Hoe je het krijgen van galstenen kunt voorkomen

· 8 oktober 2015

Galstenen zijn harde kiezelachtige steentjes of klontjes die zich door overtollig vet ontwikkelen in de galblaas of galwegen en worden sterk in verband gebracht met hoge cholesterolgehaltes. Galstenen komen het meest voor bij blonde vrouwen, mensen van boven de 40, mensen met overgewicht en vrouwen die meerdere kinderen hebben.

In dit artikel bespreken we een aantal voedingsmiddelen en supplementen die ervoor zorgen dat de galblaas beter functioneert en de kans op het ontwikkelen van galstenen verminderen of misschien zelfs voorkomen, vooral als er sprake is van genetische factoren die van invloed kunnen zijn.

Schadelijk voedsel

Om goed voor je lever en galblaas te zorgen is het van belang dat je het volgende voedsel vermijdt:

  • Alcohol
  • Gefrituurd voedsel
  • Rood vlees
  • Kant-en-klaarmaaltijden
  • Zuivelproducten
  • Witte suiker
  • Margarine
  • Kunstmatige zoetstoffen

Naast het vermijden van dit voedsel is het ook belangrijk te weten dat de lever en galblaas zich in de vroege ochtend regenereren. Het is dus beter een kleine avondmaaltijd te eten of om vroeger te eten, zodat je lichaam niet ’s nachts nog bezig is het avondeten te verwerken.

Hieronder volgt ook een lijst van voedsel en supplementen die behulpzaam kunnen zijn:

Rode-gistrijst

Rode-gistrijst wordt al lang omarmd in de Aziatische cultuur en bevat belangrijke eigenschappen die behulpzaam zijn bij het verlagen van trygliceriden- en cholesterolgehaltes en het verhogen van goed cholesterol. Daar galstenen sterk verbonden zijn aan cholesterol, wordt het eten van dit soort gist aangeraden. Je kunt dit supplement consumeren in de vorm van een pil, als poeder of als extract.

Zwarte radijs

Zwarte radijs, ook wel rammenas genoemd, is een befaamde variant van de verschillende soorten radijsjes. Het is een wilde plant waarvan de origine onbekend is en het bevat veel geneeskrachtige eigenschappen, voornamelijk voor de maag en lever.

Deze radijs bevat vezel, aminozuren, B-vitamines, vitamine C en mineralen. Van alle bestanddelen van de zwarte radijs zijn de glucosinolaten het meest essentieel, omdat deze belangrijke eigenschappen hebben die kunnen helpen de galproductie te verhogen en de galblaas ondersteunen om haar inhoud te legen. Om deze reden raden wij aan zwarte radijs te eten wanneer de lever verstopt is of wanneer je last hebt van een slechte spijsvertering of van andere spijsverteringsproblemen. 

Doorgaans gebruikt men de wortel van de radijs in gerechten, salades, als bijgerecht of als garnering.

Zwarte Radijs

Stinkende gouwe

Stinkende gouwe, of chelidonium majus, is een plant die voor het eerst werd gebruikt in het Mediterrane gebied en zijn oorsprong voornamelijk vindt in Europa, hoewel de plant ook in sommige gebieden in Azië voorkomt. Stinkende gouwe verhoogt de aanmaak van gal en voorkomt de ontwikkeling van galstenen in de galblaas en galwegen. 

Je kunt stinkende gouwe consumeren in de vorm van een infusie of als extract volgens de aangegeven dosis.

Gele Bloem

Vitamine C

Vitamine C is een uiterst behulpzaam supplement om het immuunsysteem actief te houden en zo de kristallisatie van cholesterol, waardoor vaak galstenen ontstaan, tegen te gaan. 

Je kunt vitamine C gedurende de dag innemen in de vorm van een pil of door dagelijks veel voedsel te eten dat hoge gehaltes aan vitamine C bevat.

Koffie-klysma’s

Dit is een oude remedie waar veel mensen gebruik van maken. Deze remedie bestaat uit het doen van klysma’s door middel van biologische, geroosterde, gemalen koffie. Kook een liter water samen met drie eetlepels koffie, eerst vijf minuten op hoog vuur en dan vijftien minuten op laag vuur. Filter de koffie tot er geen koffiedik meer inzit. Wanneer het lauwwarm is gebruik je een halve liter om de klysma’s mee uit te voeren. Ga hiervoor op je rechterzij liggen en probeer de koffie tien tot vijftien minuten binnen te houden. Dit is een erg sterk middel en kan zelfs behulpzaam zijn voor mensen bij wie de galblaas verwijderd is.

Citroen en olijfolie

Er bestaat een erg eenvoudig middel dat je zal helpen je galblaas elke ochtend te reinigen en versterken. Neem hiervoor elke ochtend voor het eten één eetlepel natuurlijk citroensap en één eetlepel koude olijfolie in. Wacht hierna een half uur en drink dan één of twee glazen warm water. Wacht nog even en ga dan ontbijten. Dit middel is ook erg behulpzaam voor mensen die last hebben van constipatie.