Mammografie voor vrouwen met dicht borstweefsel

We spreken van dicht borstweefsel als er veel klier- en bindweefsel in de borst aanwezig is. Dit doet zich bij veel vrouwen voor na de overgang en kan de kans op borstkanker vergroten. De juiste voorzorgsmaatregelen treffen en jaarlijks een 3D mammografie laten maken zouden de beste oplossing kunnen zijn.
Mammografie voor vrouwen met dicht borstweefsel

Laatste update: 28 maart, 2022

Als je zelf een van de vrouwen met dicht borstweefsel bent, maak je dan niet meteen zorgen. Het is geen garantie dat je borstkanker zal krijgen.

Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat dit soort borsten gekenmerkt worden door de aanwezigheid van meer vezelig weefsel, een kenmerk dat gepaard gaat met een iets grotere kans op het ontwikkelen van borstkanker.

We willen je met dit artikel helemaal niet doen denken dat je vroeg of laat hoe dan ook een tumor in een van je borsten zal ontdekken. De kans is echter iets groter en deze kans wordt nog groter als er sprake is van een familiegeschiedenis van borstkanker.

Het is al voldoende om jezelf regelmatig te laten onderzoeken om de morfologie en gezondheid van je borsten te controleren. We hebben het natuurlijk over het voorkomen van borstkanker en willen je attent maken op het gegeven dat er in het geval van dicht borstweefsel sprake is van een risicofactor die je niet over het hoofd moet zien.

In dit artikel zullen we je alle nodige informatie geven.

De bijzondere eigenschappen van dicht borstweefsel

Laten we beginnen door eerst een aantal dingen duidelijk te stellen. Vrouwen die dicht borstweefsel hebben, hebben niet altijd grote borsten die veel vetweefsel bevatten. Deze eigenschappen hebben niets te maken met dit soort borstweefsel.

Ook dit zijn een aantal belangrijke factoren die je niet moet vergeten:

 • Wanneer je jong bent, is er in je borsten sprake van de perfecte balans tussen vetweefsel, bindweefsel en vezelig weefsel.
 • Naarmate je de overgang bereikt, begint je borstweefsel steeds dichter te worden. In dit geval is er sprake van meer klierweefsel en vezelig bindweefsel en minder vetweefsel.
 • De resultaten van een mammografie van borsten met dicht weefsel zijn moeilijker te lezen en interpreteren dan die van een mammografie van borsten waarbij het weefsel minder dicht is.
Borsten van vrouw

Iets om na te gaan en te onthouden

 • Meerdere onderzoeken, zoals dit onderzoek die gepubliceerd werd in het tijdsschrift Annals of Internal Medicine, tonen aan dat vrouwen die dicht borstweefsel hebben, een grotere kans hebben om borstkanker te ontwikkelen.
 • We willen wederom benadrukken dat het slechts gaat om een bijkomende risicofactor. Dicht borstweefsel is geen garantie op borstkanker, maar een risicofactor waar je rekening mee moet houden.

Als je zelf dicht borstweefsel hebt, is het dus verstandig om aan je huisarts te vragen of het mogelijk is om jaarlijks een mammografie te laten maken, in plaats van om de twee of drie jaar.

Maak je niet onnodig zorgen: één op de vier vrouwen heeft dicht borstweefsel

Borsten bestaan uit drie soorten weefsel: klier, vet en vezelig. In het geval van dicht borstweefsel is er in verhouding gewoon meer vezelig weefsel dan vetweefsel aanwezig, meer dan normaal.

 • Hoewel statistieken inderdaad rekening moeten houden met deze factor, bestaat er nog een factor om rekening mee te houden en deze factor is veel bepalender: je familiegeschiedenis.
 • Als geen van je tantes of zussen en ook je moeder of oma geen borstkanker heeft gehad, dan is je kans om borstkanker te ontwikkelen omdat je dicht borstweefsel hebt zeer klein.

Laat het echter alsnog niet afweten; het blijft namelijk verstandig om jaarlijks een mammografie te laten maken. Op die manier zul je je namelijk veel meer op je gemak voelen.

Wanneer ontwikkel je dicht borstweefsel?

Zoals we eerder ook al aangaven, is de kans groot dat je zelf niet weet of je dicht borstweefsel hebt of niet. Dit zijn enkele risicofactoren die de ontwikkeling van dicht borstweefsel kunnen bevorderen:

Opvliegers tijdens overgang
 • De overgang: Vanwege de metabole en hormonale veranderingen die zich bij vrouwen tussen hun 50e en 55e levensjaar voordoen zal de balans tussen het klierweefsel, vetweefsel en vezelig weefsel verstoord raken.
 • Ook een sedentaire levensstijl en gewichtstoename kunnen ervoor zorgen dat de kans op het ontwikkelen van dicht borstweefsel groter wordt.

Deze genetische component kan bepalen of er na verloop van tijd sprake zal zijn van dicht borstweefsel in je borsten.

Tips om borstkanker bij dicht borstweefsel te voorkomen

Als er sprake is van een familiegeschiedenis

Aan het begin van dit artikel gaven we aan dat een familiegeschiedenis van borstkanker de kans op het ontwikkelen van borstkanker vergroot. In dit geval is het dus noodzakelijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen. Je huisarts zal altijd in staat zijn om je te vertellen welke strategieën in jouw geval het beste zijn.

 • Als er sprake is van een familiegeschiedenis, dan kan hormoonvervangende therapie de meest geschikte oplossing zijn als je eenmaal de overgang bereikt.
 • Je kunt het gegeven dat je dicht borstweefsel hebt en dat er sprake is van een familiegeschiedenis van borstkanker niet negeren. In dit geval is de kans dat je zelf borstkanker ontwikkelt namelijk drie keer zo groot.
Mammografie in het ziekenhuis

Richtlijnen die je hoe dan ook moet opvolgen

 • Vermijd sigaretten.
 • Voorkom overgewicht.
 • Vermijd een sedentaire levensstijl – probeer actief te blijven door veel aan cardio te doen.
 • Vermijd een dieet dat rijk is aan verzadigde vetten, witte bloem en suiker.
 • Houd een mediterraans dieet aan dat rijk is aan vers fruit, groente en gezonde vetzuren (zoals olijfolie).
 • Zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt.

3D mammografie: de meest betrouwbare vorm van onderzoek

Een van de meest voorkomende problemen bij dicht borstweefsel is dat dicht borstweefsel er vaak voor zorgt dat een gewone mammografie geen betrouwbare resultaten oplevert. Doordat het borstweefsel zo dicht is, wordt het veel lastiger om de juiste diagnose te stellen.

Daarom is 3D tomosynthese tegenwoordig een van de meest effectieve manieren om de borsten goed te onderzoeken. Bij dit onderzoek wordt in dezelfde opnametijd de hele borst van boven naar onder zeer gedetailleerd weergegeven. Deze techniek is zeer effectief en biedt voor zowel doktoren als patiënten meer zekerheid. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.