Voedingsmiddelen om de groei van candida te stoppen

Om candida onder controle te houden, kun je probiotica in je dieet opnemen, zoals kefir.
Voedingsmiddelen om de groei van candida te stoppen

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een gistinfectie, of candidiasis, is een veel voorkomende stoornis beter bekend als candida. Dit is een soort schimmel die voorkomt in onder andere de mond en de darmen en die niet meer onder controle is als resultaat van veranderingen in de omgeving of andere stimuli. 

Bepaalde soorten medicijnen, slechte voeding en gifstoffen uit het milieu zijn een aantal factoren die de normale balans van de schimmel veranderen.

Als het uit de hand loopt, kan het bijvoorbeeld door de darmwand heenkomen en de bloedstroom binnengaan. Daar kunnen dan giftige deeltjes vrij komen. En dat is nog maar één van de problemen die het kan veroorzaken.

Meestal veroorzaakt candida geen grote problemen. Het is echter toch beter om het vroegtijdig te behandelen om het risico op een grotere infectie te voorkomen.

Het goede nieuws is dat je geen agressieve medicijnen nodig hebt om de groei van de schimmel te stoppen en te voorkomen dat het zich verspreidt.

Door een aantal voedingsmiddelen in je dieet op te nemen met antischimmel eigenschappen kun je het candidaprobleem behandelen zonder het risico op onwenselijke bijwerkingen.

Voedingsmiddelen die kunnen helpen candida te behandelen

Laten we eens kijken.

1. Kokosolie

Kokosolie gebruiken bij candida

Biologische kokosolie bevat een substantie met antischimmel eigenschappen, die bekend is onder de naam caprylzuur.

Inname in kleine doses bestrijdt daardoor direct de schimmel door gaatjes te creëren in de wanden van de cellen.

2. Knoflook

Knoflook staat wereldwijd bekend als het krachtigste antibioticum ter wereld. Het is een van de beste alternatieven voor het afbreken van de gistgroei. De zwavelhoudende stoffen, in het bijzonder allicine, fungeren als een natuurlijke antischimmelmiddel en veranderen de omgeving die gist nodig heeft om te groeien.

3. Appelazijn

Appelazijn gebruiken bij candida

Biologische appelazijn, wat betekent dat het geen verwerkingsproces heeft ondergaan, bevat zure stoffen. Deze kunnen direct de schimmel bestrijden door de omgeving te veranderen waarin het zich kan ontwikkelen.

Hoewel er niet genoeg wetenschappelijk bewijs is om deze voordelen te bevestigen, lijkt het erop dat appelazijn natuurlijke enzymen bevat die gist vernietigen.

4. Citroen

Citroen en limoen zijn citrusvruchten die sterk worden aangeraden om de omgeving waarin gist groeit te veranderen. De alkaliserende eigenschappen verminderen de te hoge zuurgraad in het spijsverteringssysteem, terwijl ze de groei van een aantal micro-organismen verhinderen.

Het bevat weinig suiker, waardoor het niet goed is voor zowel bacteriën als gist. Deze komen namelijk juist in suikerrijke milieus voor.

5. Bessen

Bosvruchten gebruiken bij candida

Aardbeien en andere soorten bessen zijn een goede keuze voor het bestrijden van een candida-infectie. Ze zitten vol met vitamine C, wat het immuunsysteem versterkt. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 60 mg vitamine C en ook nog vitamine A en B en essentiële mineralen.

6. Gember

De wortel van de gemberplant bevat stoffen als gingerolen en shogaolen. Deze twee stoffen bevatten ontstekingsremmende en antischimmel eigenschappen om een gistprobleem te helpen behandelen.

Hoewel het niet het meest krachtige antischimmelmiddel op de lijst is, is gember wel een zeer goede keuze om de darmen te helpen het lichaam te ontgiften. De actieve stoffen bevorderen namelijk de bloedcirculatie, versterken het immuunsysteem en verbeteren de reactie op infecterende micro-organismen.

7. Olijfolie

Olijfolie gebruiken bij candida

Olijfolie wordt beschouwd als een van de beste vetten voor je gezondheid. Het is een rijke bron aan omega 3-vetzuren en polyfenolen, twee stoffen die de natuurlijke afweer van het lichaam versterken en gist kunnen bestrijden.

8. Kaneel

Kaneel is een ontstekingsremmend kruid dat ook antischimmelstoffen bevat. Het werkt op een manier die vergelijkbaar is met het caprylzuur in kokosolie om candida te behandelen.

De actieve stoffen beschadigen de celwanden van de gist, waardoor het zich niet verder verspreid en afsterft.

Het is een succesvol middel tegen candida, H. pylori en verschillende andere parasieten.

9. Wilde zalm

Zalm consumeren als je candida hebt

Wilde zalm is een van de beste bronnen van omega 3-vetzuren, waardoor het een geweldig supplement is dat schimmelinfecties kan bestrijden.

De ontstekingsremmende actie reguleert de activiteit van de cellen in het weefsel en verandert de omgeving van de gist.

10. Kruidnagel

Kruidnagels bevatten een stof genaamd eugenol. Deze stof bezit sterke ontstekingsremmende en anti-schimmel eigenschappen. De kruiden en de essentiële olie zijn nuttig tegen candida-infecties, zowel inwendig als uitwendig.

Als aanvulling op het voedsel dat we zojuist hebben genoemd, zou je moeten proberen meer probiotica, zoals yoghurt of kefir, in je dieet op te nemen. 

Beiden zijn heel goed voor je. Ze versterken namelijk het afweersysteem van je lichaam en bouwen de natuurlijke microflora in je lichaam weer op.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ferraz de Oliveira S., Pinheiro Lobo I., Serpa da Cruz R., Andrioli JL., et al., Antimicrobial activity of coconut oil in water emulsion on staphylococcus epidermidis and escherichia coli EPEC associated to candida kefyr. Heliyon, 2018.
  • Madhan Kumar S., Anand Kumar V., Natarajan P., Sreenivasan G., Antifundal efficacy and the mechanical properties of soft liners against candida albicans after the incorporation of garlic and neem: an in vitro study. J Int Soc Prev Community Dent, 2018. 8 (3): 212-217.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.