Artiesten herstellen de vrouwelijkheid van overlevenden van borstkanker

26 februari 2019
Om vrouwen die borstkanker hebben overleefd te helpen hun zelfvertrouwen terug te krijgen, hebben tatoeëerders hun diensten aangeboden om tepels gratis te tatoeëren bij iedereen die dit wil.

Volgens cijfers van de Werelgezondheidsorganisatie worden er ieder jaar 1,38 miljoen gevallen van borstkanker gediagnosticeerd. Zoals je weet, laat borstkanker grote emotionele, lichamelijke en psychologische schade achter. Artiesten helpen het zelfvertrouwen van overlevenden van borstkanker te herstellen.

Het sterftecijfer als gevolg van deze ziekte gaat gelukkig omlaag. Een vroege diagnose, samen met innovatieve operaties en behandelingen, heeft de levensverwachting van mensen die deze diagnose hebben gekregen.

Door een eenvoudige of een radicale mastectomie worden vrouwen gedwongen hun lichaam te veranderen, en het creëert een wond die moeilijk geneest. Het verliezen van je borsten, of het ondergaan van een operatie waarbij de tepels worden verwijderd, is een moeilijkheid waar veel patiënten mee worden geconfronteerd.

Nu bieden bewegingen als ‘Tattoo Artists for Breast Cancer’ deze dappere vrouwen de kans om hun vrouwelijkheid te herstellen. We zullen uitleggen hoe ze dat doen.

Het herstellen van het zelfvertrouwen van overlevenden van borstkanker

Tatoeage van een tepel

Veel mensen houden niet zo van tatoeages en het hebben van een design op hun lichaam dat altijd bij hen zal blijven. Maar of we het leuk vinden of niet, deze verhalen laten zien hoe een simpele tatoeage kan helpen bij overlevenden van borstkanker.

Mis dit niet: Man geeft zieke kinderen kracht door ‘tijdelijke tattoos’ te zetten

Stephanie M. heeft pas borstkanker overleefd. Nadat ze een mastectomie heeft ondergaan, heeft ze ervoor gekozen haar borsten te laten herstellen. Maar borstreconstructie is een ingewikkelde operatie waarbij tepels vaak niet goed reageren.

Een veelgebruikte techniek vandaag de dag staat bekend als ‘kleuring’. Het is een techniek die vergelijkbaar is met een tatoeage, maar die helaas maar weinig wordt gebruikt in ziekenhuizen en medische klinieken. Een andere factor om in gedachten te houden: het is niet permanent.

Een paar jaar geleden lanceerde Jero Velasco, een tatoeëerder uit Collado Villalba (Madrid, Spanje), een nieuw project op de sociale media, waarbij hij zijn gereedschap en diensten gratis aanbood om ‘tepels’ op de borsten van vrouwen in nood te tatoeëren.

Dankzij dit initiatief heeft Stephanie M. weer borsten. Ze verklaarde dat deze zomer, terwijl ze op het strand waren, haar dochter tegen haar zei: “Mama, je bikini zakt af. Bedek jezelf, want mensen kunnen je borsten zien!” Het lijkt misschien niet zo bijzonder, maar deze woorden hebben haar enorm gelukkig gemaakt. “Ik heb weer borsten,” glimlachte ze.

Een hele speciale tatoeage

Tatoeage na borstkanker

Kankerpatiënten die een mastectomie hebben ondergaan, weten dat dit niet zomaar een tatoeage is. De tepel is een belangrijk onderdeel van de vrouwelijkheid van de vrouw. Het maakt niet uit of niemand behalve de vrouw zelf en haar partner ze ooit te zien krijgt.

Het is een kostbaar en delicaat gebied van het vrouwelijke lichaam. Het verlies hiervan als gevolg van het verwijderen van een of beide borsten is, of je het leuk vindt of niet, iets dat erg traumatisch en gevoelig ligt.

  • Jero Soriano, de tatoeëerder, weet dit goed. Hij maakt gebruik van een mengsel van kleuren, zoals oranje en bruin, om de textuur van de tepelhof en tepel te simuleren om deze vrouwen het zelfvertrouwen terug te geven dat ze zo erg verdienen.
  • We moeten erop wijzen dat de herstructurering van de borst vaak resulteert in twee stukken vlees die in niets lijken op natuurlijke borsten. De vorm kan zo zijn dat het er goed uitziet onder kleding, maar er is nog iets dat ontbreekt.

Privé kan de afwezigheid van een tepel een oorzaak zijn van een laag zelfbeeld voor veel overlevenden van borstkanker (niet bij allemaal, want iedereen zal deze situatie individueel ervaren).

Chirurgen en tatoeëerders

Borsten

Het is een gezamenlijk project. Zodat deze vrouwen volledig kunnen herstellen, moeten een chirurg en een tatoeëerder de perfecte borst namaken.

Je moet zeker ook lezen: Help borstkanker voorkomen door een ontgifting van de oksels

Terwijl deze kunstenaar zijn delicate werk doet, is het bijna onmogelijk om geen vragen te stellen en zo beïnvloed te raken door het persoonlijke verhaal van ieder van deze vrouwen. Overlevenden van borstkanker bieden hoop.

Zoals hij uitlegt, worden deze soorten tatoeages gewoonlijk uitgevoerd in een privékliniek. Ze kosten vaak tussen 300 en 400 euro per borst en dat is eigenlijk schandalig. De prijzen zouden nooit in de buurt van deze bedragen moeten komen wanneer de persoonlijke situatie van een vrouw in gedachten wordt gehouden.

Velen van hen hebben al te maken gehad met de kosten van andere dingen, zoals pruiken, om zich nog steeds vrouw te kunnen voelen.

Deze ideeën zijn bedoeld om meer dan de waardigheid van een vrouw te herstellen. Het verliezen van je haar en borsten is voor velen zoals het uitwissen van je hele vrouwelijkheid. Ze zullen in onze ogen altijd mooi zijn.

De realiteit van elke individuele persoon is uniek en uitzonderlijk. Sommigen overlevenden lijden meer dan anderen aan de verwoestende nasleep van kanker. Maar het de zijn zorgzame ideeën zoals van deze tatoeëerder die ons vullen met geluk