Wat is de beste manier om rijst te eten?

Rijst is een voedingsmiddel dat veel gegeten wordt in diverse beschavingen en is een van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen ter wereld. We laten je zien wat de gezondste manieren zijn om rijst te bereiden.
Wat is de beste manier om rijst te eten?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Rijst is een van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen ter wereld. Alleen rijst kan misschien een beetje smaakloos en saai zijn, maar gelukkig kun je het op allerlei manieren bereiden in combinatie met allerlei andere voedingsmiddelen. Wat is dan de beste manier om rijst te eten?

Zoals we al zeiden kan rijst op veel verschillende manieren worden bereid. Sommige manieren zijn gezonder dan andere. Hoe gezond rijst is hangt af van hoe je het maakt en natuurlijk waarmee je het combineert.

Rijst is een graansoort die in veel culturen over de hele wereld een prominente rol speelt. Het wordt al eeuwenlang door verschillende beschavingen verbouwd en gegeten, net als tarwe.

Rijst en gewichtstoename

Rijst bevat water, koolhydraten, vezels en mineralen. Het bevat zeer weinig vet. In principe is het dan ook een gezond voedingsmiddel dat de koolhydraten bevat die je lichaam nodig heeft.

Af en toe rijst eten is op zichzelf dan ook geen probleem – het gaat om hoeveel je ervan eet. Gewichtstoename wordt veroorzaakt wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt op basis van hoe actief je bent.

Is het gevaarlijk om rijst te eten?

Kommetje rijst eten

Rijst is in staat om grote hoeveelheden arseen in zich op te nemen, met name via het buitenste omhulsel. In dit geval is het voordeel van witte rijst dat het bewerkt is. Daarbij is dat buitenste omhulsel verwijderd.

Dit haalt de wijdverspreide mening dat bruine rijst of zilvervliesrijst gezonder is enigszins onderuit. Bruine rijst biedt inderdaad meer voordelen voor je gezondheid dan witte rijst maar helaas bevat het ook meer arseen.

Drie manieren om de hoeveelheid arseen in rijst te verminderen

  1. Twee delen water, één deel rijst

Deze bereidingswijze, twee op één, zorgt ervoor dat de rijst goed kan doorkoken. En hierdoor wordt de hoeveelheid arseen die het bevat verminderd.

  1. Vijf delen water, één deel rijst

Wanneer je rijst in veel water kookt kan de hoeveelheid arseen tot maar liefst 50% worden verminderd. Het is dan ook interessant om te weten dat de aanbevolen hoeveelheid water voor het maken van risotto vijf delen water voor één deel rijst is.

  1. De rijst gedurende de nacht laten weken

Wanneer je rijst een nachtje laat weken in water, verliest het ongeveer 80% van het arseen dat het bevat.

Helaas zorgt dit er ook voor dat een deel van de gunstige voedingsstoffen verloren gaat.

Een gezonde manier om rijst te eten

Kommetje rijst eten

Als je je gezondheid wilt verbeteren door rijst te eten dan bestaan er een paar manieren om rijst te bereiden die ervoor zorgen dat het meer gezondheidsvoordelen biedt. Hier zijn er een paar:

Witte rijst met kokosolie

Een van de nadelen van witte rijst is dat het veel geconcentreerd zetmeel bevat. Het menselijk lichaam zet dit zetmeel helaas om in suiker. En we weten vrijwel allemaal wel hoe schadelijk te veel suiker kan zijn.

Dit probleem kun je echter enigszins tegengaan door een extra kopje water te gebruiken en twee eetlepels kokosolie aan het water toe te voegen wanneer je de rijst kookt. Dit zorgt er namelijk voor dat de negatieve effecten van het zetmeel in je lichaam kunnen worden geneutraliseerd.

Rijst en bouillon

Bouillon met rijst erin

Als je graag meer smaak aan je rijst wilt geven en tegelijkertijd ook de voedingswaarde wilt verbeteren, probeer dan eens bouillon. Groente- en kippenbouillon zorgen voor smaak en voedingsstoffen en worden goed door de rijst geabsorbeerd.

Rijst met gember: goed voor je hart

Als je ervoor kiest om rijst te eten met veel smaak en gezondheidsvoordelen, is het ook een goed idee om er wat gember aan toe te voegen. Het is de bedoeling dat je de gemberwortel raspt en aan de rijst toevoegt wanneer deze gaar is. Met een beetje kokosolie erbij zul je hoe dan ook een gerecht krijgen dat er niet alleen mooi uitziet, maar ook nog eens gezond is.

Rijst met toegevoegde antioxidanten

Zoals je kunt zien, zijn er genoeg manieren om het eten van rijst te verbeteren (door smaak en voedingsstoffen toe te voegen). Nog een manier is door het te combineren met ingrediënten die antioxidanten bevatten. Dit kunnen bijvoorbeeld groenten en paddenstoelen zijn: deze voorzien je lichaam van een gezonde hoeveelheid antioxidanten en eiwitten.

Ook knoflook is een ingrediënt dat veel heilzame eigenschappen heeft. Daarnaast kan het echter ook perfect gecombineerd worden met ui en rijst. Al deze ingrediënten zorgen ervoor dat je rijstgerechten heerlijk smaken en tegelijkertijd gezond zijn.

Rijst is een ingrediënt dat op veel meer manieren kan worden bereid dan de meeste andere ingrediënten. Het is een eeuwenoud voedingsmiddel dat eigenlijk met vrijwel alles kan worden gecombineerd. Probeer gewoon een beetje te experimenteren en ga op zoek naar innovatieve manieren om het te bereiden. Zo zal je meer waardering krijgen voor de kunst van gezond koken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.