Makkelijke tips om je geheugen te verbeteren

De geest is erg nieuwsgierig en houdt van uitdagingen. We beschikken allemaal over de ingrediënten die het nodig heeft om efficiënter te zijn en niet langer dingen te vergeten.
Makkelijke tips om je geheugen te verbeteren

Laatste update: 14 april, 2018

Technologie helpt ons vaak maar het heeft ook onze hersenen luier gemaakt. We doen immers niet meer ons best om iets te onthouden, we zoeken het gewoon op het internet. Als we daar het teveel aan informatie van alle media en onze agenda’s vol verplichtingen aan toevoegen, is het gemakkelijk te begrijpen waarom we dingen vergeten. In het volgende artikel vertellen we je enkele makkelijke tips om je geheugen te verbeteren. Deze omvatten onder anderen oefeningen en nieuwe gezonde gewoontes.

Het proces om je geheugen te verbeteren

Net zoals de hersenen veel dingen vergeten, kunnen ze zich ook herstellen binnen een korte tijd. Dit betekent dat je meer mentale capaciteit kunt krijgen door middel van technieken of makkelijke tips om je geheugen te verbeteren.

In werkelijkheid hebben we allemaal het vermogen om dingen te onthouden, maar het probleem is dat ons verstand gewend is geraakt aan minder inspanning.

Niet opletten, oppervlakkig lezen, aan iets anders denken, niet reflecteren… Het zijn allemaal vijanden van goed geheugen.

We moeten er ook aan toevoegen dat als we iets willen onthouden en het lukt ons niet, dan raken we gestrest. Daarom is het voor ons moeilijk om dat woord, feit of die datum te vinden die we in het diepste deel van ons geheugen hebben opgeslagen.

Ook moeten we erkennen dat we vaak niet toestaan dat onze hersenen te laten denken of dingen onthouden. We laten ze niet goed rusten en geven ze niet voldoende tijd om belangrijke informatie op te nemen.

Makkelijke tips om je geheugen te verbeteren

Kleurrijke posters, tv-advertenties, sociale netwerken, zoekopdrachten… Deze vallen allemaal de krachten van de hersenen aan. Daarom moet je om een geweldig geheugen te hebben je de volgende technieken toepassen.

1. Feiten reconstrueren

Man met laptop

Het is waarschijnlijk meer dan eens gebeurd dat je vergeten bent waar je je sleutels hebt gelaten. Je hebt er urenlang zonder resultaat naar gezocht.

Een goede manier om niet te vergeten waar je ze hebt achtergelaten is natuurlijk om een plaats te kiezen waar je ze altijd neerlegt, maar als dat niet het geval is, kun je de “reconstructie van feiten” techniek gebruiken.

Dit betekent dat je een paar minuten moet nemen om te onthouden wat je hebt gedaan sinds je thuis bent gekomen (wat je in je handen had, waar je andere objecten hebt neergezet, wat deed je de laatste keer dat je de sleutels zag, enzovoort). Plotseling zie je de plaats waar je ze hebt gelaten voor je.

2. Gebruik mnemotechniek

Misschien leerden de leerkrachten je op school hoe je formules, feiten of data kon onthouden met behulp van zogenaamde mnemontechniek. Dit stelt ons in staat om informatie te koppelen aan korte zinnen of woordreeksen. Op deze manier wordt veel informatie samengevat en is het eenvoudiger toegankelijk.

Het dient in feite om deze informatie te onthouden zonder dat je het steeds als een papegaai hoeft te herhalen. En het beste van alles: deze concepten vergeet je niet snel, ook al zijn er jaren verstreken.

Een van de bekendste is ‘t Kofschip. Wie wil weten of de onvoltooid verleden tijd van een regelmatig werkwoord stam + te of stam + de krijgt, kijkt naar de medeklinker die in het hele werkwoord aan de uitgang -en voorafgaat. Komt deze letter voor in ‘t kofschip, dan schrijven we stam + te, anders stam + de.

Natuurlijk kun je de mnemotechniek gebruiken zoals je wilt, met woorden of persoonlijke zinnen. Dit kunnen de initialen zijn van namen van familieleden, verjaardagen, een personage uit een boek… Je kunt het zo gek niet bedenken, als je het maar makkelijk kunt onthouden.

3. Hardop lezen

Een van de makkelijke tips om je geheugen te verbeteren is hardop lezen. Vaak kun je concepten beter onthouden als je iets aan iemand anders uitlegt. Naast het verbeteren van je begrip door iets wat je hebt bestudeerd in woorden uit te leggen, helpt het feit dat de hersenen naar de informatie luisteren je deze te behouden.

Daarom is het belangrijk om hardop voor te lezen wanneer je studeert of wanneer je iets in je geheugen wilt blijven houden.

Niet alleen dat, het is ook goed om gedrukte boeken of kranten “zoals vroeger” te lezen. Schermen remmen ons begrip en het licht dat ze uitstralen veroorzaakt hoofdpijn.

4. Rust en ontspanning

Dit voorbeeld van makkelijke tips om je geheugen te verbeteren is gebaseerd op het feit dat de geest concepten moet vastleggen terwijl hij niet met iets anders bezig is. 

Als je na het studeren naar de bioscoop gaat, het nieuws bekijkt of op Facebook surft, weet je waarschijnlijk niet meer welke informatie je net hebt geleerd.

Daarom raden wij je aan om na een “bombardement van informatie” een dutje te doen (natuurlijk alleen als je het niet wilt vergeten). Ook kun je een wandeling maken in het park, gaan sporten, een warme douche nemen, of klassieke muziek beluisteren. Op deze manier zal je geest niets hebben om zich mee af te leiden.

5. Verander je routine

Dansen

De hersenen hebben nieuwe gewoontes en avonturen nodig. Monotonie maakt ze nog luier en rustelozer. Als je iets wilt onthouden en een goed geheugen wilt hebben moet je een aantal van je dagelijkse activiteiten veranderen of in ieder geval in een andere volgorde doen.

Nieuwe veranderingen verhogen je mentale capaciteit, omdat de geest aandacht moet besteden aan iets wat hij nog niet wist of niet aan gewend is.

Vergeet niet dat de geest erg nieuwsgierig is en houdt van uitdagingen. We beschikken allemaal over de ingrediënten die het nodig heeft om efficiënter te zijn en niet langer dingen te vergeten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.