De zenuwen onder controle houden met 5 fundamentele strategieën

Wees je bewust van het feit dat we sommige aspecten van ons leven niet onder controle hebben. Dit zal ons helpen om onze zenuwen onder controle te houden en onnodig gepieker te vermijden.
De zenuwen onder controle houden met 5 fundamentele strategieën

Laatste update: 21 september, 2018

In bepaalde perioden van het jaar (december bijvoorbeeld) of bepaalde momenten in ons leven (vóór een huwelijk, wanneer we verhuizen, enzovoort) is het normaal dat we ons onrustig en nerveus voelen. Maar we kunnen de zenuwen onder controle houden.

Is het mogelijk om op elk moment in een toestand van het ‘vakantiegevoel’ te komen? Om hierin te slagen bevelen we je de volgende strategieën aan. Pas ze toe en hou je zenuwen onder controle.

De zenuwen onder controle houden onder de druk van de 21ste eeuw

Ook al willen we het niet, toch lijkt het dat ons leven ons blijft veranderen. We zijn gestrest, prikkelbaar, boos op iedereen…

De dagelijkse draaikolk geeft ons geen kans om te ontspannen. We kunnen zelfs niet één minuut stoppen om onszelf weer op te laden of het tempo van onze hartslag te laten dalen.

Het enige moment waarop we ons volledig kunnen ontspannen is tijdens de vakantie.

En soms werkt ook dat niet. Want twee weken is onvoldoende tijd om onszelf van alles dat zich door het jaar heen opgestapeld heeft te ontstressen.

Of misschien ben je erin geslaagd je zenuwen onder controle te houden terwijl je op het strand lag. Maar de eerste dag dat je weer in de ‘echte wereld’ bent, is je ‘zen‘ verdwenen met het zand en de golven.

Is het voor menselijke wezens gemakkelijker om zenuwachtig te zijn dan rustig te blijven?

Het is waar dat onze geest onrustig is. De geest heeft ook een aanhoudende behoefte om op onderzoek te gaan. Er is echter een groot verschil tussen dit kenmerk en niet kunnen slapen of altijd in gevecht zijn met de mensen om je heen.

Dat is de reden dat het fundamenteel is om te weten hoe je je zenuwen onder controle kan houden. Want je wordt met vele situaties geconfronteerd:

 • een examen
 • een sollicitatiegesprek
 • te laat komen op het werk wegens een probleem in de metro
 • een apparaat dat kapot gaat
 • een stijging van je elektriciteitsrekening

Tips om je zenuwen onder controle te houden

Misschien denk je dat het normaal is om overal en nergens te leven. Het is echter niet goed voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Je moet daarom nu, meer dan ooit, leren je angst en je zenuwen onder controle te houden.

Onthoud daarom de volgende tips.

1. Identificeer wat jou zenuwachtig maakt

Wat maakt je zenuwachtig?

Misschien heeft je baas een bepaalde manier om met jou te praten. Of hij vraagt je om bepaalde opdrachten uit voeren. Misschien gaan je collega’s niet akkoord met één of andere taak. Of in de stad waarin jij woont, wordt het verkeer steeds chaotischer.

Zodra je de dingen herkent die je angstig maken, zal het gemakkelijker zijn om je zenuwen onder controle te houden.

 • Als je al weet dat een vergadering met je baas een stressvolle situatie is, dan kan je er naartoe gaan voorbereid op de discussie of op de oplossing.
 • Wil je dat het verkeer je niet langer problemen bezorgt? Probeer dan eens een andere route of vertrek vroeger thuis.

2. Adem bewust

Dit is verbonden met het vorige punt. Een goede techniek om te vermijden dat je angst of je zenuwen jou overweldigen, is in staat zijn om op een bewuste manier te ademen.

Wat betekent dit? Het wil zeggen dat je controle hebt over de lucht die in en uit je longen komt.

Misschien ben je hier nog nooit bij stilgestaan. Wanneer we heel gestrest zijn dan wordt onze ademhaling oppervlakkig, verstikkend en moeilijk.

