Is borstkanker voorkomen mogelijk? We geven je 6 aanbevelingen

Op een gezonde manier leven en op regelmatige basis aan lichamelijke beweging doen kunnen je helpen om borstkanker te voorkomen. Toch moet je je altijd regelmatig laten onderzoeken om je ervan te verzekeren dat alles goed gaat.
Is borstkanker voorkomen mogelijk? We geven je 6 aanbevelingen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Is borstkanker voorkomen mogelijk?

Borstkanker is één van de meest gediagnosticeerde kankersoorten ter wereld. Het is een chronische aandoening die optreedt wanneer de weefselcellen in de borst op een abnormale manier beginnen te groeien.

Het blijft ook één van de voornaamste zorgen van de vrouwelijke bevolking. Dit komt omdat vele factoren te maken hebben met het risico op borstkanker.

De medische en technologische vooruitgang heeft echter de behandelingsmogelijkheden verbeterd. Maar toch houden artsen vol dat patiënten ook alert moeten blijven voor elk symptoom dat tot een vermoeden leidt.

Artsen bevelen bovendien een reeks gezonde gewoonten aan. Ze garanderen misschien niet altijd dat borstkanker voorkomen mogelijk wordt. Maar ze helpen je toch het risico te verminderen.

Wat zijn de oorzaken van borstkanker?

De oorzaken van borstkanker zijn niet voor honderd procent duidelijk. Artsen zijn het er wel over eens dat het optreedt wanneer sommige van de borstweefselcellen op een abnormale en snelle manier beginnen te groeien.

Deze cellen kunnen zich dan over de borst en andere lichaamsweefsels verspreiden (uitzaaien). Want ze bewegen zich door de bloedsomloop en het lymfesysteem heen.

 • De meeste gevallen starten in de cellen van de kanalen die de moedermelk produceren. Dit is bekend onder de naam invasief ductaal carcinoom.
 • Kanker kan ook in het klierweefsel of de melkklieren ontstaan. De naam van deze aandoening is invasief lobulair carcinoom.
 • Nog andere soorten kanker vormen zich in andere weefsels van de borst.

Risicofactoren

Sommige hormonale, genetische en omgevingsfactoren zijn bekend als mogelijke oorzaken van borstkanker. Maar het is niet duidelijk waarom sommige mensen de ziekte ontwikkelen en anderen niet.

Dit zijn enkele oorzaken die verbonden zijn met borstkanker:

 • Een vrouw zijn. Ook mannen kunnen borstkanker ontwikkelen. Maar deze aandoening treft vrouwen vaker.
 • Een ouder persoon zijn.
 • Wanneer je een persoonlijke of familiegeschiedenis van borstkanker hebt.
 • Overgewicht of obesitas.
 • Wanneer je menstruatie op erg jonge leeftijd begint.
 • Het gebruik van hormoontherapieën.
 • Alcoholische dranken.
 • Blootstelling aan straling.

Symptomen van borstkanker

Hoe borstkanker voorkomen? Symptomen
 • Veranderingen in de grootte of de vorm van de borst;
 • Wijzigingen in de huid die de borst bedekt;
 • Een knobbel of verdikking van het borstweefsel;
 • Een naar binnen gekeerde tepel;
 • Schilfers rond de huid van de tepel;
 • Roodheid of kleine gaatjes in de huid rond de borst.

Aanbevelingen om borstkanker te voorkomen

Door de complexiteit van deze aandoening is het onmogelijk om hier een methode te bespreken die honderd procent doeltreffend is om borstkanker te voorkomen. De vraag is dus niet of borstkanker voorkomen mogelijk is maar hoe je het risico kunt beïnvloeden.

Bepaalde gewoonten en aanbevelingen kunnen je risico op borstkanker inderdaad verminderen. Dit geldt vooral als je op een of andere manier blootgesteld wordt aan factoren die met dit soort kanker verwant zijn.

1. Blijf actief

Hoe borstkanker voorkomen? Blijf actief

Vrouwen die een actief leven leiden, hebben minder kans om deze ziekte te ontwikkelen.

Want lichamelijke activiteit helpt om het oestrogeenpeil in evenwicht te houden. Dit is immers een centraal staand hormoon voor de gezondheid van de vrouw.

2. Vermijd overgewicht

Individuen met een hoger percentage aan vetcellen, lopen ook een groter risico op kanker.

Om die reden is het onontbeerlijk dat je goede gewoonten aanneemt en een gezond en evenwichtig gewicht behoudt.

3. Beperk je alcoholverbruik

Alcoholische dranken hebben een negatieve invloed op je gezondheid.

Als je al een verhoogd risico op het ontwikkelen van borstkanker hebt dan is het dus essentieel dat je je alcoholgebruik beperkt.

4. Kies voor borstvoeding

Hoe borstkanker voorkomen? Kies voor borstvoeding

Borstvoeding is niet alleen de beste manier om je baby de nodige voedingsstoffen te geven. Het is daarnaast ook een manier om het risico op borstkanker en andere agressieve aandoeningen te verminderen.

5. Doe maandelijks een zelfonderzoek

Zelfonderzoek kan de sleutel zijn in het voorkomen van borstkanker.

Want deze evaluatie zal je helpen om op tijd de aanwezigheid van elke abnormaliteit in het borstweefsel te ontdekken.

6. Vraag een genetische test aan

Heb je een familiegeschiedenis waarin borstkanker voorkomt? Dan is het een goed idee om een genetische test te laten uitvoeren. Op die manier kan je immers bepalen hoe hoog je risico is.

Je arts zal dan een professionele evaluatie doen. Op basis daarvan zal hij beslissen of het nodig is een behandeling op te starten.

Maak je je zorgen over dat je aan borstkanker lijdt? Bestaat er enige reden om te vermoeden dat je deze aandoening hebt? Praat dan zo vlug mogelijk met je arts en vraag om de relevante tests.

Of borstkanker voorkomen mogelijk is, weten we nog niet. Maar je kan wel je kansen op de ontwikkeling van borstkanker verminderen. Start dus met het toepassen van de tips die we jou in dit artikel geven. Laat ze deel uitmaken van je levensstijl.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • A step-by-step guide to reducing your risk of breast cancer. Breastcancer.org [Document avaiable online].
 • Breast Cancer Risk and Prevention. American Cancer Society. [Document avaiable online].
 • Hashemi, Seyed & Karimi, Samieh & Mahboobi, Hamidreza. (2014). Lifestyle changes for prevention of breast cancer. Electronic physician. 6. 894-905. 10.14661/2014.894-905.
 • Sauter, Edward R. “Breast Cancer Prevention: Current Approaches and Future Directions.” European journal of breast health vol. 14,2 64-71. 1 Apr. 2018, doi:10.5152/ejbh.2018.3978
 • Thompson, P. & Stopeck, A. & Alberts, David & Hess, Lisa. (2008). Breast Cancer Prevention. 10.1007/978-3-540-68986-7_14.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.