Opgeblazenheid voorkomen: vermijd deze 7 voedingsmiddelen!

Heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel? Voorkom opgeblazenheid en bevorder je algehele spijsvertering door deze zeven voedingsmiddelen te vermijden. Let op!
Opgeblazenheid voorkomen: vermijd deze 7 voedingsmiddelen!

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een opgeblazen buik kan ervoor zorgen dat we er zwaarder uitzien dan we in werkelijkheid zijn. Ontdek hoe je opgeblazenheid voorkomen kunt.

Vaak denken mensen dat het hier gaat om buikvet, maar eigenlijk zijn er genoeg factoren die opgeblazenheid in de buik kunnen veroorzaken. Soms gaat de opgeblazenheid zelfs gepaard met spijsverteringsproblemen, zoals een teveel aan darmgas of buikpijn. Hierdoor kan het zijn dat iemand zich zwaarder voelt dan hij is.

Slechte voedselkeuzes

De oorzaak van dit probleem kan gevonden worden in slechte voedselkeuzes. Er zijn tenslotte genoeg voedingsmiddelen die opgeblazenheid kunnen veroorzaken wanneer je ze consumeert.

Helaas zijn we vaak geneigd om het gegeven dat bepaalde voedingsmiddelen ons ongemak bezorgen, simpelweg te negeren. En daardoor blijven we ze gewoon consumeren. In dit artikel delen we dan ook zeven voedingsmiddelen die de boosdoener kunnen zijn van jouw ongemak.

Opgeblazenheid voorkomen door deze voedingsmiddelen te vermijden

De makkelijkste manier om opgeblazenheid te voorkomen, is door bepaalde voedingsmiddelen uit je dieet te schrappen.

1. Melk en zuivelproducten

Opgeblazenheid voorkomen door zuivelproducten te vermijden

Melk en zuivelproducten kunnen in verband worden gebracht met opgeblazenheid. Dit komt doordat dit soort producten veel lactose bevatten, een suiker die spijsverteringsproblemen kan veroorzaken door ervoor te zorgen dat enzymen hun taken niet goed uit kunnen voeren in het lichaam.

Doordat lactose door het lichaam slecht geabsorbeerd wordt, zorgt het ervoor dat je last kunt krijgen van darmgas, opgeblazenheid en buikpijn.

Suggesties

 • Vervang koemelk door plantaardige producten, zoals amandelmelk of havermelk.
 • Als je je zorgen maakt dat je door plantaardige producten te consumeren minder calcium binnenkrijgt, probeer dan meer groenten te eten die dit mineraal bevatten.

Wanneer we denken aan calcium denken we automatisch aan melk, yoghurt, kaas etc. Wat we echter vaak niet weten, is dat er ook heel veel andere bronnen zijn waar we deze voor onze ontwikkeling zo belangrijke voedingsstof uit zouden kunnen halen.

2. Geraffineerde granen vermijden, kan opgeblazenheid voorkomen

Verwerkte granen hebben een lagere voedingswaarde dan onbewerkte granen. Geraffineerde granen bevatten daardoor minder vezels, een voedingsstof die van essentieel belang is voor een goede spijsvertering.

Bovendien voorzien ze het lichaam ook van minder vitamines en mineralen dan volkoren granen en is de kans groot dat ze, vanwege hun glutengehalte, opgeblazenheid zullen veroorzaken.

Suggesties

 • Probeer je consumptie van geraffineerde granen zoveel mogelijk te beperken, dus ook de geraffineerde granen uit brood en pizza.
 • Ga op zoek naar vervangingen die volkoren granen bevatten en glutenvrij zijn.

3. Rauwe groenten

Opgeblazenheid voorkomen door kruisbloemige groenten als bloemkool te vermijden

Kruisbloemige groenten, zoals bloemkool en broccoli, zitten boordevol essentiële voedingsstoffen. Bovendien bevatten ze erg weinig calorieën en houden ze ons gezond.

Het probleem is echter dat dit soort groenten ook polysachariden bevatten die ook wel raffinose worden genoemd. En wanneer je deze binnenkrijgt, gaan ze in je maag fermenteren en veroorzaken ze zodoende darmgas. Dit zorgt natuurlijk voor een ontstekingsreactie in de maag, die moeilijk te behandelen is.

