Acht gewoontes voor gezonde borsten

Hoewel het vermoeiend of zelfs saai kan zijn, is het belangrijk om dagelijks te bewegen om je borsten gezond te houden. Het zorgt er namelijk voor dat gifstoffen het lichaam verlaten en voorkomt dat ze het lymfesysteem blokkeren.
Acht gewoontes voor gezonde borsten

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je borsten maken een belangrijk deel uit van het vrouwelijke silhouet en zijn een essentieel deel van de lichamelijke aantrekkingskracht. Daarom mag het belang van gezonde borsten niet onderschat worden.

Vanaf de puberteit totdat je volwassen wordt ontwikkelt zich het borstweefsel, dat uiteindelijk een belangrijk onderdeel gaat uitmaken van seksuele aantrekkingskracht.

Maar net als bij ieder ander lichaamsdeel zijn er een aantal aandoeningen die de gezondheid van je borsten kunnen aantasten. Daarom is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je borsten gezond blijven en dat je let op onregelmatigheden en problemen.

Als aanvulling hierop is het een goed idee om een aantal gezonde gewoontes aan te nemen om ze te beschermen. Vandaag willen we acht van de belangrijkste gewoontes met je delen, waar je nu meteen aan kan werken.

Probeer deze gewoontes voor gezonde borsten

1. Massage voor gezonde borsten

Borsten Masseren

Het regelmatig masseren van je borsten is een geweldige manier om je lymfesysteem te activeren en voor het verbeteren van de circulatie in het borstweefsel. 

Je begint onder je armen en gaat door langs de zijkant van je lichaam, waarna je eindigt met een lichte druk op de tepel. Verwissel deze massage niet met de maandelijkse zelftest, maar denk eraan dat dit ook belangrijk is als het gaat om het opsporen van afwijkingen.

2. Behoud een gezond gewicht

Vrouwen met overgewicht of obesitas lopen twee keer zoveel risico op het ontwikkelen van borstkanker als vrouwen met een gezond, stabiel gewicht.

Voor je gewicht zorgen is een gezondheidsbelang dat je onder controle kunt houden door middel van het aanhouden van gebalanceerde voedingsgewoontes, dagelijks bewegen en andere gezonde routines.

3. Doe aan lichaamsbeweging

Sporten

Dagelijks bewegen is de meest effectieve manier om je lymfevatenstelsel vrij van blokkades te houden, want het verbetert de eliminatie van gifstoffen die door dit vocht circuleren.

Deze gewoonte zorgt er ook voor dat er hormonen vrijkomen die je kunnen beschermen tegen de ontwikkeling van kwaadaardige cellen in het weefsel van je borsten, wat ook bijdraagt tot het onderhouden van een gezond gewicht.

4. Zorg dat je voldoende zweet

Het vocht dat vrijkomt als je zweet bevat afvalsubstanties die je lichaam niet nodig heeft en die ernstige aandoeningen kunnen veroorzaken als ze niet verwijderd worden.

Als je zweet doordat je beweegt, door het bezoeken van een sauna of door andere activiteiten ondersteun je de functie van je immuunsysteem en verbeter je mogelijk de gezondheid van je borsten.

5. Vermijd alcohol

Alcohol

Het overmatig drinken van alcohol draagt bij aan de opbouw van gifstoffen in je lichaam. Alcohol vermindert ook de prestaties van je uitscheidingsorganen.

Dit veroorzaakt vochtretentie, waardoor je mogelijk meer risico loopt op kanker en andere aandoeningen. Die zijn het resultaat van de ontstekingsreactie van je lichaam.

6. Ken je familiegeschiedenis

Het wordt geschat dat meer dan 15% van de borstkankergevallen een familiegeschiedenis hebben van deze aandoening.

Als een naast familielid deze soort kanker heeft gehad, heb je twee tot vijf keer zo veel kans om deze ziekte ook te krijgen als de rest van de bevolking.

Op deze manier kun je je regelmatig laten testen om zo vroeg mogelijk de eerste symptomen te ontdekken.

7. Ga regelmatig op controle

Borstonderzoek

Omdat er veel factoren zijn die tot de ontwikkeling van kanker, cysten en andere problemen in de borst kunnen leiden, zou je ten minste eens per drie jaar een controle moeten laten doen.

Als je de veertig bent gepasseerd, en vooral als je een familiegeschiedenis hebt waarin kanker voorkomt, moet je je bij voorkeur één keer per jaar laten nakijken.

Het is belangrijk dat je met regelmatige controles begint ongeveer tien jaar voordat je familielid gediagnosticeerd is met deze ziekte.

8. Drink genoeg water

De dagelijkse consumptie van water werkt als brandstof voor je cellen. Water speelt een belangrijke rol bij de verdeling van vitamines, mineralen en alle voedingsstoffen die ze nodig hebben.

Natuurlijk ondersteunt water de optimale functie van je lymfesysteem en bloedsomloop.

Hoe veel aandacht geef jij je borsten? Als je ze een beetje verwaarloost, ga dan eens langs bij je dokter en probeer deze tips voor gezonde borsten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Svahn, T. M., Chakraborty, D. P., Ikeda, D., Zackrisson, S., Do, Y., Mattsson, S., & Andersson, I. (2012). Breast tomosynthesis and digital mammography: A comparison of diagnostic accuracy. British Journal of Radiology. https://doi.org/10.1259/bjr/53282892
  • Merritt, C. R. B. (2005). Diagnostic accuracy of mammography, clinical examination, US, and MR imaging in preoperative assessment of breast cancer. Breast Diseases. https://doi.org/10.1016/S1043-321X(05)80190-0
  • Kerlikowske, K., Zhu, W., Tosteson, A. N. A., Sprague, B. L., Tice, J. A., Lehman, C. D., & Miglioretti, D. L. (2015). Identifying women with dense breasts at high risk for interval cancer a cohort study. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/10.7326/M14-1465

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.