6 manieren om verhoogde triglyceriden te verminderen

Als je je triglyceriden wilt verminderen, moet je havermout als ontbijt eten. De oplosbare en onoplosbare vezels in havermout ondersteunen je cardiovasculaire gezondheid. Probeer het eens!
6 manieren om verhoogde triglyceriden te verminderen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 12 januari, 2019

Je hoort veel over hoe slecht cholesterol is voor je gezondheid, maar hoe zit het met je triglyceriden?

Zij zijn eigenlijk veel gevaarlijker. Triglyceriden zijn het type vet dat gelinkt is aan wat je eet en ze kunnen namelijk het risico op een hartaanval aanzienlijk verhogen.

Je moet dus extreem voorzichtig zijn met je dieetkeuzes en de hoeveelheden lipiden die je tot je neemt.

Dit zorgt er voor dat er geen overmatig vet wordt geproduceerd in je bloed, wat kan leiden tot gevaarlijke arteriosclerose. Deze aandoening kan dus serieuze problemen geven op het gebied van een goede doorbloeding. 

Ook moeten we je eraan herinneren dat het erg belangrijk is om periodieke medische check-ups te krijgen.

Hoge triglyceriden hebben geen duidelijke symptomen. Het is een onzichtbare aandoening die geen sporen na laat, maar langzaam maar zeker wel je gezondheid af laat nemen.

We raden je dus aan om een beetje beter voor je zelf te zorgen, beginnend met de meest belangrijke maaltijd van de dag: ontbijt.

De suggesties die we in dit artikel maken zullen niet alleen je triglyceridenspiegels verlagen en reguleren. Zij zullen ook je hart ondersteunen en je gewicht op peil houden. Bovendien zullen ze je de juiste hoeveelheid energie geven voor een fantastische nieuwe dag.

1. Een stuk roggebrood met extra vierge olijfolie

Om je triglyceridenwaarden te verlagen en te reguleren heb je gezonde vetten nodig die komen uit producten zoals extra vierge olijfolie.

De omega 3 die in olijfolie zit zal helpen om het overmatig vet te verwijderen uit je bloed dat je aderen hard kunnen maken en je lever overbelasten.

Het is een heel goed idee om olijfolie toe te voegen aan je ontbijt.

Echter is het belangrijk om te onthouden dat je een theelepel olijfolie kan toe voegen aan volkoren granen.

2. Bessen

bessen

Een fout die veel mensen maken wanneer zij hun cholesterol en triglyceriden proberen te verlagen is om meer fruit te eten.

Neem deze veronderstelling met een korreltje zout. De fructose die gevonden wordt in fruit kan de triglyceriden verhogen.

Daarom is het belangrijk om de hele dag niet te veel fruit te eten. Kies je fruit goed uit, combineer het goed en eet niet te veel.

Gedroogd fruit, zoals rozijnen en dadels, wordt niet aanbevolen. Echter aardbeien, bosbessen, kersen en frambozen zijn een geweldig middel om de triglyceriden te verlagen.

Ze bevatten weinig fructose en zijn rijk aan vitamine C. Zij gaan ook goed samen met bananen, een ander ideale fruitsoort voor deze aandoening.

 3. Een spectaculaire ochtendsmoothie voor het verlagen van de triglyceriden

We raden je aan om dit geweldige drankje drie keer per week te maken. Voel je vrij om te genieten van een lekker kopje koffie op de andere dagen van de week.

Probeer echter om geen volle melk of andere vetten toe te voegen waardoor je gezonde kopje koffie ineens erg ongezond wordt.

Lees hieronder hoe je deze smoothie kan maken.

Ingrediënten

 • 30 gram of 1 kopje verse spinazie
 • 1 appel
 • 50 ml of 5 eetlepels citroensap
 • 10 gram of 1 eetlepel havermout
 • 200 ml of 1 kopje water

Bereiding

 • Als eerste is het belangrijk om je spinazie en appel goed te wassen. Je kunt de appel zowel met schil als zonder schil gebruiken. Snijd deze eerst in stukjes.
 • Doe de appel, spinazie, citroensap, havermout en vervolgens het water in de blender.
 • Meng het dan net zo lang tot het een gladde textuur heeft.

