Het verband tussen gewrichtspijn en darmbacteriën

Kunnen bacteriën in de darmen gewrichtspijn veroorzaken? Verscheidene studies tonen aan dat deze microben het immuunsysteem aantasten en problemen kunnen opwekken in andere delen van het lichaam.

Reumatoïde artritis wordt veroorzaakt doordat het kraakbeen in de gewrichten verslijt, waardoor er ontstekingen en gewrichtspijn ontstaan.

Hoewel onderzoekers enkele risicofactoren hebben weten vast te stellen die dit gezondheidsprobleem kunnen opwekken, zijn deskundigen nog altijd niet zeker over de exacte oorzaak van deze ziekte.

Met als doel de exacte oorzaak te achterhalen, richtte een groep wetenschappers zich op een mogelijke dader die tot op heden nog nooit in overweging was genomen, namelijk: de bacteriën die in onze darmen leven.

Recente studies hebben vastgesteld dat de bacteriën die aanwezig zijn in onze darmen daadwerkelijk gewrichtspijn kunnen veroorzaken, alsook de pijn die gepaard gaat met reumatoïde artritis.

Bovendien zijn deze bacteriën gerelateerd aan ziektes die de werking van het immuunsysteem aantasten, wat uiteindelijk kan leiden tot chronische problemen.

Bacteriën in de darmen, een van de oorzaken van gewrichtspijn

In 2013 werd een studie uitgevoerd aan de hand waarvan dr. Jose Scher, een reumatoloog werkzaam aan de Universiteit van New York, achterhaalde dat er bij patiënten met reumatoïde artritis een grotere kans bestond de bacterie prevotella copri in de darmen aan te treffen dan bij mensen die niet aan deze ziekte lijden.

In een andere studie, gepubliceerd in de maand oktober van hetzelfde jaar, toonde Scher aan dat er bij mensen met artritis psoriatica kleinere hoeveelheden belangrijke bacteriën in de darmen aanwezig zijn.

Darmbacterien

Deze studies maken deel uit van een groter doel dat wetenschappers over de hele wereld hebben om te achterhalen en tegelijkertijd begrijpelijk te maken welke rol het microbioom (de massa microben die in het maag-darmkanaal leven) speelt voor de algehele gezondheid.

Aangenomen wordt dat de darmflora uit meer dan 1000 verschillende soorten bacteriën bestaat, die samen tussen de 0,9 en 2,7 kg wegen. In de afgelopen jaren pogen wetenschappers aan te tonen dat deze organismes veel te maken hebben met de menselijke gezondheid; sommige darmbacteriën kunnen ziektes opwekken, terwijl andere het lichaam juist beschermen.

 Lees ook: Verlicht gewrichtspijn met citroenschil

Bacteriën in de darmen tasten het immuunsysteem aan

Veena Taneja, een immunologe werkzaam aan de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota (Verenigde Staten) bevestigt dat “het met elke studie steeds duidelijker wordt dat deze microben het immuunsysteem aantasten en dat ze bijdragen aan ziektes buiten de darmen. Gewrichtspijn is verbonden aan bacteriën in de darmen.”

Pathogenen

Onderzoekers waren verbaasd over de bevindingen dat darmbacteriën veel meer invloed hebben op het immuunsysteem dan voorheen werd gedacht.

In de laatste decennia is het aantal auto-immuunziektes toegenomen en veel onderzoekers die zich specialiseren in microbioomonderzoek zijn ervan overtuigd dat onze moderne leefstijl en de veranderingen die deze leefstijl teweeg heeft gebracht in het microbiale ecosysteem op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor dit probleem.

Bekijk ook: Recepten die de dikke darm reinigen en herstellen

Prevotella copri bacterie zou verantwoordelijk kunnen zijn voor gewrichtspijn

Deze microben hebben invloed op de gezondheid van de darmen, waar zich twee derde van de lichamelijke immuuncellen bevindt. Tijdens het spijsverteringsproces krijgt het maag-darmkanaal te kampen met een voortdurende toestroom van onbekende microben die het lichaam binnenkomen via ons eten en drinken.

Gewrichtspijn

Om hun taken goed uit te voeren, hebben de darmen een uitgebreid immuunsysteem ontwikkeld, dat eveneens reikt tot andere organen dan alleen de darmen. De immuuncellen die in de darmen leven zijn in staat ontstekingscellen in het hele lichaam te activeren, waaronder ook de cellen in de gewrichten.

Volgens deskundige Jose Scher, kan de prevotella copri bacterie een immuunreactie veroorzaken die zich op een gegeven moment verspreid naar andere weefsels, met pijn in de gewrichten als gevolg. Een andere theorie stelt dat de goede bacterien verdrongen worden, waardoor het immuunsysteem zwakker wordt.

De laatste theorie wordt over het algemeen het meest ondersteund. Een studie toonde namelijk aan dat bij patiënten waarbij sprake was van een grote hoeveelheid prevotella copri bacteriën doorgaans ook minder bacteroïdes fragilis bacteriën konden worden aangetroffen. De bacteroïdes fragilis bacterie is een gezonde bacterie die het immuunsysteem ondersteunt.

De resultaten van deze studies hebben aanleiding gegeven tot nieuwe studies met als doel strategieën te ontwikkelen waarbij bacteriën kunnen worden gebruikt om immuunziektes te behandelen.

Het is zelfs zo dat gezondheidsdeskundigen inmiddels al de consumptie van probiotica (goede bacteriën) aanbevelen om de darmflora te herstellen en gezondheidsproblemen als acne, slapeloosheid en andere problemen die in verband zijn gebracht met de darmgezondheid te behandelen.

Bekijk Ook