Eet rijstpudding en verlies gewicht

Dit is een heerlijk toetje dat, ondanks wat veel mensen denken, kan helpen bij het verliezen van gewicht. Alles wat je nodig hebt is magere melk en een zoetstof met weinig calorieën, gecombineerd met een gezond dieet en wat beweging.
Eet rijstpudding en verlies gewicht

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Het is een typisch kindernagerecht, rijk en met veel voedzame ingrediënten. Rijstpudding bevat vitamine, proteïne en calcium. Je kunt rijstpudding warm of koud eten en het is perfect als aanvulling op lichamelijke activiteiten.

Alsof dat nog niet genoeg is, suggereert nieuw onderzoek dat rijstpudding kan helpen bij gewichtsverlies. Het is bijna te mooi om waar te zijn! In het artikel van vandaag willen we wat meer informatie met je delen over de voordelen van rijstpudding.

Eet rijstpudding na het sporten

Eet rijstpudding na het sporten

Laten we eerst eens kijken naar de voedingswaarde van dit nagerecht. We weten al dat het ideaal is voor mensen die sporten. Het eten van rijstpudding na het sporten zou namelijk goed voor je spieren zijn.

De voordelen van deze verwennerij, wat vooral ook een kindergerecht is, kunnen worden toegeschreven aan de drie hoofdingrediënten:

Rijst

Je kunt witte of bruine rijst gebruiken. De eerste soort wordt sneller verteerd. De tweede soort echter is gezonder en bevat meer vezels. Rijst is een goede bron van koolhydraten en het helpt bij het herstellen van je glycogeen, wat tijdens het sporten uit je spieren verdwijnt.

Melk

Eet rijstpudding gemaakt met amandelmelk

Als je niet tegen lactose kunt, kun je voor melk kiezen die gemaakt is van amandelen, kokos of gierst. Als je koemelk gebruikt, zorg er dan voor dat het magere melk is, zodat je geen vet aan het gerecht toevoegt.

Melk bevat veel proteïne (wei en caseïne) en koolhydraten (lactose), wat ook helpt bij het herstellen van de glycogeenvoorraad. Dit helpt je lichaam bij het assimileren van de aminozuren die het nodig heeft om alle belangrijke taken uit te voeren.

Kaneel

Kaneel voegt een speciale smaak toe aan de rijstpudding en bevat ook veel voordelen voor de gezondheid. Alle atleten zouden eigenlijk kaneel toe moeten voegen aan hun dieet. 

Het zou ontstekingen kunnen bestrijden, de bloeddruk verlagen, griepachtige symptomen verwijderen, cholesterol verlagen, diabetes bestrijden en het heeft antioxiderende effecten die de vertering kunnen bevorderen.

Hoe kun je afvallen met rijstpudding?

Hoe kun je afvallen met rijstpudding

Het is vullend, voedzaam en licht en het kan je helpen met het verliezen van gewicht als je het nadat je hebt gesport of ‘s ochtends bij je ontbijt eet.

Als jij het soort persoon bent dat het liefst niet te veel eet als je wakker wordt, omdat je je dan heel de dag zwaar voelt of je wilt eens iets anders proberen dan de gewoonlijke koffie met een boterham, dan is rijstpudding de ideale optie.

Het wordt ook aangeraden voor mensen die lichamelijk zwaar werk verrichten tijdens de dag. Het  geeft je namelijk meer energie dan fruit of fruitsap. Als je het eenmaal hebt gemaakt kun je het tot drie dagen in de koelkast bewaren.

Ingrediënten

 • 1 liter melk
 • 200 gram witte of bruine rijst
 • 1 kaneelstok
 • De schil van één citroen (optioneel)
 • Zoetstof (optioneel)

Voorbereiding

 • Doe de melk, kaneelstok en citroenschil in een steelpan.
 • Breng de melk vervolgens aan de kook.
 • Voeg daarna de rijst toe en laat het koken op laag vuur.
 • Blijf roeren, zodat het niet vast gaat zitten.
 • Na twintig minuten zou het er romiger uit moeten gaan zien. Haal het dan van het vuur.
 • Haal de kaneelstok eruit en verdeel het mengsel over kommen of bekers.
 • Doe er nog wat gemalen kaneel op en geniet.
Hoe maak je rijstpudding

Als je dagelijks rijstpudding eet, kan het ervoor zorgen dat je tot wel 1,5 kilo per week verliest. Je moet dan natuurlijk wel opletten wat je verder nog eet en je dieet aanvullen met beweging en twee liter water. Je menu zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

 • Ontbijt: één kop rijstpudding en een kop thee
 • Snack: een peer en een appel
 • Lunch: een kleine portie kip of vis, tomatensalade met wortel en een kop rijstpudding als toetje
 • Snack 1: een grapefruit en een kiwi
 • Snack 2: een kop rijstpudding en een kop thee
 • Hoofdgerecht: zoveel rijstpudding als je wilt
 • Snack: een kop thee

En hoe zit het met rijstmelk?

Niet iedereen houdt van rijstpudding. Als je zoekt naar een alternatief om gewicht te verliezen zonder de voordelen van dit voedsel te verliezen, kun je rijstmelk proberen.Dit is niet alleen een uitstekende vervanger voor koemelk, maar het is ook verfrissend en vullend.

En er is nog meer: rijstmelk bevat meer calcium dan melk van iedere andere bron, waardoor het ideaal is voor een veganistisch dieet, vrouwen in de menopauze of zwangere vrouwen.

Heeft rijstmelk dezelfde werking als rijstpudding

Rijstmelk kan helpen bij het verbranden van calorieën, omdat het weinig verzadigde vetten en lactose bevat. Dit vermindert het niveau van slechte cholesterol, terwijl het botziektes zou kunnen voorkomen en je spijsverteringssysteem verbeteren.

Het heeft reinigende eigenschappen en biedt een goede hoeveelheid vitamine D, wat volgens recent onderzoek ook vetverbranding stimuleert en een goede hulp kan zijn bij gewichtsverlies. Andere vitamines die gevonden worden in rijstmelk zijn vitamine A, B12 en E. Het levert ook ijzer, magnesium en selenium.

Rijstmelk wordt makkelijker verteerd dan andere plantaardige en dierlijke melksoorten, dus het wordt aanbevolen voor mensen die vaak last hebben van indigestie of maagzuur. Het is heel vullend en voedend voor patiënten die herstellend zijn van een operatie, zwak zijn of geen eetlust meer hebben.

De sporenelementen in rijstmelk versterken en stimuleren je immuunsysteem, waardoor je ziekten die veroorzaakt worden door virussen of bacteriën zou kunnen voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Carrera Hernández A. Beneficios del deporte en la salud. Trabajo fin de Grado en Enfermería. Universidad de Navarra.
 • Ferrari N. Making one change – getting more fiber – can help with weight loss. Harvard Medical School. Febrero 2015.
 • Kamil, A., & Chen, C. Y. O. (2012). Health benefits of almonds beyond cholesterol reduction. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf2044795
 • Liu, L., Waters, D. L. E., Rose, T. J., Bao, J., & King, G. J. (2013). Phospholipids in rice: Significance in grain quality and health benefits: A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.12.046.
 • Singletary K. Cinnamon: overview of health benefits. Nutrition Today. Noviembre 2008. 43 (6): 263-266.
 • Umadevi, M., Pushpa, R., Sampathkumar, K. P., & Bhowmik, D. (2012). Rice-Traditional Medicinal Plant in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.