Cholesterol onder controle houden met deze 5 manieren

Dieetveranderingen en beweging kunnen je cholesterolgehalte effectief verlagen. In dit artikel onderzoeken we vijf essentiële manieren om een hoog cholesterolgehalte in het bloed te verlagen om van een gezonder leven te genieten.
Cholesterol onder controle houden met deze 5 manieren

Laatste update: 28 januari, 2021

Cholesterol. Het is dat vreselijke woord dat geassocieerd wordt met een ernstige chronische ziekte en een overvloed aan kwalen die de kwaliteit van leven verlagen. Heb je je je ooit afgevraagd hoe je cholesterol onder controle houden kan, wat je moet weten en welke verbeteringen je moet aanbrengen in je levensstijl?

Hieronder vind je vijf manieren waarop je je gezondheid kunt verbeteren en complicaties kunt vermijden die je lichaam kunnen beïnvloeden. Wees je ervan bewust dat cholesterol niet iets is wat je zou moeten negeren.

Goed en slecht cholesterol

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat we het hebben over iets dat vrij nauwkeurig is, zodanig dat je stappen kunt ondernemen en je gezondheid op het juiste pad kunt brengen. Onthoud: “Je bent wat je eet.”

Cholesterol is de vetstof van het lichaam die wordt geproduceerd door de lever en je dieet. Het is onderverdeeld in de volgende categorieën:

 • HDL of goed cholesterol, wat het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.
 • LDL of slecht cholesterol, wat schadelijk is voor je gezondheid.

We zullen je een aantal punten laten zien die je in gedachten moet houden om gerelateerde gezondheidsproblemen aanzienlijk te verminderen. Maak je geen zorgen, je zult het verschil merken en je gezonder en evenwichtiger voelen.

Cholesterol onder controle houden met deze 5 manieren

1. Vermijd een zittende levensstijl

Gevolgen van een zittende levensstijl

Kom minstens 90 minuten per week in beweging voor een optimale cardiovasculaire gezondheid. Ook zal je gewicht verliezen en je cholesterol onder controle houden.

Cardio omvat elke activiteit die herhaaldelijk gebruik maakt van grote spieren en je hartslag verhoogt, waardoor de schadelijke effecten van lichamelijke inactiviteit worden bestreden.

Voorbeelden zijn onder andere:

Elke activiteit die je graag uitvoert is prima. Een zittende levensstijl leidt tot vreselijke gevolgen, die verergeren door een gebrek aan lichaamsbeweging en naarmate het cholesterolgehalte toeneemt.

2. Eet meer groenten

Fruit en groenten

Eet minstens één vleesloze maaltijd per week. Vervang dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten zoals:

Probeer deze plantaardige eiwitten in salades, soepen of meng ze om je consumptie van verzadigd vet te verlagen.

3. Verlaag je consumptie van dierlijk vet

Rood vlees

Dit deel is zeer belangrijk voor de optimale gezondheid van je aderen en slagaders. Houd er rekening mee dat verzadigd vet in het lichaam omzet wordt in cholesterol. Bovendien is voedsel met een hoog gehalte aan dierlijk vet vaak ook rijk aan cholesterol.

Verminder je inname van vetrijk voedsel zoals:

 • bewerkt vlees, waaronder worst, salami, boterhamworst
 • vet rood vlees, zoals ribben
 • vettere stukken rundvlees
 • varkensvlees
 • lamsvlees

Verwijder daarnaast de huid van kip en kalkoen. Vermijd volle zuivelproducten, zoals volle melk, volvette kaas en boter.

4. Voedingsvezels, een geweldige bondgenoot

Vezelrijk voedsel

We hebben de neiging om vezels te zien als een grote opoffering die we moeten maken om een doel te bereiken. Dat is echter niet het geval. Je kunt genieten van een evenwichtig dieet met een laag cholesterolgehalte en tegelijkertijd hoogwaardige voeding consumeren en een gezond lichaam hebben.

Daarom moet je met name meer vezelrijk voedsel in je dieet opnemen. Je vindt vezels onder andere in:

 • havermout
 • lijnzaad
 • peulvruchten
 • fruit
 • groenten
 • volkoren granen

Wil je meer informatie? Lees dan ook:
Zes soorten obesitas en hun oorzaken

5. Het is tijd om obesitas aan te pakken

Obesitas

Eén van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten is obesitas. Als je overgewicht of obesitas hebt, moet je dat extra gewicht verliezen. Dit kun je bereiken door meer te bewegen en gezonder te eten.  We hebben reeds besproken dat deze combinatie zeer geschikt is om je cholesterol onder controle te houden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.