11 voedselsoorten die helpen je lever te reinigen

Bewerkt voedsel in je dieet, dagelijkse stress op werk en thuis en omgevingsvervuiling - allemaal redenen dat je lever overuren draait, waardoor zijn normale en goede werking wordt verhinderd.
11 voedselsoorten die helpen je lever te reinigen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is erg belangrijk om ieder jaar minstens twee keer je lever te reinigen en een goede schoonmaakbeurt te geven. Je moet dan voedsel eten dat helpt om de functies van dit essentiële orgaan in perfecte staat te houden, zodat je verlost kunt worden van de gifstoffen in je lichaam.

In dit artikel zullen we je daarom vertellen over elf voedselsoorten die je kunnen helpen je lever te reinigen op een natuurlijke manier.

Welke voedselsoorten kunnen je helpen je lever te reinigen?

Knoflook

Knoflook bevat grote hoeveelheden allicine en selenium. Dit zijn heel effectieve ingrediënten voor het schoonmaken van je lever. Om dit te bereiken heb je maar een kleine hoeveelheid nodig, waarmee de enzymen in je lever worden geactiveerd en de natuurlijke zuivering van gifstoffen in je lichaam wordt bevorderd.

Grapefruit

Grapefruit is een van de voedselsoorten die kunnen helpen je lever te reinigen

Grapefruit is een vrucht met goede hoeveelheden vitamine C en antioxidanten. Deze hebben het vermogen om de natuurlijke zuiverende werking van je lever te versterken.

Een glas vers grapefruitsap per dag zal daarom zeker helpen om de hoeveelheid ontgiftende enzymen in de lever te verhogen, die in staat zijn om schadelijke substanties uit het lichaam te verwijden.

Denk bijvoorbeeld aan de ingewikkelde carcinogene stoffen, of andere stoffen die een ernstig effect kunnen hebben op het lichaam als ze niet worden verwijderd.

Pas wel op met grapefruitsap indien je medicijnen gebruikt.

Bieten en wortels

Dit zijn twee geweldige voedselsoorten met hoge concentraties flavonoïden en betacaroteen. Deze hebben het vermogen om de leverfuncties te ondersteunen. Verwerk ze daarom in je dagelijkse dieet om zo een gezondere lever te krijgen en deze efficiënter te laten werken.

Groene thee

Groene thee is een van de voedselsoorten die kunnen helpen je lever te reinigen

Groene thee is een fantastische drank, die ook de gezondheid van je lever enorm vooruit kan helpen. De catechine in de thee is hiervoor verantwoordelijk en kan helpen om het algemeen functioneren van je lever te verbeteren.

Bladgroenten

Over het algemeen zijn alle bladgroenten geweldig voor het reinigen van de lever. Ook kunnen deze helpen door gifstoffen in het bloed te absorberen. Dit gebeurt dankzij de hoge concentratie chlorofyl in bladgroenten. Je kunt ze rauw eten in salades, als sap of bijvoorbeeld gekookt in soepen.

Avocado

Avocado is een van de voedselsoorten die kunnen helpen je lever te reinigen

Regelmatige consumptie van avocado’s kan ook helpen om je lever gezond te houden. Deze vruchten bevatten namelijk grote hoeveelheden voedingsstoffen die het vermogen hebben om te helpen bij het produceren van glutathion. Dit is een essentiële stof bij het verwijderen van schadelijke gifstoffen uit de lever.

Appels

De pectines en de andere stoffen in appels helpen bij het neutraliseren van gifstoffen die zich bevinden in het spijsverteringskanaal. Dit maakt het schoonmaken van de lever makkelijker.

 Volkoren granen

Volkoren granen horen bij de voedselsoorten die kunnen helpen je lever te reinigen

Volkoren granen, zoals bruine rijst en volkoren tarwe, zijn erg belangrijk voor je gezondheid in het algemeen, maar vooral bij het verlichten van ophopingen in de lever en het afbreken van vetten in het lichaam.

Broccoli en bloemkool

Deze groenten verhogen de productie van natuurlijke enzymen in de lever, die het vermogen hebben om carcinogene stoffen in het lichaam te neutraliseren.

De glucosinolaten in deze groenten helpen ook enorm bij het verminderen van de kans op bepaalde soorten kanker. Verwerk deze groenten daarom in je dagelijkse dieet om hiervan gebruik te maken.

Citroenen en limoenen

Citroenen en limoenen horen bij de voedselsoorten die kunnen helpen je lever te reinigen

Deze citrusvruchten bevatten volop vitamine C en de sappen zijn uitstekend voor het stimuleren van de werking van je lever. Drink het sap van een van deze vruchten vers, het liefst ‘s ochtends. Dan zul je het meest effectief gebruik kunnen maken van hun eigenschappen.

Kool

Regelmatige consumptie van kool helpt de normale functies van de lever te stimuleren, wat van fundamenteel belang is voor het neutraliseren van de gifstoffen die over het algemeen schade veroorzaken aan je lichaam.

Om te onthouden

De beste manier echter om gezond te leven is voor je dieet te zorgen. Zo kan je lichaam ervoor zorgen dat het zich verlost van de stoffen die er altijd invloed op hebben. Je helpt zo ook het normaal functioneren van de andere delen van je lichaam, dat die niet worden beperkt.

Besef ook dat je lever één van de belangrijkste organen in je lichaam is. Het is daarom altijd nodig om te zorgen dat hij genoeg aandacht krijgt en dat hij niet onnodig veel moet werken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
  • Zhou J, Ho CT, Long P, Meng Q, Zhang L, Wan X. Preventive Efficiency of Green Tea and Its Components on Nonalcoholic Fatty Liver Disease. J Agric Food Chem. 2019 May 15;67(19):5306-5317. doi: 10.1021/acs.jafc.8b05032. Epub 2019 Apr 1. PMID: 30892882.
  • Zhou J, Ho CT, Long P, Meng Q, Zhang L, Wan X. Preventive Efficiency of Green Tea and Its Components on Nonalcoholic Fatty Liver Disease. J Agric Food Chem. 2019 May 15;67(19):5306-5317. doi: 10.1021/acs.jafc.8b05032. Epub 2019 Apr 1. PMID: 30892882.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.