Speciale zelfgemaakte zeep voor de gevoelige huid

Aangezien mensen die een gevoelige huid of dermatitis hebben vaak niet goed bestand zijn tegen de vele chemicaliën die commerciële zepen bevatten, is het ideaal om zelf thuis je eigen zeep te maken van natuurlijke ingrediënten.
Speciale zelfgemaakte zeep voor de gevoelige huid

Laatste update: 30 december, 2018

Mensen die een gevoelige huid of dermatitis hebben, hebben huidverzorgingsproducten nodig die zo natuurlijk mogelijk zijn en geen agressieve bestanddelen bevatten.

Als het gaat om een gezichtsreiniger, iets dat aangenaam en handig zou moeten zijn om elke avond te gebruiken, heb je een zeep nodig die geen sulfaten, alcohol of synthetische parfum bevat.

In dit artikel laten we daarom zien hoe je op simpele wijze je eigen zeep kunt maken van natuurlijke ingrediënten die verzachtende, balancerende en vochtinbrengende eigenschappen hebben.

Hoe je een gevoelige huid of dermatitis kunt behandelen

Rode Vlekken

In deze gevallen is het belangrijk dat je erg kieskeurig bent bij het uitkiezen van cosmetische producten en huidverzorgingsproducten die je dagelijks wilt gebruiken. In het geval je een gevoelige huid hebt of last hebt van dermatitis kan je huid namelijk op veel ingrediënten negatief reageren.

Hoewel de meeste mensen die last hebben van deze aandoeningen over het algemeen producten halen bij de apotheek om hun huid te behandelen, zijn ook deze producten niet altijd geheel natuurlijk, waardoor deze mensen uiteindelijk terugvallen om natuurlijke, zelfgemaakte oplossingen.

Dermatitis en een gevoelige huid zijn huidaandoeningen die je het best kunt behandelen met vochtinbrengende ingrediënten die de natuurlijke balans van de huid in stand houden door de aanmaak van oliën en door de pH-waarde van de huid te reguleren. 

Ook ingrediënten die verzachtende en kalmerende eigenschappen hebben zijn in deze gevallen aan te raden.

Laten we eens kijken naar enkele van de natuurlijke ingrediënten die nodig zijn om deze natuurlijke zeep te maken.

Glycerine

Glycerine is een plantaardig bestanddeel dat vaak gebruikt wordt voor verschillende cosmetische producten.

In tegenstelling tot sulfaten, die vaak de neiging hebben om de huid uit te drogen en de pH-waarde te verstoren, is glycerine een reinigend middel dat de huid voorziet van vocht en elasticiteit. Daarnaast gaat het het verouderingsproces van huidcellen tegen en kan het helpen om bepaalde huidproblemen te kalmeren.

Wij raden aan om pure, vaste glycerine te kopen of een ongeparfumeerd zeepblok met glycerine.

Cacaoboter

Cacaoboter

Cacaoboter is een ingrediënt dat rijk is aan oliën en daardoor erg voedzaam is, geweldig om de reinigende werking van de glycerine en de klei te ondersteunen.

Dit product is rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen die cellulaire veroudering en een verlies van de huidelasticiteit voorkomen.

Bovendien zal het ervoor zorgen dat je zelfgemaakte zeep hard wordt.

Witte, rode of roze klei

Deze drie kleipoeders zijn de beste opties voor een gevoelige huid of dermatitis. Groene en grijze kleien kunnen namelijk reinigende en zuiverende eigenschappen hebben die toch nog iets te agressief zijn.

Klei, een natuurlijk product dat rijk is aan mineralen, kan helpen om de aanmaak van oliën te reguleren zonder de pH-waarde van de huid te veranderen en zal tegelijkertijd voorkomen dat er onzuiverheden ontstaan.

Amandelolie

Amandelolie

Koudgeperste amandelolie is niet alleen voordelig, maar ook super voedzaam. Amandelolie zal je huid zacht maken en hydrateren, terwijl het tegelijkertijd irritaties en ontstekingen kan verzachten.

