Ouderdomsvlekken voorkomen met vier huismiddeltjes

Na verloop van tijd begint onze huid van kleur te veranderen en beginnen er kleine ronde vlekjes te ontstaan, met name in ons gezicht en op onze handen.
Ouderdomsvlekken voorkomen met vier huismiddeltjes

Laatste update: 19 november, 2018

Gelukkig bestaan er meerdere huismiddeltjes waarmee ouderdomsvlekken voorkomen mogelijk wordt. In dit artikel zullen we je hier alles over vertellen.

Ouderdomsvlekken: een teken van veroudering

Ouderdomsvlekken voorkomen is helaas niet volledig mogelijk. Niemand kan namelijk het effect van de tijd op ons lichaam stoppen.

Deze vlekjes zijn een van de meest voorkomende tekenen van veroudering en doen zich meestal al veel vroeger voor dan andere tekenen. Deze vlekjes zijn groter dan sproeten en zijn donkerder en platter. Ze doen zich voornamelijk voor op:

 • Handen
 • Voorhoofd
 • Armen
 • Gezicht
 • Borst

Hoewel deze vlekjes geen ernstige gevolgen voor je gezondheid hebben, zijn veel mensen toch op zoek naar een manier om ze te voorkomen, vanwege schoonheidsredenen.

De voornaamste oorzaak van ouderdomsvlekken is blootstelling aan de zon. 

Hoewel het inderdaad zo is dat mensen dagelijks minstens een paar minuten zon nodig hebben om vitamine D binnen te krijgen, kan te veel blootstelling aan de zon er juist voor zorgen dat je huid beschadigd raakt.

Veel uren buiten doorbrengen, met name in de zomer, zorgt ervoor dat de oppervlakkige huidlagen beschadigd raken, waardoor de huid sneller achteruitgaat.

Nog een factor die kan bijdragen aan het ontstaan van ouderdomsvlekken zijn fotosensibiliserende stoffen, die bijvoorbeeld aanwezig zijn in sommige parfums. Dit komt doordat deze stoffen een allergische reactie kunnen opwekken wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht.

Ook hebben sommige mensen genetisch gewoonweg meer aanleg om ouderdomsvlekken te ontwikkelen.

Ouderdomsvlekken voorkomen met deze 4 tips

Ouderdomsvlek onder oog

Een hoop vrouwen (en ook sommige mannen) maken zich druk om de vlekken op hun handen en in hun gezicht wanneer deze reeds zijn ontstaan.

Het is echter juist belangrijk tevoren voorzorgsmaatregelen te treffen. Dat is de enige manier waarop ouderdomsvlekken voorkomen een kans kan hebben.

Wij raden daarom aan om een aantal gewoontes te veranderen om de verschijning van die bruine vlekjes, die voor velen zo onaantrekkelijk zijn, te voorkomen.

1. Stel jezelf niet al te veel bloot aan de zon

Het is erg belangrijk om jezelf te beschermen tegen schadelijke uv-stralen om huidbeschadiging te kunnen voorkomen. 

Wanneer de zon zeer heet is (rond twaalf uur ’s middags bijvoorbeeld), zorgt hij ervoor dat de huid licht verbrand raakt. Deze verbrandingen gaan vervolgens over in ouderdomsvlekken.

2. Gebruik zonnebrandcrème

Op zonnige of hete dagen raden wij aan om een zonnebrandcrème te gebruiken die minstens factor dertig heeft. Je kunt ook zonnebrandcrème gebruiken als je huid te licht of gevoelig is.

3. Draag de juiste kleding

Naast dat het verstandig is om tussen elf uur ’s ochtends en één uur ’s middags niet naar buiten te gaan, raden wij ook aan om wanneer je wel naar buiten gaat kleding te dragen die tenminste de witste delen van je lichaam bedekt, zoals je rug.

4. Eet voldoende groente en fruit

Groente eten

Eten is van essentieel belang om ons zowel van binnen als van buiten gezond te houden. Wij raden daarom aan om zo veel mogelijk natuurlijke vruchtensapjes, salades, soepen en andere gerechten die rauwe groenten bevatten te consumeren.

Huismiddeltjes om onzuiverheden te verminderen

Als de eerste ouderdomsvlekken zich al voor zijn gaan doen, als gevolg van blootstelling aan de zon of gewone huidveroudering, raak dan niet meteen ontmoedigd.

Er bestaan namelijk verschillende natuurlijke middeltjes om de zichtbaarheid van deze vlekjes te verminderen.

1. Masker van kikkererwten

Dit masker is heel makkelijk om te maken en de ingrediënten zijn vrijwel overal verkrijgbaar. Wij raden aan om kikkererwten uit blik te gebruiken, zodat je ze niet eerst uren hoeft te koken.

Ingrediënten

 • 150 gram gekookte kikkererwten
 • ¼ kop water (60 ml)

Bereiding

 • Was de kikkererwten en doe ze dan in een kom.
 • Giet hier vervolgens langzaam het water overheen. Gebruik dan een vijzel om de kikkererwten te pureren.
 • Zodra je een zachte en gelijkmatige pasta hebt, smeer je deze pasta op de delen van de huid waar je last hebt van ouderdomsvlekken. Zorg ervoor dat je huid van te voren schoon en droog is.
 • Laat de pasta twintig minuutjes zitten, zodat hij goed kan opdrogen.
 • Spoel het masker niet af. Laat het in plaats daarvan opdrogen en vanzelf van je gezicht afbrokkelen.
 • Herhaal deze behandeling iedere avond.

2. Citroensap

Het hoge zuurgehalte dat deze vrucht bevat, trekt diep in de huid en helpt zo om onzuiverheden minder zichtbaar te maken.

Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat je dit middel alleen ’s avonds mag gebruiken, aangezien er negatieve reacties kunnen ontstaan wanneer je met citroensap op je huid in de zon gaat.

Los daarvan is citroensap een geweldig middel tegen die eerste ouderdomsvlekken.

 • Het enige wat je ervoor hoeft te doen, is een citroen doormidden snijden en hiermee na het douchen over je gezicht wrijven.
 • Spoel je huid na een paar minuten schoon met warm water.
 • Als je geen citroenen in huis hebt, dan kun je het ook proberen met rode ui. Dit kan hetzelfde resultaat bieden.

3. Paardenbloem

Paardenbloem tegen ouderdomsvlekken

Deze plant is zeer effectief om ouderdomsvlekken te elimineren.

De behandeling is zeer simpel:

 • Snijd de stengel van een paardenbloem horizontaal open om het vocht dat erin zit eruit te halen.
 • Smeer dit vocht vervolgens drie keer per dag op de vlekken op je huid. Spoel het niet af.
 • Je kunt hetzelfde doen met de gel uit aloë-verabladeren, een plant die ook erg handig kan zijn om in huis te hebben.

4. Appelazijn

Dit ingrediënt heb je vast wel in je keukenkastje staan. Appelazijn heeft, vanwege het zuurgehalte, een soortgelijke werking als citroen.

Door appelazijn te mengen met je gebruikelijke handcrème (twee delen crème en één deel appelazijn), krijg je een geweldig huismiddeltje om ouderdomsvlekken te elimineren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.