10 gezonde tips om je lever te reinigen

26 september, 2018
Wist je dat veel water drinken een van de beste manieren is om je lever te reinigen? Ook reinig je op deze manier de nieren.

De lever is een van de belangrijkste organen in ons lichaam, omdat hij veel taken uitvoert die noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid. Zo dient het orgaan als de grote reiniger, omdat hij gifstoffen elimineert die zich in het lichaam ophopen. Deze gifstoffen moeten verwijderd worden, zodat de overige organen naar behoren kunnen blijven functioneren. Het is echter ook belangrijk de lever te reinigen.


Hoewel de lever het lichaam reinigt, moet ook de lever zelf zo nu en dan worden gereinigd, zodat hij goed kan blijven functioneren. Naast andere factoren kan het eten van te veel verwerkt voedsel, het drinken van te veel alcohol en blootstelling aan chemische producten of vervuiling ervoor zorgen dat de lever overbelast raakt en daardoor minder goed kan functioneren. Als zulke gifstoffen zich in de lever ophopen, dan leidt dit tot andere gezondheidsproblemen. Wil je weten hoe je op natuurlijke wijze je lever kunt reinigen?

Citroensap

Drink elke dag wat warm water met citroensap om de lever schoon te houden en de spijsvertering te bevorderen. Het drinken van één glas warm citroenwater op een lege maag is al genoeg om de lever te zuiveren van opgehoopte gifstoffen, je stofwisseling te verbeteren, een gezonde spijsvertering te stimuleren en constipatie te voorkomen.

Avocado

Avocado

De avocado staat over de hele wereld bekend als een gezondheidsbommetje en een echte mooimaker. Avocado’s bevatten hele gezonde vetten en het eten ervan kan de lever helpen beschermen. Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in Japan blijkt dat avocado de lever beschermt tegen gifstoffen als galactosamine.

Kurkuma

Kurkuma is een specerij die een ontstekingsremmende werking heeft. Hierdoor kan kurkuma niet alleen helpen kanker te voorkomen, maar ook de gezondheid van de lever verbeteren. Daarnaast stimuleert deze specerij de stofwisseling en kan het op natuurlijke wijze de lever reinigen.

Drink meer water

Glazen Water

Een van de beste manieren om je lever te reinigen is door dagelijks ongeveer zes à acht glazen water te drinken. Dit zal ook helpen de nieren te zuiveren en kan behulpzaam zijn bij het afvallen.

Je lichaam moet goed gehydrateerd blijven en dit kun je het beste doen door voldoende vloeistof te drinken. Het drinken van water brengt veel voordelen met zich mee en is noodzakelijk als je de lever wilt reinigen.

Vermijd verwerkt voedsel

Je zou moeten proberen geraffineerde suikers, bloem en andere geraffineerde voedingswaren te vermijden; dit soort voedsel wordt door de lever namelijk omgezet in vet en cholesterol.

Dit vet kan zich vervolgens beginnen op te hopen op de buik, billen, dijen, rug en andere gebieden. Hoge trygliceridengehaltes kunnen ook in verband worden gebracht met een verhoogd risico op hartziektes.

Paardenbloemwortel

Paardenbloemthee

Naast vele andere genezende eigenschappen, heeft paardenbloemwortel het vermogen om de lever te reinigen. Door de geschiedenis heen is paardenbloemwortel vaak de oplossing geweest voor leverproblemen. Je kunt het beste een thee drinken van dit kruid.

Knoflook

Eén klein knoflookteentje zit boordevol geneeskrachtige eigenschappen die het immuunsysteem kunnen versterken en het lichaam kunnen beschermen tegen virussen en bacteriën. Knoflook bevat ook sporen van zwavel, een stof die de leverfunctie verbetert door enzymen te activeren. 

Lees ook:

Geneeskrachtige manieren om knoflook te bereiden

Spruitjes

Vraag iemand welke groente hij niet lust en het antwoord zal negen van de tien keer spruitjes zijn. Maar deze kleine kooltjes zitten tjokvol gezonde eigenschappen, waar je toch zeker gebruik van zou moeten maken.

Zo bevatten spruitjes bijvoorbeeld glucosinolaten. Dit zijn natuurlijke gifstoffen die het lichaam beschermen en ervoor zorgen dat schadelijke chemicaliën en gifstoffen verwijderd worden.

Groene thee

Groene Thee

Bewezen is dat het drinken van groene thee kan helpen op natuurlijke wijze de lever te reinigen en daarnaast de lever te beschermen tegen alcoholschade, tumoren en hepatitis.

Groene thee is rijk aan catechines, wat ervoor zorgt dat deze thee kanker tegengaat. Ook kan groene thee helpen de lever te zuiveren van vet dat zich in dit orgaan heeft opgehoopt.

Smoothie om de lever te reinigen

Wanneer zich te veel gifstoffen en vet in de lever hebben opgehoopt, dan is het van belang de lever een beetje te ondersteunen, zodat hij op de juiste manier het lichaam kan blijven reinigen en gezondheidsproblemen kan voorkomen. De volgende zuiverende smoothie is perfect om de lever te reinigen, de spijsvertering te verbeteren en gewicht te verliezen.

Ingrediënten:

  • 2 aloëverabladeren
  • Citroensap
  • 1 takje munt
  • 1 theelepel kurkuma
  • ½ liter koud water

Hoe maak je de smoothie?

Gebruik alleen het vruchtvlees van de twee aloëverabladeren en stop dit samen met alle andere ingrediënten in de blender. Meng dit tot alle ingrediënten geheel met elkaar vermengd zijn en probeer het mengsel vervolgens te drinken op lege maag. 

  • Bielicki, J., & Hopwood, J. J. (1991). Human liver N-acetylgalactosamine 6-sulphatase. Purification and characterization. The Biochemical Journal. https://doi.org/https://dx.doi.org/10.1002/hed.21737
  • P.N. Ravindran. (2007). Turmeric : The genus Curcuma. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Hovgaard, L., Skriver, L., & Frokjaer, S. (2012). Protein purification. In Pharmaceutical Formulation Development of Peptides and Proteins, Second Edition. https://doi.org/10.1201/b12951