De groei van je haar bevorderen met deze 5 kruiden en specerijen

Paardenstaart is een kruid dat rijk is aan silicium, waardoor het het haar sterker en veerkrachtiger kan maken. Daarnaast draagt het bij aan de soepelheid van het haar, voorkomt het dat haar afbreekt en kan het de haargroei stimuleren.
De groei van je haar bevorderen met deze 5 kruiden en specerijen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Lang haar raakt nooit uit de mode. Voor veel mensen is lang haar tenslotte een symbool van schoonheid en elegantie. Daarom is de gedachte aan haaruitval zeer zorgwekkend voor ons en heeft het vrij veel invloed op ons, waardoor een hoop mensen op zoek gaan naar middelen die de groei van je haar bevorderen.

Haarverf, de föhn en producten om het haar te stijlen kunnen ervoor zorgen dat de haarzakjes aangetast raken, waardoor het haar op een gegeven moment uit begint te vallen.

Bepaalde zaken kunnen het probleem tegelijkertijd nog erger maken zoals:

De hoofdhuid masseren om de bloedsomloop te bevorderen kan ervoor zorgen dat voedingsstoffen beter geabsorbeerd worden en zwak haar voorkomen.

Daarnaast bestaan er ook genoeg natuurlijke middeltjes die de haarwortels voorzien van de voedingsstoffen die de groei van je haar bevorderen.

Kruiden en specerijen die de groei van je haar bevorderen

Middeltjes die gebaseerd zijn op kruiden en specerijen, beginnen vanwege hun effectiviteit en lage prijs steeds populairder te worden.

In dit artikel delen we een paar aanbevelingen voor sterk haar en een gezonde haargroei.

1. Rozemarijn

De groei van je haar bevorderen met rozemarijn

Rozemarijn is zonder twijfel een van de beste planten om de haargroei te bevorderen.

 • Het kruid wordt al jarenlang gebruikt om haaruitval effectief tegen te gaan, door de hoofdhuid te voorzien van voedingsstoffen en kracht.
 • Ook kan rozemarijn helpen om de verschijning van grijze haren te voorkomen.
 • Je haar dagelijks wassen met rozemarijnwater helpt de kleur van donker haar te herstellen en geeft het haar tegelijkertijd meer volume.

2. Paardenstaart

De groei van je haar bevorderen met paardenstaart

Paardenstaart is een geweldig kruid dat de haargroei kan bevorderen. Het helpt niet alleen om haaruitval te voorkomen, maar ook om seborroïsch eczeem en sommige soorten roos te genezen.

 • Het hoge gehalte vitamines (B, C en E), helpt om de schadelijke effecten van vrije radicalen te beperken.
 • Bovendien kan paardenstaart de aanmaak van oliën beperken en de bloedsomloop in het haarzakjes bevorderen, om er zo voor te zorgen dat het haar sterker en glanzender wordt.
 • Dankzij het gegeven dat dit kruid ook goed is om de haarvaten te reinigen, helpt het tevens om de hoofdhuid te voorzien van zuurstof.

3. Henna

Door de blaadjes van deze plant te drogen en te malen, krijg je een plantaardige haarverf. Deze verf kan vervolgens worden gebruikt om de roodachtige kleur in haar te herstellen op een minder agressieve manier dan commerciële haarverf.

 • Tegelijkertijd biedt henna ook voordelen om schimmel tegen te gaan, wat ideaal is als je last hebt van roos of seborroïsch eczeem.
 • Henna blijft aan het haar kleven en zorgt ervoor dat je haar dikker wordt.
 • Daarnaast is het ook een effectief middel om je haar op een natuurlijke manier steil te maken.

4. Kerrie

De groei van je haar bevorderen met kerrie

Kerrie is tegenwoordig een zeer populaire specerij in allerlei gerechten.

 • De groene bladeren kunnen gebruikt worden om de schade te herstellen die veroorzaakt wordt door het ongegeneerde gebruik van commerciële producten, een overmatige blootstelling aan de zon en luchtvervuiling.
 • Het is rijk aan eiwitrijke oliën die het haarzakjes kunnen voorzien van voedingsstoffen en kracht.
 • Kerrie bevat ook een hoog gehalte bèta-caroteen, een voedingsstof die haaruitval zou kunnen verminderen en de haargroei kan bevorderen.
 • Daarnaast is deze specerij ook geweldig om de vroegtijdige verschijning van grijze haren tegen te gaan.

