De huid reinigen met twee remedies op basis van rijst

Je kan de huid reinigen met rijst. Om dit te doen kan je gekookt rijstwater als samentrekkend middel gebruiken of de rijstkorrels als deel van een gezichtsmasker.
De huid reinigen met twee remedies op basis van rijst
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Rijst is één van de meest gebruikte, dagelijkse voedingsmiddelen ter wereld. Maar wellicht wist je niet dat het ook gebruikt wordt om de huid reinigen. Je kunt er gezichtsreinigers en remedies mee maken. De ruime verscheidenheid aan voedingsstoffen in rijst maken het een volmaakt middel om je lichaam gezond te houden en bepaalde gezondheidsproblemen te voorkomen. De voorwaarde is dat je het met mate eet.

Je huid is één van de delen van je lichaam die eigenlijk het meest van rijst kunnen profiteren. Zoals je weet verdient de huid veel aandacht. Want de huid zegt veel over je algemene gezondheid. In dit artikel kan je leren hoe je rijst kan gebruiken om je huid te reinigen en te beschermen tegen gifstoffen en vervuilende elementen.

Waarom is rijstwater goed voor je huid?

Het kookwater van rijst kan als gezichtsreiniger veel voor je lichaam doen. Want wanneer je rijst kookt, dan komen er bestanddelen vrij zoals allantoïne, ferulinezuur en inositol. Deze elementen werken als antioxidanten en herstellen de huidcellen.

Dat betekent dat rijstwater het vermogen heeft om vervuilende stoffen uit je poriën te zuiveren. Het werkt ook als vochtinbrenger voor je huid en voorkomt dat de huid vroegtijdig veroudert. Men beschouwt rijstwater ook als een hypoallergene reiniger. Het verlicht roodheid en irritatie die veroorzaakt worden door aandoeningen als rosacea en acne. Met rijst of rijstwater kan je dus de huid reinigen.

 • Gezichtsreiniger: we hebben het hierboven al vermeld. Je kan de huid reinigen met rijstwater. Het is vooral goed voor een diepe reiniging. Het zal je gezicht zuiveren van alle vervuilende elementen die tot ernstige gezondheidsproblemen kunnen leiden.
 • Samentrekkend middel: rijstwater stimuleert je huid op een natuurlijke manier. Het zorgt voor groei en een grotere bloeddoorstroming. Het resultaat is dat je een zachte huid krijgt.
 • Vochtinbrengend effect: om rijstwater als moisturizer te gebruiken, is het enige wat je moet doen, het te gebruiken als basis voor zelfgemaakte gezichtsmaskers. Het is ook goed te combineren met allerlei soorten ingrediënten.
 • Vlekken verwijderen: rijstwater is een perfect middel om je huidskleur gelijkmatig te maken. Je kan het gebruiken om de effecten van blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, acne en veroudering tegen te werken.

We geven je hier twee eenvoudige recepten met rijst. In het ene recept gebruik je gemalen rijst als exfoliërende basis om dode huidcellen te verwijderen. In het andere recept gebruik je rijstwater om je huid zacht te maken en ervoor te zorgen dat je huid er geweldig uitziet.

De huid reinigen met rijstwater

1. De huid reinigen met een gezichtsmasker met rijst

Ingrediënten

 • 1/2 kop rijst (75 g)
 • 1 kop water (250 ml)
 • 1 theelepel honing, als je een heel droge huid hebt (7,5 g)
 • enkele druppels citroensap, als je een heel vetti huid hebt
 • havermout, avocado of andere ingrediënten die jij wilt toevoegen

Richtlijnen

 • Breng het water aan de kook. Voeg dan de rijst toe en laat het gedurende vijftien minuten koken.
 • Filter het water in een aparte schaal, bij voorkeur gemaakt uit glas. Berg het dan op in de koelkast.
 • Daarna meng je de rijst met de honing, het citroensap en de andere ingrediënten.
 • Breng het masker aan op je gezicht en laat het gedurende twintig minuten inwerken.
 • Tenslotte spoel je het masker af. We bevelen aan om dit masker minstens twee keer per week te gebruiken.

2. De huid reinigen met een gezichtsreiniger met rijstwater

Neem het rijstwater uit het eerste recept. Maak een wattenschijfje vochtig met het rijstwater en breng het dan aan op je gezicht. Het is een geweldig middel om ‘s ochtends te gebruiken vóór je je make-up aanbrengt, of nadat je je gezicht gewassen hebt vóór het slapengaan.

Je kan het ook gebruiken om het gezichtsmasker af te spoelen en op die manier het effect te versterken. Zorg ervoor dat je je gezicht goed afspoelt met water. Droog het met een schone handdoek. De voedingsstoffen van de rijst zullen snel in je huid opgenomen worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.