5 manieren om je lichaam te ontdoen van vochtretentie

Een van de sleutels je lichaam te ontdoen van vochtretentie is om de hoeveelheid zout die we aan ons eten toevoegen te verminderen. Dat geldt ook het verwijderen van bewerkte voedingsmiddelen uit je eetpatroon die vaak veel zout bevatten, omdat deze bijdragen ​​aan vochtretentie.
5 manieren om je lichaam te ontdoen van vochtretentie

Laatste update: 23 november, 2018

Weet je eigenlijk wel dat er vele manieren zijn om je lichaam te ontdoen van vochtretentie?

Ons lichaam is een complex organisme dat bestaat uit verschillende onderling verbonden systemen, die een goede behandeling en goed onderhoud nodig hebben om in goede harmonie te blijven werken. Als we niet goed voor ons lichaam zorgen, zullen we natuurlijk eerder in de problemen komen.

Dit is wat er gebeurt in het geval van vochtretentie, wat een veel voorkomende en onaangename aandoening is. Vochtretentie kan de lijder langdurig beïnvloeden – en aangezien het ook vaak een indicator is van andere kwalen, is het belangrijk om zo snel mogelijk professioneel medisch advies in te winnen.

Wat is vochtretentie?

Vochtretentie in de benen

Zoals de naam al doet vermoeden is vochtretentie – ook bekend als oedeem – wat er gebeurt als vloeistof zich ophoopt in verschillende delen van het lichaam. Over het algemeen wordt het veroorzaakt door een slechte afvoer van vocht uit het weefsel van ons lichaam. In het bijzonder zijn de benen en de buik de lichaamsdelen die het vaakst door deze aandoening worden getroffen.

Wanneer alles in ons lichaam functioneert zoals het hoort, neemt het lymfestelsel de afvoer van vocht uit ons weefsel op zich en zorgt het ervoor dat het vocht zich niet ophoopt. Als het lymfestelsel om een of andere reden problemen heeft, kan het de hoeveelheid vloeistof in het weefsel echter niet aan.

Wat veroorzaakt vochtretentie?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken die verband houden met het verschijnen van oedeem. De meest gerapporteerde aandoeningen zijn:

Deze problemen hebben meestal verschillende specifieke symptomen die ermee gepaard gaan. Echter, het gevoel van zwaarte en pijn in de ledematen, evenals ontstekingen, zijn ook veelvoorkomende algemene symptomen.

Je lichaam ontdoen van vochtretentie

Er zijn een paar gewoonten die je kunt aannemen die zeer effectief zijn gebleken in het omgaan met dit probleem. We zullen een paar van de meest relevante bekijken.

Als je merkt dat je vocht vasthoudt hoef je niet in stilte te lijden. Begin meteen met het toepassen van dit advies om het probleem te verlichten en je lichaam te ontdoen van vochtretentie!

1. Eet veel vochtafdrijvende voedingsmiddelen

Je ontdoen van vochtretentie met diuretische voedingsmiddelen

Vochtafdrijvende voedingsmiddelen helpen bij het verwijderen van overtollig vocht dat zich in het lichaam opbouwt. Dat is waarom deze voedingsmiddelen een fantastische bondgenoot zijn in de strijd om je lichaam te ontdoen van vochtretentie, om nog maar te zwijgen van andere toxische elementen.

Vochtafdrijvende voedingsmiddelen zijn ook een gemeenschappelijk kenmerk van diëten die zijn ontwikkeld om ons te helpen gewicht te verliezen op een gezonde en gecontroleerde manier.

Als je de inname van vochtafdrijvende voedingsmiddelen op wilt voeren, verhoog dan gewoon je consumptie van ingrediënten zoals:

 • Tomaten
 • Asperge
 • Ananas
 • Artisjokken

2. Ontwikkel een gezond eetpatroon

Het gaat echter niet alleen om het consumeren van vochtafdrijvende voedingsmiddelen. In feite betekent het je lichaam effectief ontdoen van vochtretentie, het volledig veranderen van ons concept van voedsel en waar het voor is.

Het ontwikkelen en volgen van een uitgebalanceerd dieet is natuurlijk essentieel voor het welzijn van het hele lichaam. Idealiter zouden onze voedingspatronen gebaseerd moeten zijn op de consumptie van fruit, groenten, vis en volkoren granen.

