7 geweldige redenen om quinoa te eten

Quinoa is op zo veel verschillende manieren geweldig voor je. Bovendien bevat het geen gluten, waardoor het in allerlei diëten past, zowel in de vorm van zaadjes als in de vorm van kiemgroenten.
7 geweldige redenen om quinoa te eten

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb jij al eens quinoa geprobeerd? Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat quinoa de laatste jaren behoorlijk populair is geworden. Wat je misschien niet weet, is dat dit niet zomaar is. Er bestaan genoeg zeer goede redenen om quinoa te eten.

Een glutenvrij dieet wordt door veel mensen beschouwd als zeer goed voor de gezondheid. Bovendien is quinoa één van de beste voedingsmiddelen voor mensen die niet tegen gluten kunnen.

Je kunt de zaden ervan gebruiken als vervanging voor alle soorten rijst. Als je er echter optimaal van wilt profiteren, kun je ook de bladeren van deze plant consumeren. Je kunt ze gebruiken op dezelfde manier als spinazie. Het enige dat je hoeft te doen, is een paar zaadjes zaaien.

De samenstelling van quinoa

Quinoa bestaat voornamelijk uit complexe koolhydraten. 100 gram quinoa voorziet je lichaam van:

 • 16 gram eiwitten
 • 15 gram onoplosbare vezels
 • 200 calorieën
 • 39 gram koolhydraten
 • 4 gram vet

Dit maakt quinoa zeer verzadigend, zonder dat je er van aankomt. Bovendien is de textuur perfect om je verlangen naar pasta of rijst te stillen.

Naast de bovenstaande voedingswaarde is quinoa ook rijk aan:

 • Mineralen (magnesium, zink, ijzer, kalium, calcium, fosfor)
 • Vitaminen (B-complex, E)
 • Omega 3- en 6-vetzuren

Redenen om quinoa te eten

1. Helpt je om af te vallen

Salade met quinoa

Quinoa kan gewichtsverlies bevorder en dit is voor veel mensen één van de voornaamste redenen om quinoa te eten. Quinoa biedt dit voordeel omdat het een goede verzadigd gevoel geeft. Dit betekent dat je er minder van eet dan van andere producten.

Daarnaast is het bekend dat sommige voedingsmiddelen kunnen helpen om de eetlust te onderdrukken. Eén van die voedingsmiddelen is quinoa.

Nog een reden waarom quinoa helpt bij het afvallen, is dat het veel eiwitten bevat. Eiwitten helpen namelijk om een ongecontroleerde eetlust in bedwang te houden en zorgen ervoor dat je langer vol zit. Bovendien heeft quinoa een lage glycemische index, waardoor het minder schommelingen veroorzaakt in je bloedsuikerspiegel.

2. Is rijk aan antioxidanten

Antioxidanten zijn uitermate belangrijk voor een goede gezondheid. Dit komt doordat ze vrije radicalen helpen bestrijden. Vrije radicalen zijn elementen die het verouderingsproces versnellen en artritis, de ziekte van Alzheimer en kanker kunnen veroorzaken.

Het is daarom zeer goed om te weten dat quinoa veel antioxidanten bevat. Het deel van de plant dat rijk is aan deze stoffen zijn de kiemgroenten van deze zaden. Voeg deze dus toe aan je salades, als je hier de kans voor krijgt.

3. Bevat veel vezels

Schaaltje met quinoa

Nog één van de redenen om quinoa te eten, is dat het veel vezels bevat. We raden daarom aan om quinoa in je dieet op te nemen als je lijdt aan:

Een dieet dat rijk is aan vezels, helpt bovendien ook om je bloedsuikerwaarden stabiel te houden. Als je arts je dus heeft verteld dat je prediabetes of diabetes hebt, raden wij je aan om quinoa te eten.

4. Perfect voor mensen die glutenintolerant zijn

Voor mensen die niet tegen gluten kunnen, kan het moeilijk zijn om een gevarieerd dieet te volgen. Eén oplossing is echter om regelmatig quinoa te eten: het werkt namelijk net zo goed als maïs of aardappelen.

In sommige grotere supermarkten kun je zelfs op quinoa gebaseerde vervangers voor pasta vinden. Deze vervangers zijn net zo lekker als gewone pasta en kunnen op dezelfde manier gebruikt worden, maar zullen geen gezondheidsproblemen veroorzaken.

5. Houdt het gehalte mangaan op peil

Salade met quinoa

Eén van de laatste redenen om quinoa te eten, is dat slechts één kopje quinoa je lichaam al voorziet van een derde van het mangaan dat je dagelijks nodig hebt. Hoewel mensen het niet vaak hebben over mangaan, is dit mineraal erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je stofwisseling naar behoren functioneert.

6. Voorziet het lichaam van ijzer

We weten al dat ijzer essentieel is voor ons lichaam. Het ondersteunt namelijk een aantal belangrijke functies, zoals de aanmaak van hemoglobine en de verspreiding van zuurstof via de bloedbaan.

Het is daarom van essentieel belang om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan ijzer, en quinoa is er één van. Vergeet niet dat je ook de kiemen en bladeren van deze plant kunt consumeren, zodat je dieet niet te eentonig voor je wordt. Voeg ze toe aan je salades samen met, of in plaats van spinazie.

7. Quinoa en magnesium

Pot vol quinoa

Een kop gekookte quinoa voorziet je lichaam van bijna een derde van de hoeveelheid magnesium die je per dag nodig hebt. Dit essentiële element helpt ervoor te zorgen dat meer dan 300 enzymen hun werk kunnen doen. Bovendien wordt het gevonden in gezonde cellen.

Een laag magnesiumgehalte kan de volgende problemen veroorzaken:

 • Spierspasmen
 • Hartproblemen
 • Diabetes
 • Migraine
 • Osteoporose
 • Hoge bloeddruk

Als quinoa nog geen vast onderdeel uitmaakt van je dieet, heb je nu een aantal redenen om het in ieder geval eens te proberen. Quinoa is gemakkelijk om te bereiden en past bijna overal bij. Het is dus zeer moeilijk om er niet dol op te worden! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344.
 • Reynolds AN, Akerman AP, Mann J. Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS Med. 2020
 • Cao Y, Zhen S, Taylor AW, Appleton S, Atlantis E, Shi Z. Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients. 2018 Sep 21;10(10):1354

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.