Suggesties

 • Beperk je consumptie van dit soort groenten. Probeer ze slechts één keer per week in je dieet op te nemen.
 • Eet kruisbloemige groenten het liefste rauw of gestoomd.

4. Vleeswaren

Vleeswaren lijken altijd vers en zijn een snelle en heerlijke optie. Wat veel mensen echter niet weten, is dat deze producten vol chemicaliën en vetten zitten die helemaal niet goed zijn voor de gezondheid. Door dit soort producten dus voortdurend te eten, wordt er een ontstekingsreactie opgewekt in het lichaam, waardoor je problemen kunt ervaren met de gewrichten en de spijsvertering.

Bovendien bevatten vleeswaren veel te veel zout en kunnen ze vochtretentie en stofwisselingsproblemen veroorzaken.

Suggesties

 • Vervang deze verwerkte vleeswaren door gezonde magere vleeswaren, zoals kip of kalkoen.
 • Vermijd voedingsmiddelen die dit soort toegevoegde ingrediënten bevatten als je opgeblazenheid voorkomen wil.

5. Gefrituurde voedingsmiddelen

Opgeblazenheid voorkomen door gefrituurd voedsel te vermijden

Gefrituurd voedsel is een van de voornaamste oorzaken van opgeblazenheid. Niet alleen omdat het de opeenstapeling van darmgas bevordert, maar ook omdat het de spijsvertering vertraagt en het cholesterolgehalte verhoogt.

Suggesties

 • Probeer gefrituurd voedsel helemaal te vermijden, zoals patat, chips en andere soortgelijke producten.
 • Gebruik wanneer je thuis kookt altijd olijfolie of zonnebloemolie.

6. Specerijen

Specerijen geven onze maaltijden iets meer smaak. En in kleine hoeveelheden bieden ze interessante voordelen voor de gezondheid.

Het is echter niet verstandig om er grote hoeveelheden van te eten, met name wanneer je twee of meer specerijen met elkaar combineert. Specerijen kunnen namelijk ook de maagwand irriteren. En wanneer ze daardoor een ontstekingsreactie opwekken, kunnen ze reflux en darmgas veroorzaken.

Suggesties

 • Voeg alleen kleine hoeveelheden specerijen toe aan je maaltijden.
 • Probeer niet te veel verschillende specerijen tegelijkertijd met elkaar te combineren.
 • Beperk je consumptie van pittige specerijen, zoals peper of chili.

7. Bonen vermijden zal opgeblazenheid voorkomen

Opgeblazenheid voorkomen door bonen te vermijden

We kunnen niet ontkennen dat bonen hartstikke lekker en bovendien ook nog eens supergezond zijn. Bonen zijn een belangrijke bron van plantaardige proteïne, antioxidanten en vitamines en mineralen. Vanwege hun polysacharidengehalte kunnen bonen echter ook een opgeblazen buik veroorzaken.

Suggesties

 • Consumeer bonen niet te vaak en altijd in matige hoeveelheden.
 • Zorg ervoor dat je de bonen goed kookt om ongewenste spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Eet jij de bovenstaande voedingsmiddelen regelmatig? Zo ja, dan kan het heel goed zijn dat dit de reden is waarom je zo vaak last hebt van een opgeblazen buik.

Probeer in het vervolg dan ook om je consumptie van deze voedingsmiddelen te beperken en kies voor opties die iets lichter zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Szilagyi A, Ishayek N. Lactose Intolerance, Dairy Avoidance, and Treatment Options. Nutrients. 2018 Dec 15;10(12):1994. doi: 10.3390/nu10121994. PMID: 30558337; PMCID: PMC6316316.
 • Vanduchova A, Anzenbacher P, Anzenbacherova E. Isothiocyanate from Broccoli, Sulforaphane, and Its Properties. J Med Food. 2019 Feb;22(2):121-126. doi: 10.1089/jmf.2018.0024. Epub 2018 Oct 27. PMID: 30372361.
 • Crowe W, Elliott CT, Green BD. A Review of the In Vivo Evidence Investigating the Role of Nitrite Exposure from Processed Meat Consumption in the Development of Colorectal Cancer. Nutrients. 2019 Nov 5;11(11):2673. doi: 10.3390/nu11112673. PMID: 31694233; PMCID: PMC6893523.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.