Voedingsmiddelen die slijm verwijderen

Wist je dat ananas erg goed is voor astmapatiënten? Het helpt om ontstekingen in je ademhalingswegen te verminderen en verwijdert slijm.
Voedingsmiddelen die slijm verwijderen
Alejandro Duarte

Geschreven en geverifieerd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Laatste update: 06 oktober, 2018

Slijm is een veelvoorkomend probleem. Verkoudheid, sinusitis of zelfs astma kan de luchtwegen blokkeren en het moeilijk maken om te ademen. Hierdoor kun je je erg slecht voelen. Hoe kan je voorkomen dat dit gebeurt? Je kunt slijm verwijderen door bepaalde voedingsmiddelen in je dieet op te nemen. En wij vertellen je welke dit zijn.

Slijm verwijderen met het juiste voedsel

Meisje dat last heeft van sinusitis

Wat is slijm eigenlijk nou echt? En waarom hebben we er zoveel problemen mee? Nou, ten eerste moet je weten dat je lichaam een vloeibare of dikke vloeistof afscheidt wanneer je een infectie of virus hebt. Dit wordt een probleem wanneer het te dik is om te verwijderen. Het is nog slechter wanneer dit slijm donker is of een gele kleur heeft. Dit kan namelijk een teken van een infectie zijn.

Slijm vormt normaal gesproken door allergieën of verkoudheid. Als je het niet verwijdert, dan kan het je neusholtes blokkeren, ophopen in de longen of zelfs leiden tot een pijnlijk geval van sinusitis. Dit betekent dat je echt goed voor jezelf moet zorgen.

Je kunt met meerdere voedingsmiddelen slijm verwijderen en je zou moeten weten welke dat zijn. Op die manier kun je ze namelijk gebruiken als je een infectie of overtollige hoeveelheid slijm hebt. Onthoud daarom dat de voedingsmiddelen die je eet een belangrijke rol spelen in hoe je je voelt.

1. Gember en citroen

Slijm verwijderen met gemberthee

Gember en citroen zijn rijk aan antioxidanten. Het belangrijkste is echter dat ze fungeren als een natuurlijk antibioticum om giftige stoffen, virussen en bacteriën uit je lichaam te verwijderen. Ze zijn daarnaast ook goed voor het beschermen van cellen om te voorkomen dat slijm ophoopt.

Twijfel daarom niet om elke dag een paar keer kruidenthee te drinken. Eén keer in de ochtend en nog een keer in de avond. Maak eerst de gemberthee, voeg vervolgens het sap van een halve citroen toe. Je zal zien hoe goed je je voelt.

2. De genezende eigenschappen van ananas

Slijm verwijderen met ananassap

Men zegt dat ananas de beste vriend is van mensen met astma. Alle geweldige eigenschappen komen echter van een enzym dat bromelaïne genoemd wordt. Dit enzym kan de symptomen van bronchitis en longontsteking verlichten.

Een glas vers ananassap is een geweldig ontstekingsremmend middel om je longen te genezen of astma te verhelpen. Je zal veel beter ademhalen en alle ontstekingen in je luchtwegen verminderen. Twijfel nooit over het feit dat ananas een geweldig geneesmiddel is.

3. Het grapefruit-watermeloen geneesmiddel

Slijm verwijderen met watermeloen en grapefruit

Grapefruit is een uniek geneesmiddel dat niet over het hoofd gezien mag worden. Eén grapefruit per dag eten verricht wonderen voor je gezondheid. Het vermindert namelijk de hoeveelheid zout en slijm in je lichaam en voorkomt blokkades in de luchtwegen.

Het is een geweldige natuurlijke ontstekingsremmende oplossing. Probeer eens een beetje vers watermeloensap te mengen met wat grapefruitsap. Zodoende kun je nog gemakkelijker slijm verwijderen. Bovendien elimineert het ook gifstoffen. Je zal het geweldig vinden!

4. Sinaasappel-kiwisap

Slijm verwijderen met kiwi en sinaasappel

Dit is een perfect sapje om in de ochtend te drinken. Het geeft je een natuurlijke dosis vitamine C en antioxidanten die je zeker weten niet zou mogen missen. Sinaasappel gecombineerd met kiwi bestrijdt slijm, elimineert giftige stoffen en vermindert ontstekingen. Het is het zeker waard om het te proberen.

5. Groenten die je nooit over zou moeten slaan

Slijm verwijderen met groenten

Wanneer je last hebt van overtollig slijm, houd dan deze groenten in gedachten: knoflook, selderij, ui, asperge en bloemkool. Deze vers eten creëert namelijk veel bescherming tegen ontstekingsziektes.

Je kan slijm verwijderen en oplossen door een stoofpotje met deze groenten te maken. Het zijn ziektebestrijdende voedingsmiddelen die je altijd aan je dieet zou moeten toevoegen. Het zijn ook geweldige antibiotica.

6. De beste natuurlijke kruiden

Slijm verwijderen met munt

Deze maken je luchtwegen vrij, fungeren als een natuurlijk antibioticum en zijn nog een andere manier om je gezondheid te helpen. Je hoeft alleen maar een kruidenthee te maken. Je kunt de kruiden echter ook toevoegen aan gerechten of salades om te profiteren van de vele bevorderende eigenschappen.

Ben je nieuwsgierig welke kruiden je helpen om slijm te verminderen? Noteer de volgende: munt, eucalyptus, tijm en rozemarijn.

Ze verminderen ontstekingen en zijn zelfs geschikt voor kinderen. Je kan ze in gezondheidswinkels of zelfs in de supermarkt vinden voor een redelijke prijs. Als je deze uitprobeert, dan zal je er zeker weten geen spijt van hebben.

Slijm verwijderen door dit voedsel te vermijden

Slijm verwijderen door zuivel te vermijden

Je zou altijd goed voor jezelf moeten zorgen. Bepaalde dingen kunnen slijm erger maken. Zonder dat je het wilt of in de gaten hebt, verslechter je eigenlijk je gezondheid. Het is daarom belangrijk om de volgende voedingsmiddelen te vermijden:

  • Zuivelproducten, zoals melk, yoghurt, crèmes, ijs etc.
  • Dierlijke producten zoals vlees. Deze voedingsmiddelen veroorzaken vaak namelijk meer slijm in het lichaam. Zelfs iets dat bekend is als maagslijm.
  • Vetten en oliën zoals reuzel en boter zijn grote boosdoeners wanneer we het hebben over het produceren van meer slijm. Alternatieven zoals olijfolie zijn altijd een betere optie. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Piccirillo, J. F. (2004). Acute Bacterial Sinusitis. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMcp035553
  • Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in Nutrition: An International Review Journal. https://doi.org/10.3945/an.112.002154
  • Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. International journal of preventive medicine, 4(Suppl 1), S36.
  • Tochi, B. N., Wang, Z., Xu, S. Y., & Zhang, W. (2008). Therapeutic application of pineapple protease (bromelain): a review. Pakistan journal of nutrition, 7(4), 513-520.
  • Sorice, A., Guerriero, E., Capone, F., Colonna, G., Castello, G., & Costantini, S. (2014). Ascorbic acid: its role in immune system and chronic inflammation diseases. Mini reviews in medicinal chemistry, 14(5), 444-452.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.