Verminder ouderdomsvlekken op je handen

Op de aloë vera na, kun je de middelen in dit artikel beter niet overdag gebruiken, omdat ze in combinatie met zonlicht juist ouderdomsvlekken kunnen veroorzaken. 
Verminder ouderdomsvlekken op je handen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 13 november, 2018

Donkere vlekken op de handen doen zich vaker voor naarmate je ouder wordt. Maar er zijn ook andere factoren die deze ouderdomsvlekken kunnen veroorzaken, zoals zonlicht. Er wordt vaak veel nadruk gelegd op natuurlijke schoonheid en soms geven we veel geld uit om deze imperfecties te laten verdwijnen. Zou het daarom niet handig zijn om te weten hoe je ouderdomsvlekken op de handen minder zichtbaar kunt maken zonder een fortuin uit te geven? Lees verder en kom erachter.

1. Aloëveragel

Aloë Vera tegen Ouderdomsvlekken

Zoals je weet, worden onze handen dagelijks blootgesteld aan allerlei schadelijke factoren van buitenaf. Op den duur, en zonder dat we dit in eerste instantie doorhebben, kunnen de zon en een droge huid ervoor zorgen dat er donkere vlekken ontstaan. Langzaam maar zeker worden deze vlekken steeds duidelijker zichtbaar.

De vlekken kunnen ons een oudere en kwetsbare uitstraling geven en ineens zien onze handen er in onze ogen niet meer zo mooi uit als voorheen.

Door dagelijks de handen in te smeren met wat aloëveragel kun je ervoor zorgen dat je huid zich geleidelijk aan zal regenereren. Aloëveragel is een goed middel voor de handen, omdat het de huid herstelt en egaliseert, waardoor ouderdomsvlekken minder zichtbaar worden. Deze gel is de beste en meest handige remedie voor dagelijks gebruik. Het zal de huid op je handen beschermen tegen zonlicht en tekenen van vroegtijdige veroudering voorkomen. 

2. Citroensap

Citroensap tegen Ouderdomsvlekken

Citroensap is een natuurlijk ingrediënt dat al sinds de oudheid wordt gebruikt voor het verrichten van een eenvoudig wonder: het bleken van de huid. Door citroensap te gebruiken, zullen ouderdomsvlekken op je handen geleidelijk aan steeds minder zichtbaar worden.

Gebruik citroensap als volgt: Meng het sap van een halve citroen met twee schijfjes komkommer. Leg de komkommerschijfjes doordrenkt in citroensap vervolgens op je handen en laat ze 20 minuten zitten. Spoel je handen na twintig minuten af met water. Het is belangrijk te onthouden dat je citroensap alleen ’s avonds zou moeten gebruiken. In combinatie met zonlicht kan dit middel namelijk erg schadelijk zijn voor de huid.

3. Appelazijn tegen ouderdomsvlekken op je handen

Appelazijn voor de Handen

Nog zo’n verbazingwekkend effectief middel. Misschien heb je al een flesje appelazijn in je keukenkastje staan en ben je al op de hoogte van de geweldige en bovenal natuurlijke gezondheidsvoordelen die dit product geeft. Dan is het nu tijd om de geweldige azijn te gebruiken om ouderdomsvlekken op je handen te verminderen. 

Gebruik appelazijn als volgt: het is erg eenvoudig. Meng één eetlepel appelazijn met één eetlepel vochtinbrengende crème. Bij voorkeur een handcrème. Masseer het mengsel 10 tot 15 minuten in de handen en laat het gedurende de nacht intrekken. Je zult zien dat de huid op je handen hier aanzienlijk door zal verbeteren.

4. Waterstofperoxide

Waterstofperoxide voor de Handen

Wees voorzichtig wanneer je dit middel gebruikt. Bij sommige mensen kan waterstofperoxide namelijk een allergische reactie veroorzaken, waarbij de huid gaat jeuken en geïrriteerd raakt. Probeer het middel eerst uit op een klein gedeelte van de huid om te zien of je huid er tegen kan. Zo ja, dan is het gebruik van waterstofperoxide vrij simpel: wrijf ’s avonds een watje doordrenkt met waterstofperoxide over de handen en laat de huid het vocht absorberen. Spoel niet af, maar laat het middel gedurende de nacht intrekken.

Zoals je ziet raden we je sterk aan om de meeste van deze middelen alleen ’s avonds te gebruiken. Zo bescherm je je handen namelijk tegen de negatieve invloed die zonlicht in combinatie met deze middelen kan hebben. Alleen de aloëveragel kan de huid beschermen tegen de zon. Probeer deze middelen tegen ouderdomsvlekken eens uit en zie welke voor jou het beste werkt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sharique A. Ali et al. “On The Novel Action of Melanolysis by a Leaf Extract of Aloe veraand Its Active Ingredient Aloin, Potent Skin Depigmenting Agents”, Planta Med 2012; 78(08): 767-771
    • Jasmine C. Hollinget et al. “Are Natural Ingredients Effective in the Management of Hyperpigmentation? A Systematic Review”, J Clin Aesthet Dermatol. 2018 Feb; 11(2): 28–37.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.