8 tips om constipatie bij vrouwen tegen te gaan

Constipatie. Eerlijk, wie heeft daar niet eens last van? Problemen met het spijsverteringsstelsel zijn zonder twijfel een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen ter wereld. Iets meer dan 20% van de bevolking heeft weleens te maken met constipatie, voornamelijk vrouwen. Het zorgt voor een opgeblazen buik, pijn en winderigheid. Daarom gaan we je in dit artikel 8 tips meegeven om tegen constipatie te vechten.

Volgens de statistieken zijn vrouwen meer geneigd last te hebben van constipatie dan mannen. Daarom willen we jullie niet alleen enkele oorzaken van die constipatie geven, maar ook specifieke richtlijnen meegeven om constipatie te voorkomen. Laten we beginnen.

Waarom komt constipatie vooral voor bij vrouwen?

Buikpijn

Invloed van hormonen

Zoals wel vaker zijn ook de hormonen hier de boosdoener. Hormonen zijn verantwoordelijk voor de vrouwelijke aanleg voor constipatie. Dit komt door de verandering in de cyclus tijdens je menstruatieweek. De veranderingen die dan plaatsvinden, zorgen ervoor dat de ingewanden minder bewegen en de darmbewegingen trager verlopen en die darmbewegingen zijn uiteraard cruciaal voor de ontlasting.

Invloed van bepaalde diëten

Sommige mensen starten met een bepaald dieet omdat ze gewicht willen verliezen. Diëten die je voedingsopname zeer beperken en geen vezels bevatten en je te weinig variatie van voedingsstoffen aanbieden, zullen je spijsvertering beïnvloeden. Het is dus belangrijk voorzichtig te zijn wanneer je met een bepaald dieet van start gaat.

Richtlijnen om constipatie te vermijden

1. Een volledig ontbijt

Volledig Ontbijt

Om constipatie tegen te gaan, moet je zeer specifieke richtlijnen volgen in verband met je dieet. Het ontbijt is een onmisbare maaltijd en het levert een goede hoeveelheid vezels. Het is belangrijk volkeren granen bij het ontbijt te consumeren, zoals bijvoorbeeld havermout, zemelen, natuurlijk sinaasappelsap en melk van planten (bijvoorbeeld kanariegras). Fruitsoorten als pruimen en aftreksels van bijvoorbeeld kamille of munt kunnen je constipatie ook verhelpen.

2. Lichte avondmaaltijden

Komkommer met Dip

Mensen maken vaak de fout ’s avonds erg laat of een zware maaltijd te eten. De redenen hiervoor zijn legio: late werkdagen, bepaalde verplichtingen of laat thuiskomen en nog honger hebben. Je kookt dan nog iets voor jezelf en het resultaat is dat je te laat nog een zware maaltijd eet. Dit is geen goed idee. Je moet namelijk weten dat ’s nachts je maag vertraagd werkt, waardoor de darmbewegingen ook veel trager plaatsvinden. Beetje bij beetje zal je meer dan normaal zaken ophouden, tot het leidt tot constipatie. Volgens dokters moet je laatste maaltijd van de dag een lichte maaltijd zijn en op tijd genuttigd worden minstens twee uur voor je gaat slapen.

3. Kies de juiste groenten

Aubergine

We weten allemaal dat groenten en peulvruchten ideaal zijn om constipatie te reguleren. Toch moet je kijken welke groenten welk effect hebben op je lichaam. Onthoud bijvoorbeeld dat broccoli, bloemkool en artisjok voor flatulentie zorgen en dus vaak niet zo’n positief effect hebben als je gedacht zou hebben. ’s Avonds een salade eten is ook niet zo’n fantastisch idee, aangezien sla en andere bladgroenten ook voor winderigheid zorgen. Elke persoon reageert anders op groenten, dus jij moet dat voor jezelf bijhouden. Aubergine is meestal een goede keuze.

4. Fruitsoorten met hun schil

Schil van Appel

Waar mogelijk is het altijd een goed idee om de schil van bepaalde fruitsoorten ook op te eten. Wanneer je bijvoorbeeld in de namiddag honger krijgt, raden we je aan een appel met zijn schil op te eten. Wanneer je ’s ochtends bij het ontbijt sinaasappelsap drinkt, verwijder de pulp dan niet. De pulp van sinaasappels is namelijk bevorderlijk voor de spijsvertering. Andere fruitsoorten die een hulp zijn bij constipatie zijn: peren, kiwi’s, aardbeien, druiven en pruimen.

5. Wees voorzichtig met diëten

Water Drinken

Wanneer je wil beginnen met een bepaald dieet, moet je zeker zijn dat het dieet gevarieerd genoeg is en de basisvoedingstoffen bevat: mineralen, vitamines, proteïnes en vezels. Vezels zijn essentieel, net zoals genoeg vloeistoffen. Het is belangrijk elke dag minstens 2 liter water te drinken, gecombineerd met andere natuurlijke sapjes.

6. Zeg ja tegen olijfolie

Olijfolie

Je kan je maaltijden bereiden met een beperkte hoeveelheid olijfolie. Olijfolie is waarschijnlijk de enige vetstof die goed voor je is. Maaltijden die bereid zijn met olijfolie helpen de intestinale beweging en zullen dus constipatie voorkomen. Wees dus niet bang om af en toe olijfolie te gebruiken.

7. Wees voorzichtig met de ‘verboden voedingstoffen’

Zoetigheden

Om te vechten tegen de effecten van constipatie, vermijd je het beste elke soort voedsel die moeilijk te verteren is en schadelijk is voor je lichaam: geraffineerde bloem, gefrituurd voedsel, te sterk gekruid voedsel, industriële producten, zoetigheden… Deze voorzien je lichaam namelijk van extra suikers en vetten die de uitwerpselen hard maken, waardoor deze moeilijker door de darm bewegen. Bewerkte kazen en rijst hebben hetzelfde effect, dus om constipatie te vermijden kan je beter altijd beperkte hoeveelheden eten.

8. Sport regelmatig

Fietsen

Het is niet zo moeilijk: probeer elke dag een half uurtje te wandelen, fietsen, zwemmen etc. Wanneer je een vriend(in) kan overtuigen dit samen met jou te doen, wordt het nog leuker. Kies wel een sport die binnen jouw mogelijkheden ligt, want zo zal het de spijsvertering stimuleren. Zonder twijfel: sport is goed voor je lichaam. Het voorkomt niet enkel constipatie, maar nog een heleboel andere ziektes of aandoeningen. Waar wacht je nog op?

Bekijk Ook