Acht natuurlijke vochtafdrijvende middelen

Een van de sterkst aanbevolen natuurlijke middelen om vocht af te drijven is kastanje. Deze vrucht bevat flavonoïden, die het afdrijven van vocht stimuleren en andere problemen, zoals spataderen en aderontstekingen, verbeteren.

Natuurlijke vochtafdrijvende middelen zijn voedselsoorten en kruiden die bepaalde eigenschappen hebben die de lichamelijke diurese bevorderen; het lichamelijke vermogen om overtollig vocht te verwijderen dat in andere gevallen misschien door verschillende aandoeningen kan worden vastgehouden.

Wanneer delen van je lichaam ineens om onverklaarbare redenen beginnen op te zwellen, dan is de kans groot dat dit komt doordat je lichaam vocht vasthoudt. Vochtretentie is een aandoening die in sommige gevallen gevaarlijk kan worden, vooral wanneer het verbonden is aan het cardiovasculaire systeem.

Wanneer je moeite ervaart met het afdrijven van vocht of het verminderen van vochtophopingen, dan kan dit komen doordat je een dieet aanhoudt dat rijk is aan natrium, je last hebt van hormonale stoornissen, er sprake is van erfelijkheidsfactoren of door ongeschikte voedingswaren te consumeren.

Gelukkig kun je door regelmatig deze natuurlijke vochtafdrijvende middelen te consumeren leren met deze aandoening om te gaan en te voorkomen dat het probleem erger wordt of belangrijke lichaamsfuncties verstoord worden (zoals je stofwisseling). Ben je er klaar voor om meer te leren?

1. Venkel

Venkel

Deze wilde mediterrane plant biedt verscheidene voordelen waar je van kunt profiteren door de plant toe te voegen aan je salades of maaltijden, te gebruiken als specerij, voor thee of zelfs te mengen in een cocktail.

Venkel is een zeer krachtig vochtafdrijvend middel, dat er niet alleen voor zorgt dat overbodig vocht uit het lichaam wordt gedreven, maar daarnaast ook verschillende spijsverteringsprocessen kan reguleren.

Lees ook: Hoe vochtophoping voorkomen?

2. Groene thee

Groene thee staat vooral bekend om het hoge gehalte antioxidanten en andere bestanddelen die deze drank zo geweldig maken om gewichtsverlies te bevorderen.

Groene thee is daarnaast ook een vochtafdrijvend middel dat het lichaam op natuurlijke wijze ontgift. Deze eigenschappen zijn belangrijk om het vochtgehalte in je lichaam in balans te houden en gifstoffen te verwijderen.

3. Ananas

Deze tropische vrucht is dankzij de zoete smaak en de grote hoeveelheid water die hij bevat in de laatste paar jaren over de hele wereld zeer populair geworden.

Ananas bestaat voor ongeveer 85% uit water. Dit betekent dat de vrucht caloriearm is en tegelijkertijd toch nog rijk is aan vezels, vitamine C en bromelaïne. Voedingsstoffen die stuk voor stuk behulpzaam zijn bij vochtretentie.

Omdat ananas een goede bron is van kalium, kan de vrucht helpen het natriumgehalte in het lichaam in balans te houden. Dit zorgt ervoor dat overbodig vocht uit het lichaam wordt gedreven en verbetert meerdere belangrijke orgaanfuncties.

4. Kersen

Kersen

Kersen bestaan voor ongeveer 70% uit water, grote hoeveelheden B-vitamines en in mindere maten magnesium, een mineraal dat essentieel is om het humeur te verbeteren.

En omdat kersen tevens weer een goede bron zijn van kalium, worden ook deze besjes gezien als een natuurlijk vochtafdrijvend middel. Kersen bevatten aanzienlijke hoeveelheden flavanoïden en antioxidanten die ervoor zorgen dat water makkelijker uit het lichaam wordt gedreven.

5. Meloen

Deze verfrissende vrucht bevat een grote hoeveelheid water (bijna 90%) en vitamines, vezels en andere bestanddelen die vochtretentie tegengaan.

Meloen is daarnaast rijk aan bèta-caroteen, een antioxidant die vroegtijdige veroudering voorkomt door de schadelijke invloed die vrije radicalen hebben op lichaamscellen tegen te gaan.

6. Kastanje

Deze plant, ook wel bekend als Indische kastanje, wordt vooral gewaardeerd om zijn vermogen om problemen gerelateerd aan spataderen, aambeien of aderontstekingen te verbeteren.

Traditioneel worden alleen de vruchten en de zaden gebruikt, maar eigenlijk heeft de hele plant heilzame eigenschappen.

Kastanje is dankzij de hoge gehaltes flavanoïden, zoals quercetine en rutine, geweldig om vochtretentie tegen te gaan. Deze antioxidanten stimuleren namelijk de nieren om vocht te elimineren via de urine.

7. Paardenstaart

Paardenstaartinfusie

Deze plant dankt zijn naam aan het gegeven dat een bosje gras van deze plant precies lijkt op een paardenstaart of een plumeau. De plant werd jarenlang alleen maar gezien als onkruid en vrijwel achterwege gelaten.

Vandaag de dag weten we gelukkig echter dat paardenstaart een sterke vochtafdrijvende invloed heeft op het lichaam. Dit komt doordat de plant een natuurlijke bron is van kalium, magnesium en aluminium.

Geloofd wordt dat een regelmatige consumptie van paardenstaart ervoor kan zorgen dat je urineproductie tot wel 30% omhoog gaat. Hierdoor vergemakkelijkt de plant de verwijdering van gifstoffen en vocht en kan het zelfs helpen om nierstenen tegen te gaan.

Bekijk ook: Paardenstaart, een afslankende plant vol mineralen

8. Ui

Deze veelgebruikte groente is een goede bron van mineralen en spoorelementen als calcium, magnesium, chloor, kobalt, ijzer, kalium en meer – alsook vitamines A, B, C en E.

En omdat uien voor bijna 91% procent uit water bestaan, zijn ze ook nog eens vochtafdrijvend.

Een regelmatige consumptie van uien, vooral wanneer je ze rauw eet, stimuleert de nierfunctie, waardoor het makkelijker is om vocht uit het lichaam te drijven en verscheidende ziektes te voorkomen.

Bekijk Ook