Drie geweldige manieren om roest van je kook- en keukengerei af te krijgen

Ben je het helemaal zat om voortdurend roest aan te treffen op je kook- en keukengerei en in je gootsteen? Begint er nu zelfs roest te verschijnen op je lievelingspan? Zorg er dan met behulp van deze natuurlijke schoonmaakproducten voor dat je kook- en keukengerei weer zal sprankelen als nieuw!
Drie geweldige manieren om roest van je kook- en keukengerei af te krijgen

Laatste update: 02 november, 2018

Roest is een van de grootste vijanden van metalen oppervlakken en voorwerpen.

Het verstrijken van de tijd, blootstelling aan lucht en vochtigheid of de aanraking met chemische producten kunnen er allemaal voor zorgen dat onze spullen er een stuk minder mooi uitzien dan toen ze nog nieuw waren. Waarschijnlijk wil je je spullen helemaal niet weggooien en liever ook niet allerlei chemische producten gebruiken. 

Als dit zo is, probeer dan eens deze drie geweldige en natuurlijke middeltjes om op een veilige manier van die vervelende roest af te komen!

Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat het om roest te voorkomen het beste is om je spullen dagelijks goed te onderhouden. Probeer je potten, pannen, messen, vorken en gootsteen daarom dagelijks schoon te maken en goed af te drogen. Dit zal er ongetwijfeld voor zorgen dat je spullen er altijd goed uitzien.

Bovendien zorg je er hiermee voor dat het gezonder voor je is om deze spullen te gebruiken.

We hebben echter waarschijnlijk allemaal wel een lievelings pan waarvan de bodem of het handvat een beetje verroest is geraakt, maar die we absoluut niet weg willen gooien… Als dit je bekend voorkomt, let dan goed op ons advies. Dit advies zal hoe dan ook zeer behulpzaam zijn!

1. Schuursponsjes en baking soda om van roest af te komen

Baking Soda

Schuursponsjes kun je gewoon bij de supermarkt kopen. Zorg ervoor dat je er een paar in huis haalt, ze zijn namelijk erg handig. Om ervoor te zorgen dat dit advies hoe dan ook effectief zal zijn, is het natuurlijk belangrijk om het hoofdingrediënt niet te vergeten: baking soda.

Wat heb je nodig?

 • Schuursponsjes
 • Baking soda (de hoeveelheid hangt af van de grootte van het oppervlak dat je schoon wilt maken).

Instructies

 • Begin door een beetje water aan de kook te brengen.
 • Giet dit water vervolgens over in een kom waar je ook de baking soda in hebt gedaan. Voeg net voldoende water toe om een pasta te maken. De hoeveelheid pasta die je nodig hebt, hangt af van het voorwerp of het oppervlak dat je schoon wilt maken.
 • Doe een beetje van deze pasta op je schuursponsje. Gebruik de spons vervolgens om het roest weg te schrobben.
 • Vergeet niet dat het niet de bedoeling is om te hard te schrobben, op die manier zul je namelijk het voorwerp beschadigen. Wees voorzichtig en zet het voorwerp daarna vijf minuutjes aan de kant.
 • Spoel het voorwerp na vijf minuten schoon met gewoon water.

De volgende stap is erg belangrijk. Deze stap zal er namelijk voor zorgen dat je verroeste pot, pan of bestek klaar is voor gebruik.

 • Zorg ervoor dat je het voorwerp goed afdroogt met een stukje keukenpapier. Smeer er daarna een beetje olijfolie overheen. Zorg ervoor dat het voorwerp helemaal onder de olie zit en berg het dan op.

Je zal echt blij zijn met het resultaat!

2. Grof zout en citroen

Citroen en Zout

Dit proces is makkelijk, snel en nog het allerbeste, lekker goedkoop! Als er roest zit op sommige kook- en keukengerei, dan is het aannemelijk dat er ook roest zit in je gootsteen. Misschien gaat het slechts om een klein hoekje, maar stoor je jezelf er toch mateloos aan. Dit komt heel vaak voor.