Het bevordert de aanmaak van melanine door iedere vezel te voorzien van natuurlijk pigment, vitamines en mineralen als koper, ijzer en zink.

5. Kaneel

Deze smaakvolle en aromatische specerij dient niet alleen om een heerlijke smaak aan je gerechten te geven. Kaneel kan daarnaast ook helpen om je haar sterker te maken.

 • De antiseptische eigenschappen van kaneel helpen om ziekten aan de hoofdhuid te voorkomen.
 • Tegelijkertijd kan kaneel bacteriën en andere micro-organismen die haaruitval kunnen veroorzaken helpen te elimineren.
 • Ook zou de specerij gunstig zijn om bruin haar lichter te maken.
 • Kaneel kan de bloedsomloop in de haarzakjes bevorderen, waardoor het haar dik, goed gehydrateerd en glanzend wordt.

De natuur biedt oneindig veel middeltjes die de groei van je haar bevorderen. De populairste zijn bedoeld voor uitwendig gebruik, maar de middeltjes die bedoeld zijn voor inwendig gebruik zijn net zo belangrijk.

Voedingsmiddelen zoals vis, yoghurt en havermout voorzien het haar van de eiwitten die het nodig heeft om gezond en sterk te blijven.

Vermijd het overmatig gebruik van chemische producten die de haarwortels zwakker maken. Geef je haar de liefde en zorg die het verdient! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Blume-Peytavi, U., Tosti, A., Whiting, D. A., & Trüeb, R. M. (2008). Hair growth and disorders. Hair, Hair Growth and Hair Disorders. https://doi.org/10.1007/978-3-540-46911-7
 • Gülçin, I., Küfrevioǧlu, Ö. I., Oktay, M., & Büyükokuroǧlu, M. E. (2004). Antioxidant, antimicrobial, antiulcer and analgesic activities of nettle (Urtica dioica L.). Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2003.09.028
 • Borrás-Linares, I., Stojanović, Z., Quirantes-Piné, R., Arráez-Román, D., Švarc-Gajić, J., Fernández-Gutiérrez, A., & Segura-Carretero, A. (2014). Rosmarinus officinalis leaves as a natural source of bioactive compounds. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms151120585
 • Vara-Delgado A, Sosa-González R, Alayón-Recio C, Ayala-Sotolongo N, Moreno-Capote G, Alayón-Recio V. Uso de la manzanilla en el tratamiento de las enfermedades periodontales. Archivo Médico Camagüey. 2019; 23 (3). Disponible en:http://revistaamc.sld.cu/index.php/amc/article/view/5901
 • Wu Y, Li S, Zu X, Du J, Wang  F, Ginkgo biloba extract improves coronary artery circulation in patients with coronary artery disease: contribution of plasma nitric oxide and endothelin-1. Phytother. Res. 2008; 22: 734-739. https://doi.org/10.1002/ptr.2335
 • Ait Haj Said, A., Sbai El Otmani, I., Derfoufi, S. & Benmoussa, A. (2016). Mise en valeur du potentiel nutritionnel et thérapeutique de l’ortie dioïque (Urtica dioïca L.). Hegel, 3, 280-292. https://doi.org/10.3917/heg.063.0280
 • Kusstianti, N., Wilujeng, B., Megasari, D. (2017). The Effects of Cinnamon and Clove Powder Compositions on Hair Coloring. 1st International Conference on Social, Applied Science and Technology in Home Economics (ICONHOMECS 2017). Atlantis Press, 171. 174. https://doi.org/10.2991/iconhomecs-17.2018.41.
 • Carranza Quispe, L., Pretel Sevillano, O. (2015). Efecto antioxidante del extracto hidroalcohólico de tilia platyphyllos scopoli “tilo de hoja ancha” en isquemia-reperfusión cerebral experimental en ratas. Odontología, 17(1), 151-158.
 • Ortiz-García LI, Gómez-Gil AL, Ayala-Ortíz AM. (2021). Dermatitis por contacto alérgica secundaria a tinte de cabello después de la sensibilización a tatuaje de henna. Dermatol Rev Mex, 65(3), 401-405.
 • Ávila-Sosa, R. Navarro-Cruz, A., Vera-López O. (2011). Romero (Rosmarinus officinalis L.): una revisión de sus usos no culinarios. Ciencia y Mar, XV (43): 23-36
 • Berdonces i Serra, J. (1985). La cola de caballo en fitoterapia. Natura Medicatrix, 10,  25- 28.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.