En het gaat niet alleen om wat we eten, maar ook om hoe we het eten. Voedingsdeskundigen adviseren dat we onze voedselinname verdelen in zes porties die gelijkmatig verdeeld zijn over de dag. Door dit patroon te volgen, zullen we op een meer ontspannen manier kunnen eten en zullen we niet geplaagd worden door onbedwingbare trek of de veelvoorkomende wens om onszelf vol te proppen.

3. Vermijd natriumrijke voedingsmiddelen

Vermijd natriumrijke voedingsmiddelen

Nog een geweldig advies over de eetgewoonten die je zullen helpen om je lichaam te ontdoen van vochtretentie of om vochtretentie te verminderen, is het vermijden van natriumrijk voedsel in je voedingspatroon.

Als we het hebben over natriumrijke componenten, is de meest voor de hand liggende bijna vanzelfsprekend: zout. Helaas wordt zout vaak in overmaat gebruikt om voedsel te kruiden nadat het gekookt is en wordt het ook in grote hoeveelheden gebruikt in kant-en-klare, bewerkte voedingsmiddelen.

Dat is waarom het soms een strijd kan zijn om buitensporige natriumconsumptie te vermijden, ongeacht hoe graag we dat ook willen.

Als dat bij jou het geval is, probeer dan verschillende manieren om smaak toe te voegen aan je gerechten, zoals bijvoorbeeld het experimenteren met nieuwe kruiden en specerijen. En als dat niet mogelijk is, dan is het toch de moeite waard op zijn minst te proberen om je zoutinname te verminderen.

Dat is beter voor zowel de algemene gezondheid van je lichaam als om je lichaam te ontdoen van vochtretentie en de symptomen te verminderen.

4. Drink water om je lichaam te ontdoen van vochtretentie

Dit lijkt misschien een beetje contra-intuïtief om mee te beginnen. We proberen af ​​te komen van overtollig vocht dat zich in ons lichaam heeft opgehoopt. Het drinken van voldoende water helpt bij dat proces. Het drinken van veel water stimuleert de urinewegen en de nieren. Het helpt ook om giftige stoffen en andere schadelijke elementen uit ons lichaam te verwijderen.

Zorg ervoor dat je in de loop van de dag minimaal vijf tot zes glazen water drinkt.

5. Kom in beweging

Je ontdoen van vochtretentie door beweging

Je weet waarschijnlijk al dat lichaamsbeweging bijdraagt ​​aan het algemene welbevinden van je lichaam. En in het geval van vochtretentie helpt het niet alleen om de spiertonus te verbeteren. Dat geldt ook voor het bestrijden van onze steeds meer zittende levensstijl.

Lichaamsbeweging is ook verantwoordelijk voor het verdrijven van allerlei schadelijke elementen doordat je gaat zweten.

De beste oefeningen om in dit verband op te focussen zijn de bewegingsvormen die zijn gericht zijn op de aerobe lichaamsbeweging. Dit bevordert intens zweten, wat ertoe bijdraagt ​​dat de vloeistoffen die in de weefsels achterblijven geleidelijk naar buiten komen.

Waarom overweeg je niet om deel te nemen aan een sportieve activiteit? De overgrote meerderheid van dergelijke sporten – of het nu gaat om tennis, voetbal of Zumba – omvat aerobics met hoge intensiteit. Een paar van de meest effectieve bewegingsvormen zijn fietsen, zwemmen en atletiek. Deze kunnen ons ook helpen om gezond te blijven en een beetje sneller af te vallen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kleiner, S. M. (1999). Water: An essential but overlooked nutrient. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(99)00048-6
 • Yi, B., Titze, J., Rykova, M., Feuerecker, M., Vassilieva, G., Nichiporuk, I., … Choukèr, A. (2015). Effects of dietary salt levels on monocytic cells and immune responses in healthy human subjects: A longitudinal study. Translational Research. https://doi.org/10.1016/j.trsl.2014.11.007
 • Mayo Clinic Staff. (2014, November 25). Water retention: Relieve this premenstrual symptom
  mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/water-retention/art-20044983
 • Mayo Clinic. Sodio: cómo controlar la costumbre de agregar sal. Noviembre 2021.
 • Liver F. A, Vergutz Menetrier J, et al. Cellular and molecular mechanisms of diuretic plants: an overview. Current Pharmaceutical Design. 2017. 23 (8): 1247-1252.
 • Wright C. I, Van-Buren L, et al. Herbal medicines as diuretics: a review of the scientific evidence. Journal of Ethnopharmacology. Octubre 2007. 114 (1): 1-31.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.