Keuzes maken: hoe word je er beter in?

Bij het maken van keuzes, is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met jezelf en je eigen welzijn, maar ook met wat het beste is voor de mensen om je heen en het algemeen belang.
Keuzes maken: hoe word je er beter in?

Laatste update: 19 februari, 2019

William James, de bekende filosoof en psycholoog, maakte door middel van zijn werk duidelijk, dat ongeacht het verstrijken van de tijd, één ding vandaag de dag nog altijd relevant blijft: keuzes maken is een van de sleutels tot geluk.

Geluk is alsof je je evenwicht probeert te bewaren terwijl je bovenop een tafel staat. Een stap vooruit of achteruit kan ervoor zorgen dat alles in de soep loopt. Je voornaamste doel zou moeten zijn om de juiste keuzes te maken. De keuzes die ervoor zullen zorgen dat je altijd op die perfecte, evenwichtige plek zult blijven staan.

We weten echter dat dit lang niet altijd even makkelijk is

Er bestaan situaties die je zullen pushen om verder te gaan dan je zou moeten gaan. Dit zijn de momenten waarop je dat nare gevoel in je buik krijgt. Angst en het gevoel alsof je de controle volledig verliest.

Op andere momenten zijn het juist je gedachten die ervoor zorgen dat je een stap terug doet. Vervolgens kom je vast te zitten in het verleden. Ook daar verlies je langzaamaan je gevoel van kalmte, zekerheid en rust.

Tips om betere keuzes te kunnen maken

Daarom delen we in dit artikel vijf eenvoudige tips waarmee keuzes maken je beter af gaat en die je zullen helpen om gelukkiger te zijn.

Meisje op een koffer dat moeite heeft met keuzes maken

1. Een nieuwe gedachte, een krachtigere emotie

Soms zijn er maar weinig dingen zo krachtig als leren hoe je je gedachten kunt veranderen.  Zodoende kun je er voor zorgen dat je emoties en beeld van de realiteit positiever worden.

Volgens de positieve psychologie, is het om gelukkig te zijn belangrijk dat je eerst gelooft dat je het verdient om gelukkig te zijn. Iets dat in eerste instantie zo eenvoudig lijkt, zou uiteindelijk zomaar eens je hele dagelijkse leven compleet kunnen veranderen.

  • Hierdoor verander namelijk je gedachten, om te voorkomen dat negatieve of stressvolle gebeurtenissen een muur vormen die je niet kunt doorbreken of grote stenen die je weg hobbelig maken. Als je een minder fatalistische kijk op het leven ontwikkelt kun je op een meer holistische manier met problemen omgaan.
  • Je baan verliezen, kan bijvoorbeeld een zeer traumatische gebeurtenis zijn. Soms dwingen dit soort gebeurtenissen je er echter toe om opnieuw te beginnen. Vervolgens kan het zo zijn dat je projecten begint die veel productiever blijken te zijn.
  • Je relatie verbreken, ruzie met een familielid of het verliezen van een vriendschap… Dit zijn allemaal voorbeelden van situaties die erg zwaar kunnen zijn. Ze dwingen je om bepaalde vormen van verdriet te doorstaan, maar tegelijkertijd leren ze je om sterker te zijn.

De keuzes maken om je eigen weg voort te zetten en aan je eigen geluk te blijven werken, is in al deze gevallen de filosofische rots van houvast.

2. Het vermogen om door te blijven zetten

Volharding houdt niet in dat je simpelweg alles moet tolereren. Ook niet dat je vast komt te zitten wanneer je geconfronteerd wordt met tegenslag. Volharding houdt ook in dat je blijft vechten, dat je moed bij elkaar raapt en, vooral, dat je veerkrachtig wordt.

  • Neuropsychologen leggen uit dat de hersenen zo zijn ontworpen dat ze de behoefte hebben om alle negatieve dingen die ons overkomen te analyseren en te leren van tegenslag. Je bent veel sterker dan je denkt en dit is iets dat je nooit mag vergeten.

3. Let op, richt je op het hier en nu

Veel deskundigen binnen het veld van de mentale gezondheid hebben het over de voordelen die meditatie of yoga kunnen bieden. Als je nog niet echt gewend bent aan deze gebruiken, zorg er dan op zijn minst voor dat je eenvoudige gewoontes ontwikkelt, zoals:

  • Regelmatig wandelen
  • Een paar minuten stil zijn in een rustgevende en ontspannende omgeving

Als je eraan went om gecentreerd en kalm te zijn, dan zul je automatisch vasthouden aan het huidige moment. Zo krijg je ook een duidelijker beeld van je doelen en de weg die naar jouw geluk leidt.

Meditatie kan helpen bij keuzes maken

4. Dankbaarheid en nederigheid zijn nodig als je keuzes maken moet

Om gelukkig te kunnen zijn, moet je keuzes maken en vaak leren om nederig te zijn. Verlangen naar dingen die buiten jouw realiteit liggen en die over het algemeen niet haalbaar zijn, kan uiteindelijk leiden tot erg veel pijn.

  • Dingen voor lief nemen en niet dankbaar zijn voor elk mooi ding om je heen, houdt in dat je een bril draagt met donkere glazen die jouw vermogen om gelukkig te zijn in de weg staan.
  • Je familie, een vredige en harmonieuze dag, de gezondheid van je dierbaren, het geluk van je kinderen, het gezelschap van je huisdieren… dit zijn allemaal dingen om dankbaar voor te zijn.

5. In staat zijn om geluk te schenken en ontvangen

Soms komen mensen terecht in een soort van ‘materialistisch geluk’, waarin elke strategie, handeling en gedachte gericht is op het vergaren van het eigen geluk. Langzaamaan leidt dit tot een egoïstische levensstijl. En dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Geluk is als een soort energie die toeneemt wanneer het gedeeld wordt. Je moet in staat zijn om geluk te schenken, en tegelijkertijd weten hoe je het kunt accepteren en ontvangen van anderen.

  • Er is niets zo bevredigend als het maken van keuzes waarbij iedereen wint en niemand verliest; waarbij een verandering die jij in werking zet voordelig is voor meerdere mensen en aan de hand waarvan iedereen kan zien dat het leven een stuk mooier is wanneer het algemeen goed gedeeld wordt.
Vrouw in een winderig veld

Onze grootste wens

Een van de grootste wensen die iedereen heeft, is om dat subtiele en tegelijkertijd buitengewone punt in het leven te bereiken waarop hij tegen zichzelf kan zeggen.

Het gaat goed met mij, ik heb niets meer nodig’.

Dit gevoel is een mix van innerlijke vrede, persoonlijke volwassenheid, welzijn en natuurlijk geluk.

Vergeet nooit om goede keuzes te maken en te luisteren naar je hart.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.