Ontbijten met de juiste voeding en tegelijkertijd gewicht verliezen

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, ook al volgen we een dieet. We geven je hier vijf verschillende voedingsmiddelen die je helpen om gewicht te verliezen. Tegelijkertijd eet je ook gezond.
Ontbijten met de juiste voeding en tegelijkertijd gewicht verliezen

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Men heeft het ontbijt altijd beschouwd als de belangrijkste maaltijd van de dag. De reden is dat het ontbijt het lichaam de nodige energie verschaft om wakker te worden. Nu we dit verteld hebben, wist je ook dat ontbijten met de juiste voeding je kan helpen om gewicht te verliezen? Eigenlijk hangt het af van de voedingsmiddelen die je combineert. Want het ontbijt kan een sleutelfactor zijn in het proces van gewichtsverlies.

Wanneer we evenwichtige voeding eten en het lichaamsvet vermindert, dan is de eerste voeding die we na een periode vasten eten heel belangrijk. Op deze manier zullen we in staat zijn om de rest van de dag op een juiste manier onze voeding te kiezen.

Bij het ontbijt moeten we tussen 25 en 35 procent van de calorieën innemen die we door de dag heen zullen verbranden. Dit betekent dus dat een evenwichtig ontbijt tussen 400 en 450 calorieën moet bevatten van de 2000 die we dagelijks moeten innemen.

Wetenschappers van de universiteit van Missouri hebben een onderzoek uitgevoerd. Zij kwamen tot de conclusie dat ontbijten met de juiste voeding de hoeveelheid van het hormoon ghreline verhoogt. Het laat ook de niveaus van de chemische stoffen in de hersenen stijgen die verbonden zijn met de eetlust. Dit geeft ons het gevoel van verzadiging dat het hongergevoel en de hunkering naar eten laat dalen.

Dit is de reden dat het eten van een evenwichtig ontbijt een voordeel kan zijn bij het bereiken van het ideale gewicht. Dit ontbijt moet veel van de nodige voedingsstoffen bevatten. Bovendien moet je het in de gepaste porties eten.

Ontbijten met de juiste voeding en tegelijkertijd afvallen

Een goed ontbijt om gewicht te verliezen moet de volgende kenmerken hebben:

  • tussen 10 en 15 gram vet
  • 25 gram vezels
  • 13 tot 20 gram eiwitten

Deskundigen bevelen aan om ook vitaminen, mineralen en specifieke koolhydraten toe te voegen. Op basis van dit uitgangspunt bevelen wij aan om te ontbijten met de juiste voeding en dus met voedingsmiddelen die essentieel voor het lichaam zijn. Ze zullen je helpen om gewicht te verliezen en ervoor te zorgen dat je een verzadigd gevoel blijft behouden.

1. Havermout

Je kan ‘s morgens als eerste voedingsmiddel havermout eten. Dit is een uitstekende keuze om zorg te dragen voor je figuur. Tegelijkertijd eet je ook een evenwichtig ontbijt.

Dit betekent dat je ontbijtgranen eet die weinig calorieën bevatten. Havermout verschaft ons ook een grote hoeveelheid vitaminen B, mineralen en onverzadigde vetten. Op hun beurt geven die het lichaam een belangrijke hoeveelheid energie. Dit zorgt voor een evenwichtige lichamelijke en geestelijke inspanning die we door de dag heen kunnen volhouden.

Havermout bestaat voor 25% uit eiwitten. Dit is een vitaal element voor de vorming van spiermassa. Bovendien bevat havermout vezels die bèta-glucaan genoemd worden. Die bestanddelen verlagen het cholesterol en stillen het hongergevoel.

Nog een ander feit is dat havermout de suikerspiegels in het bloed onder controle houdt. Het werkt ook zuiverend en voert de gifstoffen af die vastzitten in de darmen. Daarnaast verwijdert het ook vet uit de slagaders.

2. Eieren

Met je ontbijt gewicht verliezen

Eieren zijn veelzijdig. Hun samenstelling (ze zitten vol vitaminen, mineralen en eiwitten) verschaffen het lichaam heel veel energie. Tegelijkertijd regelen ze gedurende de dag de eetlust en verminderen ze het hongergevoel.

Bovendien zijn eieren fundamenteel wanneer je een evenwichtig dieet wilt volgen. Eigenlijk helpen ze het lichaam om de spiermassa te behouden in de periode dat je gewicht verliest.

Dit voedingsmiddel bevat ook een voedingsstof met de naam choline. Het is een bestanddeel dat de activiteit van de hersenen stimuleert en de cardiovasculaire werking verbetert. Een studie van de universiteit van Oost-Finland heeft eieren zelfs geklasseerd als één van de voedingsmiddelen die het geheugen ondersteunen en de ziekte van Alzheimer voorkomen.

Ook dit is een interessant artikel: We geven je zeven redenen om eieren te eten

3. Koffie

Koffie heeft meerdere positieve effecten op de werking van onze hersenen. De voorwaarde is wel dat we het in de eerste uren van de dag drinken. Het belangrijkste aspect van koffie is dat het ons geheugen, ons humeur en onze focus verbetert.

Bovendien bevat het een grote hoeveelheid cafeïne. Dit is de reden dat het een sleutelelement is bij gewichtsverlies. Want het stimuleert de functies van het zenuwstelsel. Op zijn beurt zal het de afvoer van vetweefsel bevorderen.

4. Groene thee

Groene thee is een drank die weinig calorieën bevat. Het is dus een ideaal drankje voor bij het ontbijt. Vooral de antioxidant epigallocatechinegallaat zorgt voor de positieve effecten van groene thee. Want het helpt om:

  • het hart te beschermen
  • het metabolisme te versnellen
  • vet te verbranden

In het European Journal of Nutrition is een artikel gepubliceerd over een experiment uitgevoerd door een groep voedingsdeskundigen. Het onderzoek stelde vast dat mensen die per dag minstens twee koppen groene thee drinken, minder lichaamsvet hebben en een slankere taille.

Ontbijten met de juiste voeding: groene thee

5. Gedroogde vruchten

Gedroogd fruit is een antioxidant voedingsmiddel dat mineralen, gezonde vetten, eiwitten en vezels bevat. Dankzij deze bestanddelen zijn gedroogde vruchten in staat op de cholesterolspiegel in het bloed onder controle te houden. Bovendien helpen ze ook om het lichaam energie te verschaffen.

Misschien vind je ook dit artikel boeiend: Vier manieren om je cholesterol te regelen via je voeding

Het voordeel van gedroogd fruit is ook dat het de honger stilt. Maar dit voedingsmiddel bevat wel veel calorieën. Je moet het dus met mate eten. Eet per dag tussen 15 en 20 gram gedroogde vruchten.

We zien hier dat er verschillende mogelijkheden zijn om te ontbijten met de juiste voeding en op die manier gewicht te verliezen. Onthoud ook dat een belangrijk punt van dit proces is dat je een evenwichtig dieet blijft volgen. Heb je twijfels, raadpleeg dan een arts of voedingsdeskundige.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rebello CJ., O’Neil CE., Greenway FL., Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev, 2016. 74 (2): 131-47.
  • Fuertes García A., Egg consumption and cardiovascular risk. Nutr Hops, 2016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.