Wat betekenen witte markeringen op vingernagels?

21 juli 2015

Leukonychia is een vingernagelziekte die veel mensen wereldwijd hebben. De naam is echter niet zo bekend. Deze aandoening refereert aan die kleine witte of geelachtige verkleuringen, die aan de binnenkant van je nagels verschijnen. Ze zien er uit als kleine ‘wolken’, die alleen maar op bepaalde delen verschijnen.

Hun ontstaan is al een lange tijd onderdeel van stadslegendes. Wanneer één van deze markeringen verscheen, dacht men dat het was voor elke leugen die je vertelde of dat ze ontstonden door een gebrek aan calcium in je lichaam.

Zijn deze theorieën waar?

Alhoewel deze legendes of theorieën mogelijk overtuigend klinken, zijn ze allemaal niet waar. De kleine markeringen, die misschien lelijk maar schadeloos zijn, ontstaan vaak omdat ‘er een ontstekingsproces of trauma in de hyponychium van de nagels was, dat ervoor zorgde dat de keratinisatie abnormaal was.’ Dat is hoe dokter Pablo Unamuno, het afdelingshoofd van de dermatologie in het klinische ziekenhuis van Salamanca en lid van de Spanish Academy of Dermatology and Venereology, het uitlegt. ‘De nagel groeit elke tien dagen een millimeter, dus wanneer je een markering midden in de nagel ziet, dan betekent het dat de schade twee of drie maanden geleden veroorzaakt is.’

Volgens dokter Rosa Senan kunnen lichte tikken op de nagels, ruwe of agressieve manicures, continu nagelbijten of slecht geknipte nagelriemen ervoor zorgen dat er kleine laesies op de nagels ontstaan.

Is er een behandeling?

Momenteel is er geen behandeling voor leukonychia. Je moet gewoon wachten tot je nagels ver genoeg gegroeid zijn om het stuk met de markering eraf te knippen. Je kan het ook verbergen met donkere nagellak.

Als er één kleine markering op je nagels verschijnt, dan hoef je je niet druk te maken. Als je echter een lijn krijgt die van de ene naar de andere kant gaat, dan is het mogelijk dat je je nagel beschadigd hebt. In dit geval zou je contact op moeten nemen met een dermatoloog, zodat die een diagnose voor het probleem kan stellen. Nog een reden waarom je naar de dokter zou moeten gaan, is omdat de nagel mogelijk een stuk lichter of donkerder kan worden. ‘In dit geval is de nagel niet het probleem, maar het nagelbed (onder de nagel) en dit kan je waarschuwen voor een onderliggende ziekte’, waarschuwt professor Unamuno.

Advies om het te voorkomen

De primaire tips voor het voorkomen van deze markeringen op je nagels zijn:

  • Continue hydratatie
  • Gebruik geen harde borstels om je nagels schoon te maken
  • Volg een gebalanceerd dieet
  • Maak je nagels niet te vaak of te agressief schoon
Bekijk Ook