8 geneeskrachtige manieren om artisjok te gebruiken

Artisjokken zijn rijk aan vezels en kunnen dankzij hun zuiverende eigenschappen helpen om constipatie tegen te gaan en de spijsvertering te verbeteren.
8 geneeskrachtige manieren om artisjok te gebruiken

Laatste update: 04 oktober, 2018

Artisjokken. Wie houdt er nu niet van een heerlijk bord gekookte artisjokken besprenkeld met wat azijn en olijfolie.Verrukkelijk! Artisjok is niet alleen erg smakelijk, maar deze vlezige groente heeft ook veel geneeskrachtige eigenschappen waar je je absoluut bewust van moet zijn. Laten we dus eens gaan kijken naar een aantal van de uiterst geneeskrachtige manieren waarop je artisjokken kunt gebruiken.

Geneeskrachtige eigenschappen van artisjokken

De artisjok is werkelijk een zeer geneeskrachtige plant waar elk gezin van zou moeten profiteren. Vaak weten mensen echter niet hoe ze deze heerlijke groente kunnen bereiden en vermijden ze hem daarom liever.

Dit is zonde, want hierdoor lopen ze namelijk niet alleen de smaak, maar ook de voordelen die artisjokken bieden mis. Als jij een van deze mensen bent, dan zou het slim zijn om te leren hoe je deze groente kunt bereiden. Artisjokken zijn wereldwijd verkrijgbaar en zijn supergezond.

1. Artisjok is goed voor de lever

Lever

Dit is een vrij bekend gegeven. Artisjokken kunnen de lever helpen zichzelf weer te herstellen, waardoor ze de regeneratie van dit essentiële orgaan bevorderen. Niet alleen kan het consumeren van artisjokken helpen aangetaste cellen te regenereren, maar het stimuleert ook de galproductie.

Artisjokken zijn een geweldig middel om aandoeningen als hepatitis, cirrose of een slechte leverfunctie te behandelen. Het maken van infusies is een fantastische manier om te profiteren van alle voordelen die artisjokken bieden.

Hoe maak je een infusie van artisjokken? Kook één artisjok in een liter water tot deze zacht is. Voeg aan dit water het sap van een halve citroen toe en drink de infusie vervolgens na je maaltijd.

2. Helpt bij het afvallen

Weegschaal

Artisjokken zijn fantastisch om je te helpen lichaamsvet te verbranden. De vochtafdrijvende en zuiverende eigenschappen die deze groente heeft kunnen schadelijke stoffen uit het lichaam elimineren.

Om artisjok voor deze doeleinden te gebruiken, drink je simpelweg dagelijks dezelfde infusie als de infusie voor je lever. Onthoud dat het drinken van deze infusie moet worden aangevuld met een gezond dieet.

3. Goed voor het hart

Hart

Het regelmatig consumeren van artisjokken zuivert het bloed. De groente is ideaal voor het verlagen van slecht cholesterol en triglyceridengehaltes. Daarnaast zijn artisjokken zelfs in staat om de bloedsuikerspiegel te verlagen, waardoor de groente dus ook erg goed is voor mensen die last hebben van diabetes. Artisjokken zijn geweldig voor je hart!

4. Stimuleert de stofwisseling en de spijsvertering

Buikpijn

Dankzij het hoge vezelgehalte en de zuiverende eigenschappen kan het consumeren van artisjokken erg goed helpen bij het stimuleren van de spijsvertering. Twijfel niet om op dagen waarop je je zwaar voelt, geen eetlust hebt of wanneer je last hebt van constipatie een paar gekookte of gestoomde artisjokken te eten.

Artisjokken zijn namelijk in staat darmontstekingen te behandelen en de stofwisseling te reguleren, waardoor ze tegelijkertijd het immuunsysteem versterken.

5. Geeft je lichaam energie

Rennen

Weet je hoeveel vitaminen er in een artisjok zitten? Artisjokken zijn een ware schat van vitamine A en B6, maar ze zitten ook boordevol mineralen als calcium, fosfor, magnesium, kalium, natrium en ijzer… Je lichaam heeft deze mineralen stuk voor stuk nodig om koolhydraten om te zetten in energie die het lichaam kan verbruiken.

6. Middel voor de galblaas

galblaas-problemen

In sommige gevallen werkt de galblaas niet helemaal naar behoren. Dit zorgt voor een vertraagde spijsvertering en een verhoogd risico op het ontwikkelen van galstenen. Om galstenen te behandelen, maak je een infusie door vijf gedroogde artisjokbladeren te koken in wat water.

Voeg hier een paar druppels citroensap aan toe en drink de infusie vervolgens na de lunch. Sommige mensen voegen aan de infusie een paar boldobladeren toe, waardoor de infusie een nog sterkere geneeskrachtige werking heeft.

Misschien ook interessant om te lezen:

Hoe je het krijgen van galstenen kunt voorkomen

7. Verlaagt urinezuurgehaltes

Urinezuur

Wanneer je last hebt van een te hoog urinezuurgehalte, dan is er doorgaans sprake van urinezuurkristallen die zich in het bloed opstapelen. Aders en slagaders raken dan verstopt en dit kan veel pijn veroorzaken.

Dit giftige afvalzuur wordt gevormd tijdens de vertering van purinehoudend voedsel. Alle soorten vlees bevatten purines. Door regelmatig artisjokken te eten, bijvoorbeeld vermengd in een knapperige salade of gewoon heerlijk gestoomd, kun je geleidelijk aan je urinezuurgehalte verlagen en problemen die verbonden zijn aan jicht verminderen.

8. Behandelt hoofdpijn

hoofdpijn2

Volgens deskundigen worden sommige vormen van hoofdpijn veroorzaakt door leverproblemen. Wanneer de lever niet naar behoren functioneert, vol gifstoffen zit of te veel vet in zich opslaat, dan hebben we vaak last van symptomen als een onbehaaglijk gevoel gepaard met hoofdpijn. Als dit bij jou het geval is, twijfel er dan niet over om meer artisjokken te consumeren, vooral in de vorm van infusies.

Tot slot kunnen we niet anders dan je ten zeerste aanraden om minstens twee à drie keer per week artisjokken te consumeren. Er bestaan genoeg originele manieren om artisjokken te bereiden, zoals in een vinaigrette met garnalen, gekookt met wat rijst of gecombineerd met bonen en linzen.

Allemaal producten die ook nog eens rijk zijn aan eiwitten en dus goed zijn voor het hele gezin. Onthoud echter wel dat artisjokken een grote hoeveelheid natrium bevatten. Als je dus een natriumarm dieet volgt, denk er dan aan dat je artisjokken met mate consumeert.

Hopelijk heb je genoten van dit artikel over geneeskrachtige manieren om artisjok te gebruiken! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.