Vijf middeltjes met kokosolie voor gezond haar

Dankzij de natuurlijke vetten en textuur zullen deze middeltjes met kokosolie er niet voor zorgen dat je haar vet wordt, maar je haar wel voeden en beschermen.
Vijf middeltjes met kokosolie voor gezond haar

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 27 oktober, 2022

Kokosolie is een plantaardig product dat dankzij de geneeskrachtige en cosmetische gebruiksmogelijkheden in de afgelopen jaren steeds populairder is geworden om te gebruiken voor gezond haar.

De olie wordt verkregen door kokos te persen. Kokos bestaat bijna geheel uit essentiële vetzuren en antioxidanten.

Dankzij de rijke voedingswaarde maakt de cosmetische industrie vaak gebruik van kokosolie door het toe te voegen aan shampoo, bodylotion, zeep en een reeks andere producten om de huid en schoonheid te verzorgen.

Sommige mensen hebben er echter een voorkeur voor om kokosolie in zijn natuurlijke vorm te gebruiken, omdat ze denken dat dit de meest effectieve manier is om van de voordelen te profiteren.

Deze etherische olie is vooral aangeraden om gezond haar te krijgen, omdat het het haar sterker kan maken en kan verfrissen.

De actieve bestanddelen kunnen beschadiging veroorzaakt door blootstelling aan schadelijke stoffen in de omgeving herstellen en de aanmaak van oliën reguleren om een droge hoofdhuid te behandelen.

Aangezien we weten dat de meeste mensen kokosolie nog niet op deze manier gebruiken, delen we in dit artikel vijf interessante manier om van deze olie te profiteren. Welke lijkt jou het beste?

Vijf middeltjes met kokosolie voor gezond haar

1. Natuurlijke conditioner

Haren Wassen

Dankzij de textuur, aroma en andere eigenschappen kun je kokosolie heel goed gebruiken als alternatief voor commerciële conditionersHet bevat geen agressieve chemicaliën en zit boordevol vitamines, mineralen en proteïnen die de wortels van je haar sterker maken.

Ingrediënten

 • 30 gram of 2 eetlepels kokosolie

Hoe gebruik je kokosolie als conditioner?

 • Je kunt kokosolie gebruiken wanneer je je haar wast of als behandeling tegen droog haar.
 • Verdeel twee eetlepels kokosolie over je hoofdhuid en haar.
 • Dek je haar vervolgens af met een douchemuts en laat de kokosolie een uur intrekken.
 • Spoel de kokosolie na afloop goed uit en kam daarna gelijk je haar. 

2. Behandeling om de haargroei te stimuleren

Dit natuurlijke product is een van de beste middeltjes om een gezonde haargroei te bevorderen.

De eiwitten, antioxidanten en essentiële vetzuren kunnen helpen om beschadigd haar te herstellen en haaruitval te voorkomen. Het laurinezuur in kokosolie trek diep in de hoofdhuid, waardoor het kan helpen om ervoor te zorgen dat je haar normaal groeit.

Voor de beste resultaten is het echter verstandig om het gebruik van kokosolie te ondersteunen met een gezond dieet en het drinken van voldoende water.

Ingrediënten

 • 15 gram of 1 eetlepel kokosolie
 • 6 druppels vitamine E

Hoe gebruik je kokosolie om de haargroei te stimuleren?

 • Doe de druppels vitamine E samen met de kokosolie in een pannetje en warm de twee ingrediënten een beetje op. Masseer dit mengsel vervolgens met ronde bewegingen zachtjes in de hele hoofdhuid.
 • Breng het mengsel ook aan op beschadigde puntjes en dek je haar vervolgens af met een douchemuts.
 • Laat het mengsel daarna gedurende de nacht zijn werk doen en spoel het de volgende ochtend uit.
 • Pas deze behandeling drie keer per week toe.

3. Middel tegen roos

Roos

De antimicrobiële en antifungale eigenschappen die natuurlijke kokosolie heeft kunnen helpen om roos en andere gerelateerde symptomen tegen te gaan. Middeltjes met kokosolie kunnen een geïrriteerde hoofdhuid kalmeren, schilfering verminderen en die onaangename jeuk verzachten.

De essentiële vetzuren in kokosolie pakken schimmelinfecties bij de wortel aan, waardoor ze kunnen helpen om dit probleem op te lossen.

Ingrediënten

 • 30 gram of 2 eetlepels kokosolie
 • 5 druppels etherische tea tree olie

Hoe gebruik je kokosolie om roos tegen te gaan?

