Zo maak je havermout zeepzakjes voor onder de douche

Havermout is een 'supergraan' dat zeker weten in je dieet moet zitten, maar het is ook een uitstekende bondgenoot voor de gezondheid van je huid.
Zo maak je havermout zeepzakjes voor onder de douche

Laatste update: 04 februari, 2019

In dit artikel gaan we het hebben over zelfgemaakte havermout zeepzakjes.

Havermout is erg populair. We genieten van de smaak en alle geweldige en natuurlijke eigenschappen voor je gezondheid. Het is een ‘supergraan’, dat zeker weten in je dieet moet zitten. Wist je ook dat het een uitstekende bondgenoot voor de gezondheid van je huid is?

De therapeutische eigenschappen die het bezit, zijn al sinds de oudheid bekend en dat is waarom we je willen laten zien hoe je er op een simpele en goedkope manier van kan profiteren.

Havermout voor een zijdezachte huid: Ontdek de geweldige eigenschappen

1. Reiniging

Havermout is een natuurlijk ingrediënt, dat je kan gebruiken om je huid indrukwekkend schoon te maken. Hiermee zal je alle tekenen van onzuiverheden verwijderen door het te absorberen, voorkomen dat resten ophopen in je poriën en een diepe en exceptionele reiniging krijgen.

Het interessantste is dat je huidstructuur in balans blijft, omdat de eiwitten in havermout voor de pH van je huid zorgen.

2. Voorkom uitdroging van de huid

havermout

Dankzij havermout en de lipiden die het bevat, kan je onder andere:

 • Je huid voorzien van een geweldige bevochtiging.
 • Te allen tijde voorkomen dat het uitdroogt.
 • Beschermen tegen externe aanvallen.
 • De beschermende barrière behouden.

3. Havermout, een geweldige exfoliant

Dankzij het vocht en het krachtige reinigende effect, is havermout een uitstekende oplossing voor het elimineren van dode cellen en onzuiverheden. Als een gevolg zal je gedag kunnen zeggen tegen die mee-eters, puistjes en andere onzuiverheden.

Ook kan je één van de andere deugden van havermout niet mislopen. Het stelt je in staat om onder andere:

 • Tekenen van acne te verminderen en te behandelen.
 • De productie van vet onder controle te houden.
 • De typische glans van een olieachtige huid te verminderen.

Een geweldige remedie die je dus niet aan je voorbij kan laten gaan. We raden het dan ook ten zeerste aan.

4. Geweldig voor huidirritaties

Werkelijk geweldig. De verzachtende werking die het heeft, maakt havermout geweldig als je bijvoorbeeld last hebt van irritaties of meer ernstige gevallen zoals:

 • Eczeem
 • Jeuk
 • Dermatitis
 • Uitslag
 • Psoriasis

Het heeft een verzachtende en helende werking, waardoor het stukje bij beetje de problemen van onze huid verzorgt, waar iedereen op elk moment last van kan hebben.

5. Ontspannend effect van havermout

De ontspannende effecten van havermout voor je spieren zijn al eeuwen bekend.

Een ontspannend bad en het gebruik van havermoutzeep of deze zeepzakjes, die je aan het einde van dit artikel zelf kan maken, zijn geweldig om je spieren te vormen en te ontspannen en omdat het een verzachtende werking heeft, is het ook erg goed voor een gevoelige en droge huid.

Misschien ook interessant om te lezen:
10 ongelofelijke voordelen van havermout

Maak je eigen havermout zeepzakjes voor onder de douche

havermout-zakjes

Dit heb je nodig

Om twee havermout zeepzakjes te maken heb je het volgende nodig:

 • 2 kopjes havermout
 • 2 stoffen zakjes. Ze zouden van mousseline, chiffon of organza moeten zijn. Je kan ook de stoffen cadeauzakjes gebruiken die je af en toe wel eens krijgt. Ze zouden een koord moeten hebben om ze dicht te knopen.
 • Halve blok zeep, geraspt. Je favoriete soort. Je kan ook havermoutzeep gebruiken, maar we raden een andere aan die simpelweg fantastisch is: rosa mosqueta. Het is te vinden in natuur- of parfumwinkels en een half blokje is genoeg.
 • Etherische olie. Je favoriete, het maakt niet uit welke. We raden hier wederom rosa mosqueta aan.

Zo maak je havermout zeepzakjes

havermout2
 • Het is erg simpel. Het eerste dat je moet doen is je stoffen zeepzakjes uitkiezen. Ze zouden namelijk middelgroot moeten zijn en tenminste goed in je hand moeten passen. Beeld je in dat je ze net als zeep gaat gebruiken voor je huid. Daarom moeten de afmetingen goed zijn en ze moeten ook groot genoeg zijn voor een kopje havermout.
 • Leg ze aan de kant zodra je ze hebt en pak vervolgens een kom. Je kan dan een therapeutisch mengsel maken, dat je in de zakjes doet. Doe de twee kopjes havermout in de kom en rasp daarna het halve blok zeep over de havermout heen.
 • Voeg vervolgens 10 druppels etherische olie toe. Kies de soort die jij het lekkerste vindt. Om een balans in de geur te hebben, moet je ervoor zorgen dat je niet te zuinig bent met het gebruik van de zeep en etherische olie. We willen ook graag vermelden dat sommige personen ook droge kruiden toevoegen, zoals lavendel, sinaasappelblaadjes of zelfs rozemarijn. Je kan dus toevoegen wat je wilt, zolang de planten een therapeutische werking op je huid hebben.
 • Het is bijna klaar. Je hoeft nu alleen de inhoud te verdelen om daarna de zakjes te vullen. Knoop ze daarna goed dicht met het koord.

Wanneer vervang je de zakjes?

Onthoud dat je het elke keer nadat je het gebruikt hebt, op een plek neerlegt waar het kan drogen met behulp van de zon en de lucht. Het gebruik is uiteraard gelimiteerd. Wanneer je opmerkt dat het bijna niet meer ruikt of wanneer de havermout bijna in bloem verandert is, is het tijd om nieuwe zeepzakjes te maken.

Je zult zien hoe mooi je huid eruit ziet. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.