De olie is ideaal geschikt voor mensen die last hebben van:

 • Dermatitis
 • Eczeem
 • Psoriasis
 • Jeuk
 • Herpes
 • Zelfs brandwonden en littekens

Misschien ook interessant om te lezen:
Nieuwe manieren om amandelolie te gebruiken

Etherische lavendelolie

Lavendelolie is een van de meest gunstige oliën voor vrijwel alle huidtypes, omdat het regulerende en balancerende eigenschappen heeft. Daarom wordt het ook vaak toegevoegd aan verschillende cosmetische producten.

Lavendelolie heeft ontsmettende en kalmerende eigenschappen en kan helpen om de werking van de andere ingrediënten te ondersteunen.

Tot slot kan lavendel helpen om de regeneratie van huidcellen te verbeteren, waardoor het ontstaan van littekens, striemen en rimpels tegen wordt gegaan.

Aangezien het ontspannend is, heeft het een positieve invloed op je zenuwstelsel, waardoor het kan helpen om huidproblemen veroorzaakt door zenuwen en stress tegen te gaan.

Hoe maak je deze zeep voor de gevoelige huid?

Lavendel

Om deze zelfgemaakte zeep voor de gevoelige huid te maken, heb je een aantal ingrediënten nodig.

Ingrediënten

 • 100 of 120 gram of 1 blok glycerine
 • 50 gram of 4 eetlepels cacaoboter
 • 30 gram of 2 eetlepels amandelolie
 • 40 gram of 2 volle eetlepels witte, roze of rode kleipoeder
 • 15 druppels etherische lavendelolie

Bereiding

Volg de volgende stappen op:

 • Verwarm eerst de glycerine en de cacaoboter au bain-marie tot beide ingrediënten gesmolten zijn.
 • Wanneer beide ingrediënten min of meer vloeibaar zijn, zet je het vuur laag.
 • Voeg vervolgens de amandelolie en de kleipoeder toe.
 • Meng daarna de ingrediënten goed door elkaar en haal de pan van het vuur.
 • Voeg dan de etherische lavendelolie toe.
 • Giet dit mengsel vervolgens over in een zeepvorm om je zeep de gewenste vorm te geven. Je kunt ook de bodem van een plastic fles of een zeepbakje of iets dergelijks gebruiken.
 • Zodra dit mengsel volledig is afgekoeld, is je zeep klaar voor gebruik! 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fluhr, J. W., Darlenski, R., & Surber, C. J. B. J. (2008). Glycerol and the skin: holistic approach to its origin and functions. British Journal of Dermatology159(1), 23-34. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2008.08643.x. Accessed 16/04/2020.
 • Gasser, P., Lati, E., Peno‐Mazzarino, L., Bouzoud, D., Allegaert, L., & Bernaert, H. (2008). Cocoa polyphenols and their influence on parameters involved in ex vivo skin restructuring. International journal of cosmetic science30(5), 339-345. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2008.00457.x. Accessed 16/04/2020.
 • Mayo Clinic (2019). Dermatitis. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20352380. Accessed 16/04/2020.
 • Moraes, J. D. D., Bertolino, S. R. A., Cuffini, S. L., Ducart, D. F., Bretzke, P. E., & Leonardi, G. R. (2017). Clay minerals: properties and applications to dermocosmetic products and perspectives of natural raw materials for therapeutic purposes—a review. International journal of pharmaceutics534(1-2), 213-219. Available at: https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2017.10.031. Accessed 16/04/2020.
 • Rawlings, A. V., & Lombard, K. J. (2012). A review on the extensive skin benefits of mineral oil. International journal of cosmetic science34(6), 511-518. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2012.00752.x. Accessed 16/04/2020.
 • Vakilian, K., Atarha, M., Bekhradi, R., & Chaman, R. (2011). Healing advantages of lavender essential oil during episiotomy recovery: a clinical trial. Complementary therapies in clinical practice17(1), 50-53. Available at: https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2010.05.006. Accessed 16/04/2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.