Wat acne over je gezondheid kan vertellen

Wanneer mee-eters of puistjes ontstaan op de wangen, dan komt dit vaak door bacteriën of vuil, dus we moeten erg voorzichtig zijn met onze gezichtsreiniging.
Acne in het Gezicht

Alhoewel acne verschillende oorzaken heeft en gerelateerd is aan hormoonveranderingen, wordt dit probleem ook gezien als een symptoom van verschillende interne gezondheidsproblemen. Vaak verschijnt acne door een gebrek aan voldoende huidverzorging of een overtollige hoeveelheid olie op de huid. Deze onzuiverheden kunnen echter ook onthullen dat er iets aan de hand is in het lichaam. Ontdek hieronder wat acne over je gezondheid kan vertellen!

Om te ontdekken wat acne over onze gezondheid kan vertellen, is het erg belangrijk om op te letten in welk gebied van het gezicht het verschijnt en onder welke omstandigheden. Als we het over omstandigheden hebben, dan refereren we aan hormonale veranderingen, zoals bijvoorbeeld tijdens de menstruatie, stress of veel spanning. Wil je weten wat acne nog meer over je gezondheid kan vertellen?

Acne op de kin, rand van de kaak of nek

Puistje

Acne op de kin, kaak of nek kan aangeven dat je menstruatie binnenkort begint. Tijdens deze hormooncyclus van de menstruatie produceren de klieren meer olie en dit kan de poriën verstoppen.

De oplossing? De beste manier om dit te behandelen is een anti-acnebehandeling aanbrengen op de aangetaste gebieden en bij voorkeur voordat de menstruatie begint. Als het probleem chronisch wordt, dan raden we aan om contact op te nemen met een dermatoloog, zodat hij of zij een juiste behandeling voor kan schrijven.

Mee-eters of puistjes rond de haarlijn

Als je opmerkt dat je last hebt van deze vorm van acne, dan is het mogelijk dat je haarproducten te dicht bij de huid aanbrengt of dit gebied te vaak hebt aangeraakt met vieze handen. Dit ontstaat omdat deze producten ingrediënten bevatten die de poriën verstoppen en zodoende puistjes en bultjes veroorzaken.

De oplossing? Verminder het gebruik van dit soort producten, pas beter op wanneer je ze de volgende keer aanbrengt en voorkom rechtstreeks contact met de huid.

Mee-eters of puistjes op de wangen

Puistje op de Wang

In de meeste gevallen worden ze veroorzaakt door een bepaalde soort bacteriën of vuil. Deze bacteriën of verontreinigende stoffen kunnen van je handen of zelfs je telefoon komen. De oplossing? Was je handen regelmatig of gebruik een antibacteriële gel om ze schoon te houden.

Het is ook belangrijk om je telefoon regelmatig schoon te maken, want geloof het of niet, maar onderzoeken hebben laten zien dat ze meer micro-organismen op zich kunnen hebben dan een openbaar toilet.

Mee-eters of puistjes rond de mond

Je eet mogelijk veel vettige of zurige voedingsmiddelen. Deze soort acne ontstaat omdat de overblijfselen van zurige voedingsmiddelen irritatie veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan dressings gebaseerd op azijn op citroen. Het ontstaat ook door erg vettig voedsel, zoals chips, frietjes, cakes of hamburgers. Deze voedingsmiddelen verstoppen de poriën en creëren zodoende het probleem van acne.

De oplossing? Wanneer mogelijk zou je je mond goed schoon moeten maken na het eten. We raden hiervoor een vochtige doek aan.

Acne in de “T-zone”

Acne Bestrijden

Puistjes en mee-eters die in de ‘T-zone’ (het voorhoofd en de neus) ontstaan, zijn mogelijk het gevolg van de strijd van het lichaam tegen stress. Wanneer we gestrest zijn of een hoop druk voelen, dan laat ons lichaam adrenaline vrij om de productie van olie te vergroten, wat zorgt voor de vorming van bultjes, puistjes en mee-eters.

De oplossing? Vermijd stressvolle situaties en onderneem stappen om te ontspannen.

Acne op de rug of borst

In dit geval reflecteert de acne niet iets met betrekking tot onze interne gezondheid, maar het geeft mogelijk aan dat we een ongeschikte shirt of bh gebruiken. Volgens experts kan acne op de rug of borst veroorzaakt worden door het gebruik van katoenen kleding. Deze absorberen zweet en creëren een perfecte omgeving voor bacteriële groei.

De oplossing? Vermijd het gebruik van erg strakke shirtjes en blouses, vooral als ze van katoen zijn gemaakt. Vermijd ook het gebruik van erg strakke bh’s. De aanbeveling is om textiel te gebruiken dat vocht afvoert, zoals spandex (lycra) of microvezels.