Zweetvoeten natuurlijk behandelen

Zweetvoeten kunnen veroorzaakt worden door de aanwezigheid van een schimmel, het gebruik van ongeschikt schoeisel, overmatig zweten, beangstigende of stressvolle situaties, spijsverterings- of hormonale problemen of door een slecht voedingspatroon. De oorzaken zijn met andere woorden legio.
Zweetvoeten natuurlijk behandelen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 28 januari, 2021

We zullen in dit artikel enkele natuurlijke, goedkope en gemakkelijk te bereiden remedies en wat algemeen advies meegeven die je zullen helpen die zweetvoeten voorgoed naar het verleden te verbannen en dit door de oorzaak rechtstreeks aan te pakken.

We raden altijd aan eerst een dokter of dermatoloog te raadplegen, zeker wanneer je chronisch last hebt van zweetvoeten, en de door ons voorgestelde remedies als aanvullend middel te gebruiken. Onthoud dat sommige soorten medicatie en voedsel ook voor overmatig zweten of een onaangename geur kunnen zorgen, maar dan zijn de zweetvoeten slechts tijdelijk en zullen ze verdwijnen zodra je stopt met deze te nemen.

Probeer deze middeltjes tegen zweetvoeten

1. Voetmasker met klei

In het verleden hebben we maskers met klei reeds aangeraden voor een stralende huid of om pijn bij ontstekingen te verlichten. Daarnaast is een kleimasker ook zeer doeltreffend bij zweetvoeten.

 • Je kan groene of rode klei gebruiken om deze dan te mengen met warm water tot je een olieachtige substantie krijgt.
 • Smeer vervolgens de crème op je voeten en laat deze daar zo’n twintig minuten zitten.
 • Was achteraf je voeten met warm water.

Aangezien klei de aanleg heeft om dingen uit te drogen, kan je na het verwijderen van het kleimasker je voeten insmeren met een beetje amandelolie of hydraterende crèmes.

Breng deze voetmaskers een of twee keer per week aan, gecombineerd met de volgende remedies.

2. Etherische oliën

Etherische oliën zijn niet alleen therapeutisch, maar zijn ook de ideale remedie tegen zweetvoeten. Meng enkele druppels etherische olie met een plantaardige basis (olijf, sesam, amandel, zonnebloem etc.). Dat zou moeten volstaan. Je kan de etherische olie echter ook gewoon mengen met je gebruikelijke voetcrème.

 • Etherische olie van de theeboom of tea tree olie is de eerste olie die we jullie aanraden. Deze olie zorgt ervoor dat schimmels of bacteriën die zouden kunnen bijdragen aan de slechte geur, verwijderd worden.
 • Je kan deze olie combineren met een etherische olie van citroenen, die naast sluitend en zuiverend ook gewoon lekker geurend is.
 • Een andere optie is etherische olie van lavendel. Deze olie werkt reinigend en relaxend.
Lavendel

3. Blootsvoets wandelen

Op je blote voeten wandelen op natuurlijke ondergronden zoals zand en zeewater, fris gras, een vochtige bodem of in de rivier is de beste manier om je voeten te doen zweten en alle giftige substanties vrij te geven. Het stimuleert namelijk de algemene circulatie in het lichaam.

Om het best mogelijke resultaat te krijgen, doe je dit het beste minstens een half uur per dag, ‘s ochtends of ‘s avonds als het begint te schemeren. Was en bedek je voeten achteraf. Wanneer je hiervan een dagelijkse routine maakt, zal dit niet alleen effect hebben op je voeten, maar op je gehele gezondheid.

Blote Voeten in het Zand

4. Voetbaden

Een voetbad is aangenaam en warm water is een gemakkelijk te bereiden, stokoude remedie. Je kan ook natriumbicarbonaat aan het water toevoegen, wat je zal helpen om het zuur en de giftige stoffen van de onderkant van je voeten te verwijderen en om het bloed meer alkalisch te maken. Ook grote brokken zeezout kunnen helpen. Zeezout is erg relaxend en helpt ook om zwelling in de voeten te verminderen.

Meng twee volle lepels natriumbicarbonaat of zout met het water, dat liefst zo warm is als je zelf kan verdragen. Vervolgens laat je je voeten minstens een half uur weken. Wanneer het water afkoelt, kan je meer warm water toevoegen.

Je kan deze baden elke dag voor het slapengaan nemen of afwisselen met andere remedies.

Voetbad

5. Zwavel in je schoenen

Je kan zweetvoeten ook tijdens de dag voorkomen door een beetje zwavelpoeder in je schoenen te strooien. Deze stof voorkomt overmatig zweten en de groei van schimmels. Gebruik slechts een snufje voor elke schoen en vermijd contact met kinderen of huisdieren. Was je handen ook grondig nadat ze in contact geweest zijn met deze stof.

Algemeen advies

De volgende algemene tips voorkomen ook stinkvoeten:

 • Gebruik een schoen die voldoende kan ademen, zeker in de zomer of wanneer je sport.
 • Gebruik sokken van natuurlijke vezels, zoals katoen, en vermijdt synthetische mixen.
 • Drink genoeg water tussen twee maaltijden door, minstens zes glazen per dag.
 • Hou je aan een gebalanceerd dieet, rijke aan rauwe voedingsstoffen (fruit, salades, sapjes, spruiten etc.)
 • Laat je schoenen luchten na gebruik en probeer te vermijden dat je verschillende dagen na elkaar dezelfde schoenen aandoet.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bayer. Razones por las que huelen mal los pies. Disponible online: https://salud.bayer.es/bayer-te-cuida/index.php/razones-mal-olor-pies
 • Hodge BD, Brodell RT. Anatomy, Skin Sweat Glands. [Updated 2019 Apr 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482278/
 • Williams LB, Metge DW, Eberl DD, et al. What makes a natural clay antibacterial?. Environ Sci Technol. 2011;45(8):3768–3773. doi:10.1021/es1040688
 • Orchard A, van Vuuren S. Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:4517971. doi:10.1155/2017/4517971

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.