Zeven middelen tegen schimmelnagels

12 september 2018
Om de groei van schimmels te voorkomen, is het belangrijk dat je de aangetaste delen van je lichaam goed schoonhoudt en zo min mogelijk blootstelt aan de vochtigheid waar schimmels zo van houden.

In de medische wereld worden schimmelnagels aangeduid met de naam onychomycose. Deze aandoening kan ervoor zorgen dat de nagels verkleuren, eraf vallen of gewoon zwakker worden. Gelukkig zijn er natuurlijke middelen tegen schimmelnagels.

Doordat schimmelinfecties zich zo makkelijk ontwikkelen, hebben over de hele wereld veel mensen er last van. Het treft ongeveer drie à vier procent van de wereldbevolking, voornamelijk mannen.

Schimmel ontwikkelt zich vaker in de teennagels dan de vingernagels. Dit komt doordat je je voeten doorgaans bedekt met sokken of schoenen en doordat je voeten sneller zweten wanneer je je in een warme en vochtige omgeving bevindt, een omgeving die ideaal is voor de groei van schimmels.

Het maakt echter niet uit of je er nu op je handen of voeten last van hebt. Schimmel is een vervelend en onaangenaam probleem dat uiteindelijk je hele nagel zwakker maakt.

Behandelingen tegen schimmelnagels zijn meestal langdurig en hebben veel tijd nodig om echt goed te werken. Heb jij op dit moment last van een schimmelinfectie? Laten we dan eens kijken naar enkele huismiddeltjes om dit probleem te behandelen.

Lijst van huismiddeltjes tegen schimmelnagels

1. Appelazijn

Fles appelazijn met appels

Het zuur in appelazijn is een actief bestanddeel dat kan helpen de schimmel in je vinger- of teennagels te elimineren. Dit middel zal helpen de pH-waarde van je huid te reguleren, waardoor de omstandigheden die schimmels nodig hebben om zich te verspreiden veranderd worden.

Hoe gebruik je het?

 • Meng gelijke delen appelazijn en water met elkaar en laat je vingers of tenen vijftien tot twintig minuten in dit mengsel weken.
 • Maak je handen of voeten na afloop goed droog en smeer ze in met een gewone vochtinbrengende crème.

Wij raden aan: Huismiddelen tegen schimmelinfecties

2. Knoflook

Knoflook is een populair ingrediënt voor veel behandelingen, ook voor huismiddeltjes tegen schimmelnagels. Het bolgewas beschikt namelijk over belangrijke antibiotische en antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen kiemen en schimmels die infecties veroorzaken te elimineren.

Hoe gebruik je het?

 • Pers tien knoflooktenen fijn tot je een pasta hebt. Doe deze pasta in een kom met warm water en laat de twee ingrediënten een paar minuten op elkaar inwerken. Vervolgens laat je het aangetaste lichaamsdeel vijftien minuten weken in dit mengsel.
 • Een andere goede optie is om de knoflookpasta te mengen met olijfolie. Dit mengsel breng je vervolgens aan op je nagels en laat je dertig minuten zijn werk doen.

3. Gewone yoghurt

Kom yoghurt op geel tafelkleed

De actieve bacterieculturen in yoghurt, ook wel bekend als probiotica, kunnen helpen om schimmelinfecties te behandelen.

Hoe gebruik je het?

 • Breng een beetje gewone yoghurt aan op de aangedane nagels en gun de yoghurt de tijd om op te drogen. Wanneer de yoghurt droog is, spoel je de nagels weer schoon met warm water.
 • Neem daarnaast ook yoghurt op in je dagelijkse dieet door ’s ochtends en ’s avonds een beetje yoghurt te eten.

4. Tea tree olie

Dankzij de antiseptische eigenschappen kan tea tree olie op natuurlijke wijze de gezondheid van je handen en voeten helpen verbeteren en tegelijkertijd allerlei soorten micro-organismen elimineren.

Een huismiddel als tea tree olie kan net zo effectief zijn tegen schimmelnagels als een crème tegen zwemmerseczeem. Een concentratie van 25 of 50% kan ook helpen om infecties te genezen.

Wanneer je twee keer per dag pure tea tree olie (100 %) op je schimmelnagels aanbrengt, kunnen je nagels na drie maanden regelmatig gebruik er al 50% beter uitzien. En na zes maanden zelfs 60%.

Hoe gebruik je het?

 • Breng maximaal twee tot drie keer per dag op elke door schimmel geïnfecteerde nagel een druppel tea tree olie aan.
 • Neem dit middel nooit oraal in! Dit kan namelijk bijwerkingen veroorzaken als verwarring, uitslag, instabiliteit, onvermogen om te lopen en zelfs een coma.

5. Vicks VapoRub

Deze populaire zalf, die doorgaans gebruikt wordt om de symptomen van een verkoudheid of griep te verzachten, kan ook worden gebruikt om schimmelnagels te behandelen.

Hoe gebruik je het?

 • Maak de aangetaste nagels goed schoon en droog ze vervolgens goed af. Breng dan een kleine hoeveelheid Vicks VapoRub op de nagels aan. Door je nagels eerst goed schoon te maken, kan de zalf beter intrekken.
 • Herhaal deze behandeling twee keer per dag, waarvan één keer bij voorkeur voor het slapengaan.

6. Baking soda

Pot baking soda met lepel

Baking soda is vrij zuur en kan helpen schimmels en andere micro-organismen die de gezondheid van je nagels aantasten te bestrijden.

Hoe gebruik je het?

 • Maak een pasta van baking soda en een klein beetje citroensap. Breng deze pasta direct aan op de aangetaste delen.
 • Je kunt ook een beetje van dit witte poeder in je schoen strooien om de bacteriën die daarin aanwezig zijn tegen te gaan.

7. Citroensap

De antibiotische en antifungale eigenschappen van citroen zorgen ervoor dat het een geweldig middel is om dit probleem voor eens en voor altijd goed aan te pakken.

Hoe gebruik je het?