die van vitaal belang zijn voor neurale transmissies.
Heerlijke tip
Voeg paprikapoeder, ui en kurkuma toe aan gekookte pasta. Voeg vervolgens de gekookte en verkruimelde eierdooiers toe. Doe er dan wat kokosolie of olijfolie bij tijdens het serveren.
Bieten
Ze zijn rijk aan antioxidanten en natuurlijke nitraten die de bloedtoevoer naar de hersenen verhogen en de prestaties verbeteren.
Heerlijke tip
Meng enkele bieten en wortelen met sinaasappelsap, zeef het en drink dit bij het ontbijt.
Noten
Noten zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, waardoor ze het perfecte voedingsmiddel zijn voor een goede werking van de neuronen.
Heerlijke tip
Doe een beetje roomkaas of ricotta in een kom. Voeg selderij en fijngehakte noten toe. Breng op smaak met honing, zout en peper. Geniet dan van deze spread op crackers.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gómez-Pinilla, F. (2008). Brain foods: the effects of nutrients on brain function. Nature reviews neuroscience, 9(7), 568-578. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805706/
- Chianese, R., Coccurello, R., Viggiano, A., Scafuro, M., Fiore, M., Coppola, G., … & Meccariello, R. (2018). Impact of dietary fats on brain functions. Current neuropharmacology, 16(7), 1059-1085. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6120115/
- Czyż, K., Bodkowski, R., Herbinger, G., & Librowski, T. (2016). Omega-3 fatty acids and their role in central nervous system-a review. Current medicinal chemistry, 23(8), 816-831. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26795198/
- Goñi, M. G., Di Gerónimo, N., Carrozzi, L., Yommi, A. K., & Roura, S. I. (2012). Caracterización de compuestos antioxidantes presentes en apio según el estadio de madurez. Asociación Argentina de Horticultura. https://repositorio.inta.gob.ar/handle/20.500.12123/4843
- López, E. A. S., Marroquín, J. I., Leyva, J. J. S., Lira, M. O. F., Escobedo, J. G. S., & González, T. H. (2002). Aspectos nutricios de la enfermedad de Alzheimer. Neurología, Neurocirugía y Psiquiatría, 35(3), 150-155. https://www.medigraphic.com/pdfs/revneuneupsi/nnp-2002/nnp023f.pdf
- Suttiwan, P., Yuktanandana, P., & Ngamake, S. (2018). Effectiveness of essence of chicken on cognitive function improvement: A randomized controlled clinical trial. Nutrients, 10(7), 845. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073337/
- Sevilla Paz Soldán, R., Condori Bustillos, R., Sejas Claros, A., Huayhua Mexicano, R., & Calla Domaire, P. (2018). Mezcla lipidica para mejorar el desarrollo psicomotriz en niños menores de 5 años con paralisis cerebral infantil. Revista Científica Ciencia Médica, 21(2), 21-28. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?pid=S1817-74332018000200004&script=sci_arttext
- Johnson, C. B., & Jorge, J. C. L. (2005). Seasonal variations of rosmarinic and carnosic acids in rosemary extracts. Analysis of their in vitro antiradical activity. Spanish Journal of Agricultural Research, (1), 106-112. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=1114062
- Poulose, S. M., Miller, M. G., & Shukitt-Hale, B. (2014). Role of walnuts in maintaining brain health with age. The Journal of nutrition, 144(4), 561S-566S. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24500933/