Als jou dit overkomt, sluit dan je ogen. Adem enkele keren diep in en uit. Je zal in staat zijn op bepaalde emoties onder controle te houden. Het is ook een perfecte manier om een discussie te vermijden of te voorkomen dat je iets zegt, waarvan je achteraf spijt hebt.

 • Bewust of diep ademhalen verteld onze hersenen dat alles geweldig gaat en dat we ons geen zorgen hoeven te maken.
 • We bevelen je ook aan niet te wachten met beginnen om beter te ademen tot je je in een stressvolle situatie bevindt. Maak er daarentegen een gewoonte van. Het zal je veranderen in een meer serene persoon.

3. Zet de spanningen aan de kant

De zenuwen onder controle houden

Het kan ook gebeuren dat onze zenuwen opspelen wanneer we teveel van onszelf vragen. We hopen dat alles perfect gaat. Dit zorgt ervoor dat we minder slapen en niet rustig kunnen blijven. We kunnen mislukkingen of fouten niet aanvaarden. Misschien is dat de reden dat we onszelf niet toestaan om te ontspannen.

Natuurlijk betekent dit niet dat we moeten ophouden met het beste van onszelf te verwachten. We moeten daarentegen aanvaarden dat de dingen soms niet lopen zoals we verwacht hadden.

We vragen onszelf af wat er zal misgaan. Verander deze zin in: “Wat zal er goed gaan?”. Zelfs wanneer we te maken krijgen met slecht nieuws of slechte ervaringen, kunnen we leren van wat er gebeurd is.

4. Maak je geen zorgen over de dingen waarover je geen controle hebt

Dit is een Arabisch gezegde. “Als het probleem een oplossing heeft, waarom maak je je dan zorgen? En als het probleem geen oplossing heeft, waarom maak je je dan zorgen?”

Bij vele dingen hebben we niet de macht om ze te veranderen, te verbeteren of onder controle te houden. En tegenstrijdig genoeg zijn dit de dingen die ons het meest zenuwachtig maken.

Het regent op de dag van je huwelijk. Op de snelweg is een ongeluk gebeurd. Jouw collega is ziek op de dag van een belangrijke vergadering. Dat zijn allemaal toevallige dingen. Je moet dus leren om er zo goed mogelijk mee om te gaan.

Dit zal wat van de druk verlichten en je de mogelijkheid bieden om een beetje meer van het leven te genieten.

5. Zoek contact met de natuur

Contact met de natuur helpt bij zenuwachtigheid

Ga in het park zitten. Ga kamperen en hoor de vogels zingen. Loop langs de kust. Dat zijn allemaal activiteiten die we ten zeerste aanbevelen om de zenuwen onder controle te houden.

Het contact met de natuur heeft bijna een ‘magisch’ en onverklaarbaar effect.

Dit komt misschien omdat het ons de kans geeft naar een meer zuivere en oprechte toestand terug te keren. Of omdat het een ontmoeting is met moeder aarde. De waarheid is dat deze beruchte ‘ontsnappingen’ naar een plek buiten de stad onze batterijen op een indrukwekkende manier weer opladen.

Wandelen in het bos of in de bergen, lopen langs kreken of kliffen en langer dan één nacht op een plek blijven die niet vervuild is door licht of geluid, zijn allemaal belangrijk om je niet zo zenuwachtig te voelen.

Je kan ook van je weekenden profiteren. Wacht dus niet alleen op de vakantie om van dit geweldige voordeel te genieten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Folkman S. Personal control and stress and coping processes: A theoretical analysis. J Pers Soc Psychol. 1984;
 • Anderson ND, Lau MA, Segal Z V., Bishop SR. Mindfulness-based stress reduction and attentional control. Clin Psychol Psychother. 2007;
 • Lyubomksky S, Sheldon KM, Schkade D. Pursuing happiness: The architecture of sustainable change. Review of General Psychology. 2005.
 • Koenig HG. Concerns about measuring “spirituality” in research. J Nerv Ment Dis. 2008;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.