3 ontgiftende gewoontes om je lichaam te zuiveren

Als je je lichaam wilt zuiveren, is het belangrijk dat je biologisch fruit en groenten consumeert om de chemicaliën die vaak worden gebruikt bij de teelt te vermijden.
3 ontgiftende gewoontes om je lichaam te zuiveren

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat je ontgiftende gewoontes moet ontwikkelen om het risico op lever-, darm-, alvleesklier- of hartaandoeningen te verminderen.

Misschien ontgift je je lichaam niet zo vaak omdat je denkt dat het heel moeilijk is of gewoon omdat je geen idee hebt waar je moet beginnen.

In beide gevallen kun je in dit artikel enkele zeer eenvoudige en snelle opties vinden om je lichaam in een optimale staat te houden.

1. Ontgiftende gewoontes: vervang een maaltijd door een ontgiftende smoothie

Ontgiftende smoothie

Ben je bang dat ontgiften inhoudt dat je helemaal moet stoppen met het eten van de dingen die je lekker vindt? Als je dagelijkse dieet vrij ongezond is, zou het raadzaam zijn om niet alleen je lichaam te ontgiften maar ook je eetgewoontes te verbeteren.

Als je echter je dieet wilt verbeteren en alle gifstoffen die in je lichaam aanwezig zijn wilt verwijderen, probeer dan eens dagelijks een ontgiftende smoothie te drinken.

Deze maatregel is erg praktisch. Bovendien zorgt het ervoor dat je nooit de deur uit gaat zonder eerst te ontbijten.

Het is ook een geweldige manier om wat van die groenten binnen te krijgen die je misschien niet zo lekker vindt. Smoothies geven je immers de kans om te spelen met smaken en texturen. Op die manier kun je er dingen in verwerken die je nodig hebt, zonder ze te proeven.

Tot slot is het helemaal niet duur om dagelijks een smoothie te drinken, omdat de benodigde hoeveelheden minimaal zijn.

Om ervoor te zorgen dat deze gewoonte echt werkt, is het belangrijk om het volgende te onthouden:

 • Neig niet naar extreme maatregelen. Het is de bedoeling dat je van een smoothie een maaltijd maakt. Dit betekent echter niet dat je helemaal geen vast voedsel meer moet eten.
 • Kies natuurlijke producten van goede kwaliteit om ervoor te zorgen dat je de gifstoffen die je elimineert niet gewoon weer vervangt.
 • Let op hoe je lichaam op deze gewoonte reageert en raadpleeg altijd een voedingsdeskundige als je decompensatie constateert.

Als je niet weet waar je moet beginnen, probeer dan eens deze ontgiftende smoothie:

Ingrediënten

 • 1 kopje schone en ontsmette boerenkoolbladeren (67 g)
 • 3 kopjes amandelmelk (725 ml)
 • 1 groene appel in blokjes gesneden
 • 1 rijpe banaan
 • ½ kopje gewassen peterselie (22 g)

Voorbereiding

 • Doe alle ingrediënten in de blender en verwerk ze tot je een smoothie krijgt die je gemakkelijk kunt drinken.
 • Maak je geen zorgen als het te veel lijkt. Aangezien deze smoothie dient als vervanging voor je ontbijt, is het belangrijk dat je alles opdrinkt om te voorkomen dat je al binnen een paar uur weer honger krijgt.

2. Ontgiftende gewoontes: kies voor biologische producten

Gezond voedsel

We weten dat biologische producten niet altijd voor iedereen een optie zijn. Het eten van biologische producten is echter een zeer goede manier om je lichaam te ontgiften.

Een goede truc is om je eigen groenten te verbouwen. Het is helemaal niet moeilijk en kan je veel geld besparen.

Zelfs als je in een klein appartement woont, heb je vast nog wel wat ruimte over om een paar potten neer te zetten. Zorg er echter altijd voor dat de zaden die je plant biologisch zijn. Zaadjes zijn meestal relatief goedkoop. Vooral gezien de hoeveelheid groenten die ze kunnen produceren.

Andere opties zijn:

 • Ananas. Je hoeft alleen maar de kroon te planten en te wachten tot hij groeit.
 • Fruitbomen. Hier heb je wat meer ruimte en geduld voor nodig. Na ongeveer vijf jaar kun je echter al de eerste citroenen, sinaasappels of appels oogsten. Andere vruchten hebben meer tijd nodig, maar het is het waard.
 • Snijbiet en spinazie. Plant gewoon wat zaadjes zodat je bosjes krijgt die blijven groeien, zelfs nadat je er al wat van hebt geoogst.
 • Kruiden. Kruiden zoals lavendel, tijm, munt en basilicum zijn gemakkelijk te kweken.

Onthoud dat biologisch inhoudt dat er geen pesticiden en herbiciden gebruikt worden. Zorg er daarom voor dat je deze planten alleen water geeft met schoon water en voeg biologische mest toe. Zodoende kunnen ze werkelijk helpen om je lichaam te ontgiften.

3. Ontgiftende gewoontes: maak gebruik van de voordelen van een massage

Massage om te ontgiften

Denk je dat het een luxe is om je te laten masseren? Misschien lijkt het zo en voel je je net een beroemdheid als je op die tafel ligt, maar de functie ervan gaat verder dan dat. De meeste massages hebben als doel je lichaam op de één of andere manier te ontgiften.

Afhankelijk van de problemen die je hebt, zal je masseur(se) het één en ander aanbevelen. Als je niet weet waar je moet beginnen, vraag dan om ​​lymfatische drainage.

 • Het doel van dit type massage is om gifstoffen uit de organen te verwijderen. Het is een behandeling die wat extra inspanning van je masseur vereist, maar uitstekende resultaten oplevert.
 • Het zou ideaal zijn om jezelf één keer per maand te laten masseren. Dit is echter afhankelijk van je financiële situatie en je voorkeuren.
 • Als je geïnteresseerd bent in alternatieve geneeswijzen, probeer dan eens een temazcal te bezoeken. Dit zijn zweetruimtes die profiteren van de voordelen van verschillende kruiden, afhankelijk van het medische probleem dat je wilt bestrijden.

Welke alternatieven gebruik jij om je lichaam te ontgiften? Heb je de bovenstaande ontgiftende gewoontes al eens geprobeerd? Welke is jouw favoriet? 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.