Acht gewoontes voor gezonde borsten

Hoewel het vermoeiend of zelfs saai kan zijn, is het belangrijk om dagelijks te bewegen om je borsten gezond te houden. Het zorgt er namelijk voor dat gifstoffen het lichaam verlaten en voorkomt dat ze het lymfesysteem blokkeren.

Je borsten maken een belangrijk deel uit van het vrouwelijke silhouet en zijn een essentieel deel van de lichamelijke aantrekkingskracht. Vanaf de puberteit totdat je volwassen wordt ontwikkelt zich het borstweefsel, dat uiteindelijk een belangrijk onderdeel gaat uitmaken van seksuele aantrekkingskracht en plezier.

Maar net als bij ieder ander lichaamsdeel zijn er een aantal aandoeningen die de gezondheid van je borsten aantasten tijdens je leven. Dat is waarom het een goed idee is om ervoor te zorgen dat je borsten gezond blijven en dat je let op onregelmatigheden en problemen.

Als aanvulling hierop is het een goed idee om een aantal gezonde gewoontes aan te nemen om ze te beschermen. Vandaag willen we acht van de belangrijkste gewoontes met je delen, waar je nu meteen aan kan werken.

1. Massage voor gezonde borsten

Borsten Masseren

Het regelmatig masseren van je borsten is een geweldige manier om je lymfesysteem te activeren en voor het verbeteren van de circulatie in het borstweefsel. 

Je begint onder je armen en gaat door langs de zijkant van je lichaam, waarna je eindigt met een lichte druk op de tepel. Verwissel deze massage niet met de maandelijkse zelftest, maar denk eraan dat dit ook belangrijk is als het gaat om het opsporen van afwijkingen.

Zie ook: 10 waarschuwingstekens van borstkanker

2. Onderhoud een gezond gewicht

Vrouwen met overgewicht of obesitas lopen twee keer zoveel risico op het ontwikkelen van borstkanker als vrouwen met een gezond, stabiel gewicht. Het zorgen voor je gewicht is een gezondheidsbelang dat je onder controle kunt houden door middel van het aanhouden van gebalanceerde voedingsgewoontes, dagelijks bewegen en het uitoefenen van andere gezonde routines.

3. Beweging

Sporten

Dagelijks bewegen is de meest effectieve manier om je lymfesysteem vrij van blokkades te houden, want het verbetert de eliminatie van gifstoffen die door dit vocht circuleren.

Deze gewoonte zorgt er ook voor dat er hormonen vrijkomen die je kunnen beschermen tegen de ontwikkeling van kwaadaardige cellen in het weefsel van je borsten, wat ook bijdraagt tot het onderhouden van een gezond gewicht.

4. Zweten

Het vocht dat vrijkomt als je zweet bevat afvalsubstanties die je lichaam niet nodig heeft en die ernstige aandoeningen kunnen veroorzaken als ze niet verwijderd worden. Als je zweet doordat je beweegt, door het bezoeken van een sauna of door andere activiteiten ondersteunt het de functie van je immuunsysteem en verbetert het de gezondheid van je borsten.

5. Vermijd het drinken van alcohol

Alcohol

Het overmatig drinken van alcohol draagt bij aan de opbouw van gifstoffen in je lichaam en vermindert de prestaties van je uitscheidingsorganen. Dit veroorzaakt vochtretentie, waardoor je meer risico loopt op kanker en andere aandoeningen die het resultaat zijn van de ontstekingsreactie van je lichaam.

Het is bewezen dat het drinken van te veel alcohol het risico op borstkanker met 20% verhoogt. Vrouwen die iedere dag een glas rode wijn drinken, kunnen echter hun borsten beschermen door de effecten van resveratrol.

6. Ken je familiegeschiedenis

Het wordt geschat dat meer dan 15% van de borstkankergevallen een familiegeschiedenis hebben van deze aandoening. Als een naast familielid deze soort kanker heeft gehad, heb je twee tot vijf keer zo veel kans om deze ziekte ook te krijgen als de rest van de bevolking.

De reden dat het belangrijk is om je familiegeschiedenis te kennen, is omdat je dan regelmatig je lichaam kunt laten testen om zo vroeg mogelijk de eerste symptomen te ontdekken.

7. Regelmatige controles

Borstonderzoek

Omdat er veel factoren zijn die tot de ontwikkeling van kanker, cysten en andere problemen in de borst kunnen leiden, zou je ten minste eens per drie jaar een controle moeten laten doen.

Als je de veertig bent gepasseerd, en vooral als je een familiegeschiedenis hebt waarin kanker voorkomt, moet je je bij voorkeur één keer per jaar laten nakijken. Het is belangrijk dat je met regelmatige controles begint ongeveer tien jaar voordat je familielid gediagnosticeerd is met deze ziekte.

We raden aan: Probeer deze selderijthee voor gewichtsverlies!

8. Drink water

De dagelijkse consumptie van water werkt als brandstof voor je cellen en speelt een belangrijke rol bij de verdeling van vitamines, mineralen en alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Natuurlijk water helpt je lichaam te ontgiften en ondersteunt de optimale functie van je lymfesysteem en bloedsomloop.

Hoe veel aandacht geef jij je borsten? Als je ze een beetje verwaarloost, begin dan met het denken aan deze tips voor gezonde borsten.

Bekijk Ook