Hoe kun je minder koolhydraten eten om lichaamsvet te verliezen?

17 februari 2018
Je wil minder koolhydraten eten. Vergeet dan niet dat de eenvoudige koolhydraten de slechtste soort zijn. Want meervoudige koolhydraten geven je een verzadigd gevoel en hebben een grotere voedingswaarde.

Eet dagelijks koolhydraten. Want ze vormen een essentieel onderdeel van de voeding die we allemaal nodig hebben om gezond te blijven.

Zorg er dus voor dat je dieet koolhydraten bevat. Want dat is belangrijk om lichamelijk en mentaal optimaal te kunnen presteren. Bovendien zorgt het ervoor dat je metabolisme gezond blijft.

Maar als je lichaamsvet wil verliezen, dat is het noodzakelijk dat je de inname van koolhydraten beperkt. Kies dan voor voedingsmiddelen die kleinere hoeveelheden bevatten.

Het is niet verstandig om ze volledig  uit je dieet te schrappen. Daarom is het belangrijk dat je leert hoe je voor de gezonde koolhydraten kan kiezen. Dat zijn de meervoudige koolhydraten. We raden je ook aan om een aantal trucjes te leren, die je in je dieet kan toepassen. Ze zullen je helpen om op een veilige manier de inname van koolhydraten te verminderen, zonder dat je gezondheid enig risico loopt.

In dit artikel zullen we een aantal van deze trucjes met je delen.

Vermijd suikerrijke dranken

Koolhydraten

In de supermarkt vind je vele sappen en frisdranken, die vol suiker zitten. Ze bezitten geen enkele voedingswaarde van betekenis. Maar ze bevatten daarentegen wel een grote hoeveelheid calorieën, die je niet nodig hebt.

Wanneer je dit soort dranken gebruikt, dan reageert het lichaam met een verlangen naar meer. Bijna altijd zal het ertoe leiden dat je nog meer producten met enkelvoudige koolhydraten zal gebruiken.

Bovendien is het gehalte aan suiker in die dranken zo hoog, dat het de werking van het metabolisme aantast. Dit zijn enkele van de gevolgen :

 • De resistentie van het lichaam voor insuline wordt groter.
 • Je kan type 2 diabetes ontwikkelen.
 • Je loopt het risico op overgewicht of zwaarlijvigheid.

Lees ook  : Vijf trucjes om calorieën te verbranden zonder het door te hebben

Eet meer groenten

Door de hoeveelheid groenten zonder zetmeel die je dagelijks eet te verhogen zal je op een doeltreffende manier helpen het verlangen om meer koolhydraten te eten dan nodig is te verminderen.

Groenten bevatten hoge gehaltes aan voedingsvezels en antioxidante bestanddelen. Die bevorderen niet alleen de vertering. Ze zullen ook het metabolisme versnellen en je verlangen naar nog meer eten verminderen.

Probeer vooral deze groenten meer te eten :

 • Bladgroenten
 • Tomaten
 • Wortelen
 • Rode biet

Eet meer gezonde vetten

Koolhydraten en gezonde vetten

Eet meer voeding die veel gezonde vetten bevat. Dat is een uitstekende manier om de hoeveelheid koolhydraten in je dagelijkse maaltijden te verminderen. Bovendien heeft het geen invloed op het energiepeil van je lichaam.

Dit soort voedingsstoffen is essentieel voor een goede werking van het metabolisme. Het zorgt er ook voor dat je je meer verzadigd voelt.

Dit zijn enkel van de beste bronnen van gezonde vetten :

Zorg er voor dat je voldoende eiwitten eet

Er is in het verleden al veel gezegd over eiwitten. Maar tegenwoordig erkent men dat ze essentieel zijn voor een goede gezondheid en een gezond lichaamsgewicht.

Je moet er voor zorgen dat vijfendertig procent van je dagelijkse calorieën uit eiwitrijk voedsel bestaat. Indien mogelijk moet je ze ook bij het ontbijt eten.

Aangezien ze veel energie bevatten, zullen ze je helpen om beter te presteren. Bovendien ondersteunen ze je metabolisme.

In de volgende voedingsmiddelen vind je eiwitten met een grote biologische waarde :

 • Eieren
 • Mager vlees
 • Vette vis
 • Noten
 • Volkoren ontbijtgranen
 • Groenten

Kies voor volkoren granen

Koolhydraten en volkoren granen

Volkoren voedingsmiddelen bevatten koolhydraten. Maar door ze te eten ondersteun je het proces waarbij lichaamsvet wordt verbrand. Tegelijkertijd geven ze je lichaam energie.

Dat komt omdat voedingsmiddelen met volkoren granen meervoudige koolhydraten bevatten. In tegenstelling tot enkelvoudige koolhydraten worden ze gemakkelijker verwerkt door het lichaam.

Bovendien bevat dit soort voedingsmiddelen ook vezels, antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen, die een bijdrage leveren aan een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Vervang koemelk door alternatieve dranken

Voor mensen, die geen last hebben van lactose-intolerantie, kan koemelk voedzaam zijn. Het bevat echter ook vet en koolhydraten. Daarom is het niet aan te raden om dit drankje dagelijks te gebruiken, als je gewicht wilt verliezen.

Elk glas melk verschaft het lichaam tussen de twaalf en de dertien gram koolhydraten. Bovendien bevat het een grote hoeveelheid calorieën.

Daarom is het verstandig om koemelk te vervangen door plantaardige melk. In tegenstelling tot koemelk zitten er één glas plantaardige melk slechts twee gram koolhydraten.

Deze alternatieven hebben meestal ook een laag gehalte aan calorieën. Omdat ze daarnaast ook vezels bevatten, zijn ze ook goed voor de vertering.

Dit zijn een aantal soorten waaruit je kan kiezen :

 • Kokosmelk
 • Amandelmelk
 • Rijstmelk
 • Walnootmelk

We raden ook dit artikel aan : De voordelen van amandelmelk

Conclusie over koolhydraten

Het is niet altijd gemakkelijk om minder koolhydraten te eten. Vooral als je bepaalde eetgewoonten hebt, zal dit in het begin moeilijk zijn.

Maar onthoud toch deze aanbevelingen. Want je kan daarmee je inname van koolhydraten beperken. Het zal je helpen om gemakkelijker vet te verliezen.

Stel een gezond dieetplan op met een gecontroleerde calorie-inname. Dat is de beste manier om overtollig gewicht te bestrijden.

Maar het is belangrijk dat je dieet zeker alle voedingsgroepen bevat. 

Bekijk Ook