Gebruiksmogelijkheden en voordelen van paardenbloem

Wist jij dat het consumeren van paardenbloem je kan helpen bij de gezondheid van je ogen? Lees hier meer.
Gebruiksmogelijkheden en voordelen van paardenbloem

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

De bittere smaak die paardenbloem heeft, geeft aan dat deze plant vol fytonutriënten zit, die erg gunstig zijn voor de lever en gifstoffen helpen te verwijderen.

De wetenschappelijk benaming voor deze plant is Taraxacum Officinale. Wat een geraffineerde naam voor een wilde plant! Paardenbloem vindt je voornamelijk in het noordelijk halfrond, met name in Europa en Amerika.

De plant wordt al jarenlang verbouwd als een groente die gegeten kan worden in salades. Het heeft een vrij bittere smaak, nog erger dan rucola of witlof.

Paardenbloem staat bekend om zijn puntige, harde en ruwe blaadjes, maar voornamelijk om de bloem, die geel van kleur is en mooi rond van vorm. Veel mensen houden ervan om in de zomer de witte pluizenbol weg te blazen. In de natuur zorgt de wind ervoor dat de zaden zich in de buurt verspreiden. Daarom groeit deze plant vaak op grote stukken land.

Gebruiksmogelijkheden en voordelen van paardenbloem

Paardenbloem bevat de volgende voedingsstoffen:

 • Inuline
 • Vitamine B
 • Vitamine C
 • Bètacaroteen
 • Flavonoïden
 • Oliezuur
 • Looizuur
 • Tannines

Welke delen van de paardenbloem kun je consumeren?

Welke delen van de paardenbloem kun je consumeren

De lente is de beste tijd van het jaar om deze plant te plukken als je hem vers wilt consumeren in een salade. Je kunt de plant ook laten drogen in een katoenen zak.

De wortels van deze plant kun je het beste tegen het einde van de zomer of in de winter verzamelen. Bewaar deze wortels vervolgens in glazen potten, die een hermetische sluiting hebben.

De delen van de plant die doorgaans gebruikt worden zijn:

De blaadjes

Deze blaadjes zijn soortgelijk aan spinazie en kun je rauw eten in salades of gekookt, bijvoorbeeld in stoofpotjes. De smaak van deze blaadjes is vrij bitter, vooral wanneer de plant al iets ouder is. Daarom raden wij aan om jonge bloemen te gebruiken.

Sommige mensen gebruiken gedroogde paardenbloemblaadjes om infusies van te maken die geneeskrachtige eigenschappen zouden hebben.

De bloemen

Je kunt de bloemen plukken voordat ze opengaan en bewaren in een beetje zout en azijn, net als bijvoorbeeld kappertjes. Vervolgens kun je deze knoppen bakken of vers toevoegen aan salades.

De wortels

Wanneer de plant twee jaar of ouder is, kun je delen van de wortels weg beginnen te snijden. Deze wortels kun je vervolgens roosteren en gebruiken als vervanging voor cafeïne om infusies te maken.

Waar is paardenbloem goed voor? Geneeskrachtige eigenschappen

Waar is paardenbloem allemaal goed voor

Inmiddels weet je precies over welke plant we het hebben, dus is het nu tijd om iets meer te leren over de gezondheidsvoordelen die deze plant biedt… en daarna natuurlijk om hem in je dieet op te gaan nemen!

Middel tegen diabetes

In Europa wordt paardenbloem vaak gebruikt door diabetici. De wortels van deze plant bevatten namelijk suikers die makkelijk verteren.

Helpt om nierproblemen te behandelen

In Frankrijk wordt deze plant vaak ook wel ‘pissenlit’ genoemd (direct vertaald betekent dit ‘in bed plassen’). Dit komt doordat paardenbloem reeds langere tijd gebruikt wordt om de nieren te stimuleren.

De plant kan helpen om:

 • deze organen in vorm te houden
 • urineweginfecties te behandelen
 • nierstenen uit het lichaam te drijven

Het heeft een geweldige vochtafdrijvende werking, maar zorgt er niet voor dat kalium uit het lichaam wordt gedreven, wat wel vaak het geval is bij andere vochtafdrijvende middelen.

Verbetert het spijsverteringskanaal

Paardenbloem heeft een milde laxerende werking en vergroot de eetlust bij mensen die herstellen van een ziekte. Het zorgt ervoor dat het lichaam meer gal aanmaakt en kan helpen om constipatie en andere maagaandoeningen tegen te gaan.

Rustgevend voor de lever

Paardenbloem wordt zeer aangeraden om opeengehoopte gifstoffen uit het lichaam te helpen verwijderen. Als gevolg wordt deze plant ook vaak in verband gebracht met een gezonde lever. Zo kan de plant gebruikt worden om hepatitis, geelzucht en kanker of levertumoren helpen te behandelen.

Daarnaast heeft de plant ook bloedzuiverende eigenschappen en kan hij helpen om voedselvergiftiging of vergiftiging door chemicaliën te voorkomen. Bovendien helpt hij bij het verwijderen van vetten (cholesterol) en urinezuur uit je bloed.

Het is een schoonheidstonic

Deze plant gebruikt men al jarenlang om puistjes, eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen te behandelen.

Gebruik een handje paardenbloemen en een kopje kokend water om een infusie te maken. Laat de infusie afkoelen en gebruik de infusie vervolgens om wondjes schoon te maken. Doorweek een watje met de infusie en wrijf hiermee over de aangedane delen van de huid.

Bloedarmoede behandelen

De blaadjes van paardenbloemen bevatten een aanzienlijke hoeveelheid ijzer en kunnen worden gebruikt om bloedarmoede te helpen voorkomen of verminderen. Bovendien kunnen de blaadjes het lichaam helpen te herstellen wanneer er lange tijd sprake is geweest van een ijzertekort.

De plant is geweldig voor zwangere vrouwen, die tijdens de zwangerschap vaak last krijgen van bloedarmoede.

Houdt de ogen gezond

Mensen die niet goed kunnen zien in het donker of die last hebben van een vorm van maculadegeneratie, kunnen paardenbloem consumeren om hun lichaam te voorzien van meer vitamine A, bètacaroteen en helenine. Deze drie voedingsstoffen zorgen ervoor dat de ogen beter in staat zijn licht op te vangen en beschermen het gezichtsvermogen.

Middel om spataderen en aambeien te behandelen

Dit is te danken aan de tannines die deze plant bevat. Paardenbloem heeft ontspannende en kalmerende eigenschappen die kunnen helpen om diverse problemen met de bloedsomloop te behandelen, zoals spataderen of aambeien.

In het geval van dit soort problemen kun je het beste een bad nemen met daaraan een infusie van een handje paardenbloemen of een watje dopen in een paardenbloeminfusie en hiermee over het aangedane gebied wrijven.

Bijwerkingen en contra-indicaties van paardenbloem

Kind met Paardenbloem

Over het algemeen is de kans op negatieve bijwerkingen vrij klein, los van huidallergieën of eczeem. Als je te veel paardenbloem consumeert, kun je last krijgen van diarree, brandend maagzuur of buikpijn. Verse stengels zouden giftig kunnen zijn voor kinderen.

Daarnaast is het vanwege het hoge alcoholgehalte niet aangeraden om tincturen van paardenbloem te gebruiken tijdens zwangerschap of bij het geven van borstvoeding. In dit geval kun je het beste gewoon een klein beetje paardenbloem consumeren, ofwel gedroogd, ofwel vers.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.