4. Zeg ja tegen havermout

havermout

Havermout is aanbevolen voor bijna elk dieet. De koning van de granen is de beste vriend van je hart: het helpt je cholesterol- en triglyceridenlevels te reguleren. Daarnaast helpt het je om gewicht te verliezen en vervolgens om meer energie te krijgen. 

Wat is het geheim van havermout? De onoplosbare en oplosbare vezels.

De mèta-glucan en mucilage in havermout optimaliseren het metabolisme van cholesterol en triglyceriden. Het is echt geweldig.

5. De combinatie van avocado en watermeloen

watermeloen

Watermeloen bevat een klein beetje fructose, maar een overvloed aan vitaminen, mineralen en water. Gecombineerd met een halve avocado kan dit dan veel voordelen geven:

Avocado’s zijn rijk aan omega 3 en 6 vetzuren.

De beste manier om deze voedingsstoffen binnen te krijgen is om een klein beetje minder dan een halve avocado te combineren met een portie watermeloen. Je geeft je lichaam dan:

 • Vezels
 • Kalium
 • Magnesium
 • Vitamine C

En nog veel meer!

Gevarieerd eten is altijd de sleutel! 

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat zijn de symptomen van een magnesiumtekort?

6. Appels en walnoten

Als laatste hebben we nog een geweldige combinatie voor je. Een ongeschilde groene appel in stukjes gesneden met een paar walnoten.

Het is gemakkelijk, het vult en het is ook nog eens erg goed voor je cardiovasculaire gezondheid.

De ongeschilde appel is rijk aan onder andere antioxidanten, pectine en vezels. Deze zijn allemaal erg goed om hoge levels van triglyceriden tegen te gaan.

De walnoten zijn rijk aan mono-onverzadigde vetten, bevatten vitamine E, foliumzuur, magnesium en meer.

Probeer het dus eens! Maak een kom met een paar walnoten en een biologische appel en begin dan met goed te zorgen voor jezelf, vandaag nog! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Byrne A, Makadia S, Sutherland A, Miller M. Optimizing Non-Pharmacologic Management of Hypertriglyceridemia. Arch Med Res. 2017 Aug;48(6):483-487.
 • Miller M, Stone N, Ballantyne C, Bittner V, Criqui M, Ginsberg H et al. Triglycerides and Cardiovascular Disease. Circulation. 2011;123(20):2292-2333.
 • Ben Slama F, Jebali N, Chemli R, Ben Rayana C, Achour A, Najar M et al. Dietary fiber in the diets of urban Tunisian women: Association of fiber intake with BMI, waist circumference and blood chemistry: Preliminary study. Clinics and Research in Hepatology and Gastroenterology. 2011;35(11):750-754.
 • Kris-Etherton PM, Taylor DS, Zhao G. Is there an optimal diet for the hypertriglyceridemic patient? J Cardiovasc Risk. 2000 Oct;7(5):333-7.
 • Ooi E, Watts G, Ng T, Barrett P. Effect of Dietary Fatty Acids on Human Lipoprotein Metabolism: A Comprehensive Update. Nutrients. 2015;7(6):4416-4425.
 • Parks EJ. Effect of dietary carbohydrate on triglyceride metabolism in humans. J Nutr. 2001 Oct;131(10):2772S-2774S.
 • Del Gobbo L, Falk M, Feldman R, Lewis K, Mozaffarian D. Effects of tree nuts on blood lipids, apolipoproteins, and blood pressure: systematic review, meta-analysis, and dose-response of 61 controlled intervention trials. The American Journal of Clinical Nutrition. 2015;102(6):1347-1356.
 • Ibarretxe D, Masana L. Metabolismo de los triglicéridos y clasificación de las hipertrigliceridemias. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis. 2021;33:1-6.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.