Wat is de beste manier om rijst te eten en waarom?

Rijst is het perfecte bijgerecht voor maaltijden, maar het heeft ook voordelen voor het lichaam. Het eten van rijst helpt het zenuwstelsel en het hart- en vaatstelsel. Leer hoe je het op de juiste manier bereidt.
Wat is de beste manier om rijst te eten en waarom?

Laatste update: 05 november, 2018

Ken jij de beste manier om rijst te eten?

Als een van de belangrijkste en meest voorkomende voedingsmiddelen op internationaal niveau in de gastronomie, kan rijst een geweldig bijgerecht zijn voor maaltijden.

Zijn oorsprong, ondanks vele debatten, wijst naar de Aziatische gebieden, in het bijzonder naar China. Rijst is ook het op een na meest geteelde graan ter wereld, alleen maïs staat er nog boven.

Rijstsoorten en de beste manier om rijst te eten

Soorten rijst

3 kleuren rijst
Hoewel het normaal is om een ​​beperkte selectie rijst in de supermarkt te zien, is er eigenlijk een rijke verscheidenheid aan rijst die verschillende opties biedt in de keuken.

Langkorrelige rijst

Langkorrelige rijst is misschien wel het meest commerciële type. Het wordt veel gegeten op plaatsen zoals Europa, India, de Verenigde Staten en China.

Halflangkorrelige rijst

Dit type rijst, ook wel ‘Bomba’ genoemd, is behoorlijk aanwezig in de Europese keuken. Het is de ideale rijst voor het maken van Spaanse paella.

Korte korrel rijst

Rijst van deze variëteit heeft een speciale niche: het is de rijst die voor sushi wordt gebruikt.

Voorgekookte rijst

Ten slotte wordt voorgekookte rijst ook veel gebruikt op industrieel niveau.

De voordelen van rijst

Houten kom met witte rijst
Rijst is een van de belangrijkste voedingsmiddelen die rijk is aan koolhydraten.
Dit zijn microvoedingsstoffen die ervoor zorgen dat het lichaam de brandstof krijgt die het nodig heeft om elke dag zo productief mogelijk te zijn.

Met andere woorden, koolhydraten zijn de energiebron die het lichaam nodig heeft om activiteiten te doen die fysieke inspanning vergen.

Rijst bevat ook de vitamines B3, B6 en B9.

De eerstgenoemde fungeert als hulpmiddel bij DNA-reparaties, evenals voor het schoonmaken en verwijderen van gifstoffen uit het lichaam.

Vitamine B6 voorkomt uitdroging en voorkomt bloedarmoede, naast het behoud van de cellen.

De laatste is direct gekoppeld aan de ontwikkeling van het zenuwstelsel, waardoor het lichaam voldoende brandstof heeft zonder het te vermoeien. Dankzij de samenstelling is het ook vrij van cholesterol.

Ontstekingsremmend voedingsmiddel

We zouden graag de vliezen moeten eten, omdat deze een vochtafdrijvende werking hebben.

Voor veel mensen zijn vochtafdrijvende voedingsmiddelen een goed middel tegen maagproblemen. Rijst fungeert als een rustgevend element, omdat het een voedingsmiddel is dat rijk is aan vezels. Het kan het lichaam helpen om overtollige vloeistof te verwijderen dankzij al het zetmeel dat het bevat.

Het staat bekend als resistent zetmeel dat de darmflora en de dikke darm kan helpen. Als gevolg hiervan kan het lichaam sneller vet verbranden.

Gekookte rijst is een perfect bijgerecht voor de darm, omdat het diarree voorkomt.

Voordelen voor het hart

Arts houdt een hartjesvorm vast
Er zijn verschillende aanbevolen voedingsmiddelen voor diëten die gericht zijn op het verlagen van de bloeddruk en rijst is er een van.

Omdat het weinig natrium bevat, kan rijst een goede bloedsomloop en een lagere bloeddruk handhaven. Het vermindert ook de stressniveaus, wat nuttig is voor het hart.

Rijstolie is een van de producten die wordt onttrokken uit rijst. Het heeft antioxidante eigenschappen die het hart- en vaatstelsel versterken.

Voordelen voor de huid

Rijstolie heeft ook een belangrijke en krachtige invloed op de huid.

In Azië is rijstolie bijvoorbeeld een normaal alternatief. De olie verhoogt de productie van collageen en voorkomt dat rimpels zich snel vormen. Rijstolie zorgt ook voor een goede bescherming tegen zonnestralen.

Rijst en kanker

Rijst ligt in een hart vorm
Hoewel het ooit een mythe leek, wordt het tegenwoordig ondersteund door wetenschappelijke studies: er is een relatie tussen het goed wassen van rijst en de preventie van kanker.

Wanneer rijst verkeerd wordt gekookt, dan kunnen de industriële bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt om rijst sneller te laten groeien en te beschermen tegen ongedierte achterblijven in de rijst. Het resultaat is deze vreselijke ziekte.

Daarnaast kan het arseengehalte verschillende complicaties veroorzaken, daarom moet je rijst in water koken.

De beste manier om rijst te eten en te bereiden

Het basisprincipe en de bereiding ervan is eenvoudig: dubbele delen water voor elk deel rijst dat je gebruikt.

Het is het meest gebruikelijk om ze te meten met een kleine meeteenheid of een beker, om het proces zo eenvoudig mogelijk te maken.

Er zijn veel recepten die om rijst vragen en hier laten we je zien hoe je rijst met spinazie kunt maken – een gezond gerecht.

Spinazie met rijst

Ingrediënten

  • 1 kop rijst (250 gr)
  • 1 bos gestoomde spinazie (250 gr)
  • 6 eetlepels roomkaas (100 g)

Bereiding

Kook de rijst, voeg de spinazie en daarna de roomkaas toe. Meng en voeg naar smaak zout en peper toe. Je zal proeven dat dit de beste manier om rijst te eten is! Ook interessant voor jou

Recept voor verrukkelijke rijst met kip en groenten
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Recept voor verrukkelijke rijst met kip en groenten

Dit heerlijke recept voor rijst met kip en groenten is een perfect voorbeeld van een complete, lekkere en bovendien gezonde maaltijd.  • MIkkelsen K., Stojanovska L., Apostolopoulos V., The effects of vitamin B in depression. Curr Med Chem, 2016. 23 (38): 4317-4337.
  • Chen S., Chen Y., Ma S., Zheng R., et al., Dietary fibre intake and risk of breast cancer: a systematic review and meta analysis of epidemiological studies. Oncotarget, 2016. 7 (49): 80980-80989.