Volg een reinigingskuur van één maand met dit gezonde groene drankje!

Maak dit drankje met citroen, selderij en groene appel. Als je biologische ingrediënten koopt, kun je ook de schil gebruiken en zo van nog meer voordelen genieten. De vezel in selderij en appelschil optimaliseert je spijsvertering en verbetert je vermogen om gifstoffen te verwijderen.
Volg een reinigingskuur van één maand met dit gezonde groene drankje!
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 30 december, 2018

Reinig je lichaam met drie geneeskrachtige voedingsmiddelen tijdens deze reinigingskuur van één maand. Ze zullen je helpen om de gifstoffen af te voeren die zich in je lichaam opstapelen en ziekten veroorzaken.

Ontdek de positieve effecten van citroen, selderij en groene appel. We vertellen je in dit artikel hoe je ze kunt bereiden. Op die manier kun je jezelf in één maand opladen en zodoende je energie terugvinden, gewicht verliezen en een extra impuls geven aan je immuunsysteem en je afweermechanismen.

Een reinigingskuur voor je lichaam in de herfst en in de lente

Het wisselen van de seizoenen, in de herfst en in de lente, is het beste moment om een reinigingskuur te starten. Je lichaam is dan vatbaarder voor invloeden van buitenaf. Een beetje versterking is dan zeker welkom!

Wanneer je het zuiveringsvermogen van je lichaam bij het begin van deze seizoenswissels verbetert, zul je merken dat vele van je gezondheidsproblemen verminderen of misschien zelfs helemaal verdwijnen. Je zou ook een verbetering moeten voelen in je energiepeil, je vitaliteit en je stemming.

Gebruik de juiste voedingsmiddelen voor je reinigingskuur

Reinigingskuur met fruit en groenten

Je kunt uit een uitgebreide variëteit een keuze maken om je lichaam op een natuurlijke manier te reinigen.

 • Voedingsmiddelen met eigenschappen die de werking van de lever, de nieren en de darmen verbeteren.
 • Geneeskrachtige supplementen die de orgaanreiniging stimuleren.
 • Veel water drinken, evenals natuurlijke sappen en gezonde smoothies.
 • Natuurlijke therapieën die je helpen om gifstoffen te verwijderen.
 • Intense lichamelijke oefeningen die je laten zweten.

Je kunt een gemakkelijke reinigingskuur maken op basis van de drie geneeskrachtige voedingsmiddelen die we nu gaan bespreken.

Citroenen

Citroenen en citrusvruchten helpen je om vocht en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Bovendien ondersteunen ze het lichaam hij het onder controle houden van het zuurgehalte en het spijsverteringssysteem.

Zo verbeteren ze de werking van de lever en van de galblaas. Tegelijkertijd zorgen ze er ook voor dat de nieren optimaal werken.

Het is een goed idee om altijd biologische citroenen te kopen. Op die manier kun je zelfs de schil gebruiken en eten. Die bevat veel meer voedingsstoffen dan het vruchtvlees alleen.

Hoewel citroenschil een beetje bitter smaakt, kun je kleine hoeveelheden fijnmalen en toevoegen aan sappen, smoothies, dressings, desserts en nog veel meer.

Selderij

Selderij is een uitstekende keuze om de werking van je nieren te bevorderen en de afvoer van vocht te stimuleren. Dat komt omdat het vochtafdrijvende eigenschappen heeft. Het zorgt ook voor een betere peristaltiek van de darmen. Daardoor is het dus een geschikt ingrediënt om het spijsverteringssysteem te reguleren.

Onthoud echter dat selderij veel oxalaten bevat. Mensen die gevoelig zijn voor nierstenen zullen deze groente dus met mate moeten eten.

Groene appels

Reinigingskuur met groene appels

Appels zijn het derde ingrediënt in deze reinigingskuur. We hebben specifiek de groene variant gekozen, omdat deze een grotere bijdrage levert aan de ontgifting van het volledige lichaam.

Dit fruit is om de volgende redenen erg goed voor het spijsverteringssysteem:

 • Het helpt om ontstekingen te verminderen.
 • Groene appel stimuleert een goede vertering.
 • Daarnaast bevordert het de werking van de lever.
 • Het bestrijdt de ophoping van vocht.

Probeer om zo veel mogelijk biologische appels te kopen, want deze vruchten zijn heel vaak aangetast door pesticiden. Bij biologische groene appels kan je ook de schil opeten, die heel veel voedingsstoffen bevat.

Wil je hierover meer weten?
Negen voordelen van het eten van appels

Je reinigingskuur: een zuiverende smoothie

Zuiverende smoothie met selderij, appels en citroen

Je kunt de positieve effecten van deze drie zuiverende voedingsmiddelen combineren om een lekkere smoothie te maken.

Welke ingrediënten heb je nodig voor één persoon?

 • 1 biologische groene appel met schil
 • De bladeren van een selderijstengel
 • Een halve citroen (als het een biologische is, dan gebruik je ook de schil)
 • 3 koppen water (600 ml)

Hoe maak je de smoothie klaar?

 • Maal eerst wat van de citroenschil fijn. Doe het dan in de blender samen met het vruchtvlees van de citroen, de appel, de selderijbladeren en het water.
 • Mix alles grondig tot je een gelijkmatig drankje hebt.
 • Zeef het vervolgens om alle vezels te verwijderen.
 • Op het einde kun je de smoothie nog wat zoeten met een beetje stevia of kokossuiker.
 • Indien gewenst kun je het serveren met ijsblokjes.

Hoe moet je dit drankje gebruiken?

Drink deze smoothie gedurende één maand. Hiermee krijg je een extra dosis energie binnen en zou je je vitaliteit moeten vergroten.

Je kunt dit geneeskrachtige drankje op de volgende manier gebruiken:

 • Eén kop op een nuchtere maag, zodra je opstaat en minstens een half uur voor het ontbijt.
 • Een half uur voor de lunch drink je nog een kop.
 • Eén kop in de namiddag.
 • Probeer het ‘s avonds niet vlak voordat je naar bed gaat te drinken. Zo vermijd je dat je moet opstaan om naar het toilet te gaan.

Je kunt deze eenvoudige en natuurlijke reinigingskuur twee keer per jaar doen, bij voorkeur in de herfst en in de lente. Dit zou je afweermechanismen en je immuunsysteem versterken en optimaliseren. Bovendien kan het je helpen om je ideale gewicht te bereiken.

Om ervoor te zorgen dat je reinigingskuur doeltreffend is, mag je niet vergeten om een evenwichtig dieet te volgen met veel fruit en groenten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.