Hoe kun je galstenen voorkomen?

Galstenen zijn harde kiezelachtige steentjes of klontjes die zich door overtollig vet ontwikkelen in de galblaas of galwegen en worden sterk in verband gebracht met hoge cholesterolgehaltes. Ze komen het meest voor bij blonde vrouwen, mensen van boven de 40, mensen met overgewicht en vrouwen die meerdere kinderen hebben.
Hoe kun je galstenen voorkomen?
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 12 februari, 2019

In dit artikel bespreken we een aantal voedingsmiddelen en supplementen die ervoor kunnen zorgen dat de galblaas beter functioneert en de kans op het ontwikkelen van galstenen zou verminderen of misschien zelfs voorkomen.

Schadelijk voedsel

Om goed voor je lever en galblaas te zorgen is het van belang dat je het volgende voedsel vermijdt:

 • Alcohol
 • Gefrituurd voedsel
 • Rood vlees
 • Kant-en-klaarmaaltijden
 • Zuivelproducten
 • Witte suiker
 • Margarine
 • Kunstmatige zoetstoffen

Naast het vermijden van dit voedsel is het ook belangrijk te weten dat de lever en galblaas zich meestal in de vroege ochtend herstelt. Het is dus beter een kleine avondmaaltijd te eten of om vroeger te eten, zodat je lichaam niet ’s nachts nog bezig is het avondeten te verwerken.

Probeer dit voedsel om galstenen te voorkomen

1. Rode-gistrijst

Rode-gistrijst wordt al lang omarmd in de Aziatische cultuur en bevat belangrijke eigenschappen die mogelijk behulpzaam zijn bij het verlagen van trygliceriden– en cholesterolgehaltes en het verhogen van goed cholesterol.

Omdat galstenen sterk verbonden zijn aan cholesterol wordt dit soort gist aangeraden. Je kunt dit supplement consumeren in de vorm van een pil, als poeder of als extract.

2. Zwarte radijs

Zwarte Radijs

Zwarte radijs, ook wel rammenas genoemd, is een befaamde variant onder de radijsjes. Het is een wilde plant waarvan de origine onbekend is. Doorgaans gebruikt men de wortel van de radijs in gerechten, salades, als bijgerecht of als garnering.

Zwarte radijs bevat veel geneeskrachtige eigenschappen, voornamelijk voor de maag en lever. Deze plant bevat onder andere vezels, aminozuren, B-vitamines, vitamine C en mineralen.

Van alle bestanddelen van de zwarte radijs zijn de glucosinolaten het meest essentieel, omdat deze belangrijke eigenschappen hebben die kunnen helpen de galproductie te verhogen en de galblaas ondersteunen om haar inhoud te legen.

Om deze reden raden wij aan zwarte radijs te eten wanneer je last hebt van een slechte spijsvertering.

4. Citroen en olijfolie

Er bestaat een erg eenvoudig middel dat je zal helpen je galblaas elke ochtend te reinigen en versterken.

 • Neem hiervoor elke ochtend voor het eten één eetlepel natuurlijk citroensap en één eetlepel koude olijfolie in.
 • Wacht hierna een half uur en drink dan één of twee glazen warm water.
 • Wacht nog even en ga dan ontbijten.

Dit middel is ook erg behulpzaam voor mensen die last hebben van constipatie.

Vertrouw bij ernstige medische problemen nooit alleen op de informatie die je online vindt. Raadpleeg altijd je arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.