Een suikervrije, zuivelvrije mousse met aardbeien en amandelen

· 10 december 2017
Deze mousse met aardbeien en amandelen bevat geen suiker en geen zuivelproducten. Toch is het een dessert met een mooie textuur en zoete smaak. De aardbeien verschaffen dit toetje zijn zoetheid maar je kan ook wat stevia gebruiken.

De nieuwe trends in voeding combineren lekkere smaken met een evenwichtig dieet. De bedoeling is dat gezondheid en genot hand in hand kunnen gaan. De mousse is een uitstekend voorbeeld van deze trendy gezonde nieuwe voedingsstijl.

Om die reden worden er steeds nieuwe recepten uitgewerkt die gezonde vetten en geen suiker, bloem of zuivel bevatten. We willen je helpen en hier ook een recept voorstellen.

In dit artikel ontdek je een eenvoudig recept zonder suiker of zuivel: een mousse van aardbeien en amandelen. Het is een licht dessert en gemakkelijk verteerbaar. Je zal het ongelooflijk lekker vinden!

Een mousse zonder zuivelproducten

In recepten voor mousse heb je meestal room of slagroom nodig, maar we kunnen ook op zoek gaan naar lichtere alternatieven, want die producten zijn niet alleen geweldig voor mensen met lactose-intolerante. Ze zijn ook uitstekend voor mensen die proberen om minder vet te eten of voor hen die proberen het gebruik van suiker onder controle te houden.

We gaan in dit respect de zuivel vervangen door amandelmelk. Het is glad en romig en bevat erg veel voedingsstoffen. Je kan het kopen, maar je kan het ook thuis zelf maken.

Mousse met aardbeien en amandelmelk

Desserts zonder suiker

Het probleem met de meeste desserts is dat ze te veel suiker bevatten.

Witte suiker wordt beschouwd als een erg gevaarlijk product voor onze gezondheid, want het verandert, verzuurt en ontkalkt het lichaam. Als gevolg kunnen allerlei soorten stoornissen en aandoeningen zich ontwikkelen.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel alternatieven voor witte suiker. We kunnen ze uitproberen en op die manier hun eigenschappen leren kennen. Ze hebben een verschillende mate van zoetheid en ook hun textuur is verschillend. We kunnen dus op basis van hun typische eigenschappen beslissen welke we willen gebruiken in onze recepten. Dit zijn enkele voorbeelden:

 • Ruwe rietsuiker
 • Stevia
 • Honing
 • Agavesiroop
 • Ahornsiroop
 • Kokossuiker

De voordelen van deze mousse als dessert

Aardbeien

Aardbeien

Aardbeien zijn een geweldig ingrediënt voor elk gezond dieet. Ze bevatten weinig suikers, calorieën en vet. Bovendien hebben ze vochtafdrijvende eigenschappen. Die zullen je helpen om vochtophoping te bestrijden. Dit is de oorzaak van een opgeblazen gevoel en gewichtstoename.

Ze bevatten ook veel vitamine C, foliumzuur, mangaan, jodium en kalium.

Aardbeien zijn dus erg voedzaam. Eet ze regelmatig, want het kan helpen om de cholesterol in je bloed onder controle te houden. Het voorkomt ook osteoporose en bestrijdt constipatie. Deze vruchten zullen zelfs je zicht verbeteren.

Amandelen

Amandelen

Amandelen zijn een soort noten. Ze zijn een geweldig voedingsmiddel dat je op elke leeftijd kan eten, want ze bevatten veel voedingsstoffen, eiwitten, gezonde vetten en vezel.

In deze noten zitten echter erg veel calorieën. Gelukkig zetten ze dit om in een grote hoeveelheid energie. Bovendien hebben ze geen negatief effect op je gewicht op voorwaarde dat je ze met mate eet (een handvol per dag).

Amandelen bevatten ook veel vitamine E. Dit is een krachtige antioxidant die ons beschermt tegen veroudering, zowel aan binnenkant als buitenkant van ons lichaam.

Bij dit recept zullen we de amandelen gebruiken zodat we geen zuivelproducten nodig hebben. De amandelen zullen een romige textuur aan onze mousse geven.

Mousse van aardbeien en amandelen

Laten we niet langer meer wachten en beginnen aan ons gezonde recept, een lekkere voedzame aardbeienmousse:

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1 kop rauwe amandelen (150 g)
 • 3 eiwitten
 • 1 kop water (200 ml)
 • 3 eetlepels vloeibare stevia (30 ml)
 • 3 koppen aardbeien (510 g)

Opmerking: we raden je aan om biologische aardbeien te gebruiken, want andere aardbeien worden niet op een natuurlijke manier geteeld. Ze zullen dus meestal veel pesticiden bevatten. Die chemische bestanddelen dringen de buitenkant van het fruit binnen door de gevoelige uiterlijke poriën.

Hoe maak je dit dessert klaar?

 • Laat de amandelen ongeveer één uur voordat je aan het recept begint in water weken. Dit is nodig om ze te activeren. Zo zal het ook gemakkelijker zijn om ze te verteren en te gebruiken in je recept.
 • Scheid het eiwit van het eigeel. Klop de eiwitten op tot je een luchtige crème hebt. Zet dit dan opzij om later te gebruiken.
 • Doe de geweekte amandelen samen met het water in de blender. Mix het minstens één minuut totdat je redelijk dikke crème hebt.
 • Voeg dan de stevia en de aardbeien toe. Ga verder met mixen in de blender. Nu kan je even proeven of het al of niet meer zoetstof nodig heeft. Dit hangt af van jouw smaak en hoe zoet de aardbeien zijn.
 • Voeg nu langzaam de eiwitten toe aan het mengsel. Meng alles, maar zorg ervoor dat je de luchtigheid van het eiwit niet verliest.
 • Doe daarna de crème in kopjes of potjes die jij wil gebruiken. Dek ze af en zet ze in de koelkast.
 • Wacht nu vierentwintig uur voordat je de mousse eet. Als je echt van deze traktatie wil genieten, moet je dus even wachten voordat het de juiste textuur heeft.

Aardbeiendrankjes: ideaal voor je dieet!

Aardbeien behoren tot de lekkerste vruchten die je kan vinden. Hoewel ze heel zoet van smaak zijn, zijn ze toch een van de beste voedingsmiddelen om toe te voegen aan je dieet.