 • Meng deze twee etherische oliën door elkaar tot je een homogeen mengsel hebt.
 • Verdeel vervolgens dit mengsel over je hele hoofdhuid door het met ronde bewegingen zachtjes in de huid te masseren.
 • Dek je haar af met een douchemuts en laat het mengsel daarna twintig tot dertig minuten zijn werk doen.
 • Spoel het mengsel dan uit. Herhaal dit proces om de drie dagen.

4. Middel om pluizig haar onder controle te houden

Om het perfecte kapsel te krijgen, kun je het beste een beetje kokosolie over je haar verdelen voordat die vervelende pluizigheid alles verpest.

Dit product zal je haar beschermen tegen hitte of schadelijke uv-stralen, waardoor je haar minder snel zwak of breekbaar wordt. Het resultaat is een glanzende, zachte dos, gezond haar zonder dat plumeau-effect dat je look helemaal onderuit kan halen.

Ingrediënten

 • 5 gram of 1 theelepel kokosolie

Hoe gebruik je kokosolie tegen pluizig haar?

 • Wrijf eerst een beetje kokosolie in je handen en verdeel de olie door het zachtjes in je haar te masseren over je hele haar.
 • Je hoeft de kokosolie na afloop niet uit te spoelen, tenzij je haar vet aanvoelt.

5. Middeltje tegen hoofdluis

Jeuk

Er bestaat een verscheidenheid aan middeltjes met kokosolie om hoofdluis en neten te bestrijden. Sommige mensen zeggen zelfs dat deze middeltjes veel veiliger en bovendien effectiever zijn dan een groot deel van de producten die je bij de apotheek of drogisterij kunt halen.

De antimicrobiële eigenschappen kunnen helpen om deze vervelende beestjes te bestrijden en de omgeving die ze nodig hebben om te overleven aan te tasten. Daarnaast zorgt de vettige textuur ervoor dat het makkelijker is om eitjes uit het haar te verwijderen.

Ingrediënten

 • 15 gram of 1 eetlepel kokosolie
 • 6 druppels etherische tea tree olie
 • 6 druppels etherisch anijsolie

Hoe gebruik je kokosolie om hoofdluis te bestrijden

 • Meng deze drie oliën in een kom door elkaar en verdeel het mengsel vervolgens over je hoofdhuid door het zachtjes met ronde bewegingen in de huid te masseren.
 • Dek je hoofdhuid af met een douchemuts en laat het mengsel vervolgens een uur lang zijn werk doen.
 • Breng na een uur een beetje hitte aan op je hoofdhuid door de föhn erop te houden of twintig minuutjes in de zon te gaan zitten.
 • Gebruik een fijne kam om je haar te kammen en spoel je haar vervolgens schoon met warm water.
 • Herhaal deze behandeling drie keer per week.

Onthoud dat je voor de beste resultaten biologische kokosolie moet gebruiken in plaats van de verwerkte opties.

Volg elk van deze tips nauwkeurig op en zie zelf hoe goed kokosolie kan zijn voor gezond haar. Je zal er dol op zijn! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kaushik, V., Kumar, A., Gosvami, N. N., Gode, V., Mhaskar, S., & Kamath, Y. (2022). Benefit of coconut‐based hair oil via hair porosity quantification. International Journal of Cosmetic Science, 44(3), 289-298. Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ics.12774
 • Koyama, T., Kobayashi, K., Hama, T., Murakami, K. & Ogawa, R. (2016). Standardized scalp massage results in increased hair thickness by inducing stretching forces to dermal papilla cells in the subcutaneous tissue. Eplasty16. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26904154/
 • Mumcuoglu, K. Y., Miller, J., Zamir, C., et al. (2002). The in vivo pediculicidal efficacy of a natural remedy. Isr Med Assoc J4(10). Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12389342/
 • Ogbolu, D. O., Oni, A. A., Daini, O. A., & Oloko, A. P. (2007). In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria. Journal of medicinal food10(2), 384-387. Disponible en: https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2006.1209
 • Rele, A. S. & Mohile, R. B. (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. Journal of cosmetic science54(2), 175-192. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12715094/
 • Saxena, R., Mittal, P., Clavaud, et al. (2021). Longitudinal study of the scalp microbiome suggests coconut oil to enrich healthy scalp commensals. Scientific reports11(1), 1-14. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8012655/
 • Shilling, M., Matt, L., Rubin, E., et al. (2013). Antimicrobial effects of virgin coconut oil and its medium-chain fatty acids on Clostridium difficile. Journal of medicinal food16(12), 1079-1085. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24328700/
 • Varma, S. R., Sivaprakasam, T. O., Arumugam, I., Dilip, N., et al. (2019). In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil. Journal of traditional and complementary medicine9(1), 5-14. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411017300871

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.