Zorg iedere dag voor je hoofdhuid

19 november 2018
De juiste behandeling kan zorgen voor een gezonde hoofdhuid.

De meeste mensen, vooral vrouwen, willen graag prachtig haar en een gezonde hoofdhuid. Prachtig haar dat je vaak in tijdschriften en op modeshows ziet. Dat is dan ook de reden dat er honderden crèmes en behandelingen in de winkel te koop zijn.

Maar velen vergeten iets belangrijks – de plekken waar de haren ontstaan. Leer hier hoe je iedere dag voor je hoofdhuid kunt zorgen en zo roos kunt voorkomen. Waardoor je zelf ook kunt genieten van prachtig haar.

Een gezonde hoofdhuid = prachtig haar

Om haar te hebben dat eruit ziet alsof je net van de kapper komt hoef je geen fortuin uit te geven aan haarproducten of -behandelingen. Ten eerste moet je voor je hoofdhuid zorgen.

Natuurlijk kun je kiezen welke routine je het prettigst vindt, maar als je het gebied waar je haar ontstaat negeert of beschadigt, zal niets dat je probeert positieve resultaten laten zien.

Droogheid, producten die veel olie bevatten, vuilheid, blootstelling aan de zon en slechte verzorging zijn de directe oorzaken van de meeste haarproblemen: kaalheid of alopecia, roos, haar dat dunner wordt, dermatitis en meer. Als je echt mooi haar wilt hebben moet je eerst aandacht besteden aan je hoofdhuid en het probleem bij de wortel aanpakken.

Leestip:
10 effectieve remedies tegen roos

Tips om voor je hoofdhuid te zorgen

De volgende tips voor een gezonde hoofdhuid zullen geweldige resultaten laten zien. Let goed op en volg ze tot in detail op.

Reinigen

Voor het geval je het nog niet wist: er verzamelen zich veel onzuiverheden op dit gebied van het lichaam (stof, dode huidcellen, shampooresten en meer). Deze kunnen de poriën van je hoofdhuid verstoppen, je haarzakjes verhinderen zich te voeden en zo het haar verstikken, zodat het zwakker en breekbaar wordt.

Je moet je haar over het algemeen meer dan twee keer per week wassen, maar niet iedere dag – zoek een oplossing die voor jou werkt. Als je je haar iedere dag wast kunnen er ongewenste bijwerkingen optreden, waardoor er geen goede voedingsstoffen binnenkomen en je wortels uitdrogen.

Het is het beste om je haar om de drie dagen te wassen en een natuurlijke shampoo en conditioner te gebruiken (zoals havermout, avocado of honing), zodat je hoofdhuid zijn eigen natuurlijke oliën kan ontwikkelen.

Massage

Naast het feit dat het een geweldige manier is om te ontspannen na een lange dag, heeft een goede hoofdhuidmassage nog meer interessante voordelen voor je gezondheid en schoonheid.

Probeer iedere dag om je hoofdhuid een cirkelvormige massage met je vingertoppen te geven (gebruik nooit de nagels) voor het bevorderen van een betere circulatie, zuurstofvoorziening en de opname van voedingsstoffen, terwijl ook het vuil of stof dat zich heeft opgehoopt verwijderd wordt. Doe het altijd met lichte druk en als je problemen hebt met bijvoorbeeld roos, kun je ook een essentiële olie of een beetje olijfolie gebruiken.

Meer leren over gezichtsmassages?
Ontdek de geweldig lepelmassage voor je gezicht

Masker

Olie op het Haar

Gebruik een aantal zelfgemaakte mengsels om je hoofdhuid er mooier uit te laten zien. Haarmaskers kunnen je reguliere schoonheidsroutine verbeteren. Breng iedere week een mengsel van het volgende op je hoofdhuid aan:

 • 1 pak naturel yoghurt
 • 60 gram honing of aloëveragel

Je moet een pasta maken die je over je hoofdhuid verspreidt. Laat het vijftien minuten lang zitten. Dan spoel je het af met warm water. Dit is een antiseptische behandeling die je hoofdhuid zal revitaliseren en regenereren. Als je huid erg droog is gebruik je honing in plaats van aloëveragel.

Voeding

Vergeet nooit dat schoonheid van binnenuit moet komen. Alle maskers, crèmes en natuurlijke shampoos in de wereld zullen je niet helpen als je er een slechte voeding op nahoudt. Je moet veel fruit, groenten, zaden, bonen, noten en volkoren granen eten. Als je een tekort hebt aan de juiste voedingsstoffen zal dat van invloed zijn op hoe je eruit ziet.

Vergeet niet om de volgende voedingsmiddelen op te nemen in je normale dieet:

 • Bleekselderij
 • Alfalfa
 • Wortelen
 • Zeewier
 • Vis, zoals zalm
 • Walnoten
 • Amandelen
 • Melk
 • Plantaardige oliën
 • Avocado
 • Olijfolie

Veelvoorkomende problemen met de hoofdhuid

Roos

Psoriasis, roos en dermatitis zijn de drie meest voorkomende problemen die mensen ervaren met de hoofdhuid. Meestal zijn deze kwalen het meest zichtbaar achter de oren, langs het voorhoofd, de haarlijn en op de hals.

Roos bestaat uit dode huidcellen die afschilferen op een lelijke manier. Het kan worden behandeld met bijvoorbeeld kruidenshampoos.

Mensen die psoriasis hebben ervaren ook een schilferige hoofdhuid, samen met een ontsteking in het gebied. Als dit ook jouw probleem is probeer dan om je haar niet te vaak te borstelen en altijd gebruik te maken van een zachte borstel. Krab of irriteer de hoofdhuid niet, was je haar heel voorzichtig en voorkom het gebruik van een haardroger of sterke haarproducten.

Let op alle stress of angst die je ervaart op dat moment, omdat dat ook de oorzaak kan zijn van elke schilfering van je hoofdhuid. Slechte gewoonten bij het wassen van je haar of het gebruik van bepaalde schoonheidsproducten kunnen ook de oorzaak zijn.

Het is een slecht idee om een permanente haarkleuring te gebruiken of om je haar strak terug te trekken terwijl het nog nat is. Je kunt je haar uitspoelen in zeewater om te helpen de olie die je hoofdhuid produceert in balans te brengen en je kunt ook de hoofdhuid masseren met een beetje olijfolie of arnica-olie.

Jeukende Hoofdhuid

Let goed op eventuele tekenen en symptomen op dit deel van je lichaam en het belangrijkste: verander elke gewoonte die de oorzaak is van schade of ongemak voor de hoofdhuid. Als je de volgende aanbevelingen opvolgt, krijg je prachtig haar, zoals je altijd al hebt gewild.