5 voordelen van zoutlampen uit de Himalaya

Zoutlampen zijn vaste stukken mineraal die niet alleen een kamer versieren. Ze brengen daarnaast ook de energie in evenwicht.
5 voordelen van zoutlampen uit de Himalaya

Laatste update: 09 mei, 2018

Ongeacht hoe schoon je huis is, er blijft toch een percentage bacteriën in de lucht aanwezig. Ze vervuilen je lichaam. Zoutlampen uit de Himalaya kunnen helpen om die vervuiling te verminderen.

Heb je ooit al eens gehoord van zoutlampen? Het zijn natuurlijke stenen die zich gedurende meer dan tweehonderdvijftig duizend jaar gevormd hebben. Ze hebben niets te maken met het zout dat je in je keuken hebt. Want deze stenen ontstaan in de Himalaya. Kenmerkend is dat ze uit een ruwe en gekristalliseerde bestanddelen bestaan, dat zich in afzettingen vormt.

Het is een volledig natuurlijk product. Dat betekent dus dat geen twee stenen dezelfde vorm, afmeting of textuur hebben. Nadat ze zich op natuurlijke wijze gevormd hebben, gebruikt men ze als lampen, kaarsen of gewoon alleen om een ruimte te versieren. Dankzij hun minerale eigenschappen kunnen ze een volledige kamer verlichten.

De eerste mensen die deze zoutlampen gebruikten leefden in steden dichtbij de afzettingen. De stenen vormen zich uit verschillende soorten mineralen. Rode, gele of witte zouten zijn enkele van die mineralen. Bovendien behoren lithium, klipzout en seleniet ook tot deze groep.

Maar welke voordelen bieden deze zoutlampen uit de Himalaya? Feng Shui-deskundigen hebben ze bejubeld omdat ze zorgen dragen voor het evenwicht in een huis of dit evenwicht bewaren. Ze doen dit door je uit te nodigen om in een toestand van ontspanning te komen. Bovendien helpen ze je om beter te slapen en verminderen ze stress en depressie. En dit zijn slechts enkele voorbeelden van de voordelen die ze bieden.

Jodium helpt het lichaam. Want het produceert negatieve ionen. Die elementen helpen de bloedsomloop. Ze ondersteunen het verteringssysteem, het immuunsysteem en het ademhalingsstelsel.

De voordelen van zoutlampen uit de Himalaya in je huis of ruimte

1. Een zoutlamp vermindert allergieën en ademhalingsproblemen

Zoutlampen uit de Himalaya, goed bij allergieën

Plaats een zoutlamp in de slaapkamer of de woonkamer. Het is geweldig voor mensen met allergieën. Want ze verwijderen stofdeeltjes en deeltjes van schimmels. Deze zoutlampen zijn een wonderbaarlijk hulpmiddel om de luchtwegen vrij te maken.

Ze zijn zelfs nuttig bij aanvallen van astma. Want zodra ze opwarmen, nemen ze bacteriën en deeltjes op die in de lucht zweven. Ze verwijderen ook positieve ionen die schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Wil je meer weten over de luchtwegen? Je luchtwegen natuurlijk reinigen

2. Ze geven een oppepper aan je energielevel

Het strand, beekjes in de natuur, het platteland of een berg beklimmen – allemaal maken ze negatieve ionen vrij. Het zijn met andere woorden bundels positieve energie en laten het lichaam herleven. Hetzelfde gebeurt met zoutlampen uit de Himalaya. Negatieve ionen verhogen het zuurstofgehalte en houden ons alert voor elke vorm van dreiging.

3. Zoutlampen helpen om slapeloosheid vaarwel te zeggen

Zoutlampen uit de Himalaya helpen bij slapeloosheid

Wanneer onze omgeving vol positieve ionen zit dan raken onze bloedsomloop en de manier waarop de zuurstof naar onze hersenen wordt gebracht in de problemen.

Het gevolg is dat we het moeilijk gaan krijgen om in slaap te vallen. Je hoeft de lamp ook niet de volledige nacht aan te zetten. Het is voldoende dat je ze tijdens de dag aanzet om positieve ionen te verminderen.

Ook dit is een interessant artikel: Vier natuurlijke huismiddeltjes tegen slapeloosheid

4. Ze verbeteren de concentratie

Het vrijmaken van negatieve ionen laat het lichaam meer serotonine aanmaken. Dit bestanddeel geeft een algemeen gevoel van goede gezondheid en geluk af in de hersenen.

Het helpt mensen dus om positief te blijven. Bovendien vermindert het depressie en kanaliseert het ook het plezier. Al deze voordelen helpen het lichaam om in een ontspannen toestand te komen en om de concentratie te verbeteren.

5. Ze peppen je metabolisme op

Zoutlampen uit de Himalaya verbeteren het metabolisme

In Himalayazout zitten bestanddelen die de vertering regelen. Ze verhogen ook de snelheid van de darmbeweging en van de bloedsomloop. Al deze effecten verbeteren het metabolisme. Want het laat de cellen in het verteringskanaal de voedingsstoffen beter opnemen.

Vergeet niet dat het zenuwstelsel de spijsvertering regelt. De hormonen zorgen ervoor dat deze dingen vlot verlopen. De zoutlampen verwijderen de positieve ionen in de lucht. 

Aanbevelingen

  • Laat stof niet ophopen in je huis. Je moet de lamp om de drie dagen schoonmaken met een doek.
  • Onder geen enkele omstandigheid mag je de lamp dichtbij een kraan plaatsen. Want vochtigheid kan ervoor zorgen dat de lamp uitgaat.
  • Je moet de lamp zo lang mogelijk aan laten staan. Door dit te doen kan het de ionen in de omgeving in evenwicht brengen.
  • In je huis kan je meerdere zoutlampen plaatsen zonder enige schade voor je lichaam. Het ideale is dat je voor elke vier vierkante meter één lamp hebt.
  • Als je de zoutlamp niet gaat gebruiken, bedek ze dan met een plastic zak zodat de temperatuur gehandhaafd blijft en de lamp in een goede conditie blijft.

Waar kan ik zoutlampen uit de Himalaya kopen?

Het is eigenlijk niet erg ingewikkeld om deze lampen te vinden. Je kan ze in apotheken, natuurvoedingswinkels en kruidenwinkels vinden en zelfs online. De kostprijs van een lamp hangt af van zijn gewicht. Zoutlampen wegen in het algemeen zo’n twee kilo of meer. Ze verschillen in grootte. Je kan dus beslissen hoe veel je wil betalen voor je eigen zoutlamp.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Llerandi Cruz M. El uso de los iones negativos como complemento a la terapia psicológica con el propósito de mejorar estado de ánimo depresivo o depresión. Universidad del Turabo (Puerto Rico), ProQuest Dissertations Publishing, (2017)
  • Rodríguez Picazo A. Meteorología y salud. (1978)
  • Healthline.com Himalayan Salt Lamps: Benefits and Myths [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/himalayan-salt-lamp-benefits
  • Healthline.com Salt Lamps: Your Questions Answered [Online] Available at: www.healthline.com/health/under-review-salt-lamps

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.