Na verloop van tijd zorgt de opeenstapeling van kalk er meestal voor dat je gootsteen minder glanzend wordt. Vervolgens kun je roest tegenkomen op je kraan of in de hoekjes die vaak vochtig blijven.

Maak in dit geval gebruik van dit natuurlijke schoonmaakmiddel om ervoor te zorgen dat je keuken er sprankelend en hygiënisch uitziet.

Wat heb je nodig?

 • Grof zout (de hoeveelheid hangt af van het oppervlak dat je schoon wilt maken)
 • ½ citroen

Instructies

 • Snijd een citroen door midden. Strooi vervolgens een beetje grof zout over één helft van de citroen. Het is de bedoeling dat je dit stukje citroen gebruikt om het oppervlak mee te schrobben.
 • Zodra je ziet dat het zout langzaamaan verdwenen is, strooi je nog een theelepel over de citroen heen.
 • Beetje bij beetje zul je de roest zien verdwijnen. Neem vervolgens vijf minuten pauze en spoel het oppervlak of voorwerp dan schoon.
 • Droog het oppervlak of het voorwerp vervolgens op dezelfde manier af als bij de bovenstaande tip. Als je bijvoorbeeld een koekenpan schoon hebt geschrobd, droog deze dan af met een stukje keukenpapier en smeer er vervolgens een dun laagje olijfolie overheen.
 • Als je je gootsteen hebt schoon geschrobd, dan hoef je je gootsteen alleen nog even af te drogen met een velletje keukenpapier, zonder de olijfolie. Hierdoor zal je gootsteen meteen gaan glanzen.

Misschien ook interessant om te lezen: Acht onbekende manieren om zout te gebruiken

3. Tips om voorwerpen waar veel roest op zit schoon te maken

Roestige Lepel

Deze tip kun je toepassen in het geval je een zeer oud voorwerp graag weer wilt herstellen. Misschien gaat het om een erfstuk of een voorwerp dat na verloop van tijd volledig in beslag is genomen door roest.

Is het echt mogelijk om deze oude, verroeste voorwerpen weer te herstellen?Jazeker! En wij zullen je vertellen hoe.

Wat heb je nodig?

 • Aluminiumfolie (de hoeveelheid hangt af van het oppervlak of voorwerp dat je wilt herstellen)
 • Het sap van een citroen
 • Witte wijnazijn (de hoeveelheid hangt af van het oppervlak of voorwerp dat je wilt herstellen)

Instructies

 • Probeer in eerste instantie zo veel mogelijk roest te verwijderen.
 • Dit kun je doen door de aluminiumfolie in strookjes van twee en een halve centimeter breedte te knippen. Maak hier vervolgens propjes van en doop de propjes in het citroensap.
 • Vervolgens is het de bedoeling om deze propjes te gebruiken om het voorwerp of oppervlak schoon te schrobben.
 • Zodra je eenmaal een groot deel van de roest hebt verwijderd, is het de bedoeling om je klaar te maken voor de tweede fase.
 • De tweede fase houdt in dat je het voorwerp in een emmer stopt en vervolgens volledig bedekt met witte wijnazijn.
 • Laat het voorwerp hier gedurende de nacht in weken.
 • De volgende dag schrob je het voorwerp schoon met een schuursponsje en wat baking soda, zoals bij de eerste tip die we aan het begin van dit artikel gaven.

Probeer deze trucjes zelf eens en zorg ervoor dat je potten en pannen er voor je het weet weer als nieuw uitzien!

Natuurlijk is het mogelijk dat zeer oud keukengerei er niet meer helemaal perfect uit zal zien. Als dit het geval is, dan zit er niets anders op dan gebruik te maken van agressievere chemicaliën, zoals zoutzuur.

Vergeet niet dat je om roest te voorkomen je kook- en keukengerei het beste dagelijks goed schoon kunt maken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.