5 tekenen dat je slechte ogen hebt

5 tekenen dat je slechte ogen hebt

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

De ogen zijn een essentieel orgaan in ons dagelijks leven. Het is geen vitaal orgaan en vele mensen met een visuele beperking kunnen normale levens leiden, maar ze zijn wel van fundamenteel belang voor zij die gewend zijn om hun ogen op regelmatige basis te gebruiken.

We leggen hier de nadruk op omdat mensen die volledig blind zijn (na verloop van tijd) gewend zijn om dit zintuig niet te gebruiken. Voor hen is de situatie natuurlijk anders dan voor mensen die gezonde ogen hebben en wel kunnen zien.

In het algemeen kunnen we zeggen dat alle mensen hopen dat hun zichtvermogen zo goed mogelijk blijft. Dit wordt helaas bemoeilijkt door de vele problemen waar we tegenwoordig mee geconfronteerd worden, vaak veroorzaakt door elektronische apparatuur.

Deze veroorzaken vermoeide ogen. Op de lange termijn kunnen computerschermen bijvoorbeeld permanente oogschade veroorzaken.

Maar dit is nog lang niet alles. Als er iets mis is met de ogen, kunnen er ook ziektes opduiken in andere delen van ons lichaam. Daarom is het zo belangrijk dat we veel zorg dragen voor onze ogen. Hieronder volgen enkele symptomen aan de hand waarvan je kunt merken dat er iets aan de hand is met je ogen.

1. Wazige ogen

Vele mensen hebben een soort van wazige filter voor hun ogen. Dit zorgt ervoor dat ze niet helder zien en niet goed kunnen observeren. Volgens vele oogartsen is een vaak voorkomend symptoom dat het oog gehinderd wordt.

Eigenlijk is het min of meer alsof er zand in de ogen zit. Dit kan erop wijzen dat je lijdt aan cataract, een ziekte die vaak voorkomt bij oudere patiënten, maar ook kan voorkomen bij jongere mensen.

Dit artikel is misschien ook interessant:
4 essentiële tips om goed voor je bril te zorgen

2. Gele ogen

Oogtest

Geelkleurige irissen zijn ongewoon, (de plaats waar je de oogkleur ziet.; bruine ogen zijn het meest voorkomend), maar toch bestaan ze.

Dat gezegd hebbende, moet je je realiseren dat met betrekking tot gezondheidsproblemen de gele kleur een teken kan zijn voor gezondheidsproblemen. Zeker als de gele kleur ook voorkomt in de sclera, dat normaal altijd wit blijft. 

De gele kleur wijst dan in de meeste gevallen op een probleem met de lever. In het algemeen betekent dit dat er zich te veel bilirubine in het lichaam bevindt, een stof die wordt geproduceerd door de lever.

3. Sterretjes zien

Wanneer je plotse bewegingen maakt, bijvoorbeeld door snel op te staan uit bed, kan deze plotse verandering je duizelig maken en ervoor zorgen dat je sterretjes ziet. Dit is iets dat enkel jij kunt zien.

Dit vervelende licht of voorval kan erg vervelend voor je zijn, maar er is nog een andere factor die het voorkomen bepaalt. Het zien van sterretjes kan namelijk ook duiden op visuele problemen zoals bijziendheid of glaucoom. 

De symptomen van deze ziektes beginnen meestal met een verstoord zicht. Dit duidt op een verwijding van het netvlies van de rest van het oog.

4. Hangende oogleden

Hangende oogleden

Rimpels en het verlies aan voedingstoffen in de huid, en dan vooral in het gezicht, zijn heel normaal voor oudere mensen. De fenomeen bouwt zich meestal over de jaren op en is te wijten aan de opeenstapeling aan onzuiverheden en andere dergelijke factoren. Doordat de huid voedingsstoffen verliest, gaan je oogleden hangen.

Het probleem kan ook optreden als je problemen hebt met je ogen. De ziekte ptosis kenmerkt zich door een onregelmatig dichtvallen van de oogleden en kan voorkomen op elke leeftijd.

Er zijn nog andere factoren die van invloed zijn met betrekking tot dit probleem, bijvoorbeeld onregelmatigheden in het immuunsysteem of de aanwezigheid van een hersentumor.

5. Onregelmatig zicht

Dit probleem kan voortkomen uit vermoeidheid, vermeerderd met overmatig gebruik van of blootstelling aan toestellen met fel licht, zoals smartphones en computerschermen.

Maar onregelmatig zicht kan ook een teken zijn van andere problemen, die ernstiger zijn dan je denkt. In het algemeen kan gezegd worden dat je last hebt van een oogontsteking wanneer je zicht van het ene moment op het andere troebel wordt en je een minder brede kijkhoek hebt.

In de ernstigste gevallen kun je je zicht verliezen gedurende meerdere minuten. Dit duidt dan op cerebrovasculaire problemen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.