Behandeling voor infecties van de blaas, urinebuis en nieren

Dankzij de vitaminen en vooral bromelaïne die in ananas gevonden wordt, kan het regelmatig eten van deze vrucht helpen bij het verminderen van infecties en ontstekingen in de urinewegen.
Behandeling voor infecties van de blaas, urinebuis en nieren
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 18 december, 2018

Gelokaliseerde infecties van de urinewegen komen het vaakst voor in de blaas, de urinebuis en de nieren en worden veroorzaakt door de proliferatie van bepaalde bacteriën. Het is belangrijk om in gedachte te houden dat vrouwen over het algemeen vaker last hebben van deze aandoeningen.

Waar komt dat door? De urinebuis bij vrouwen is korter en ligt dichter bij de anus dan die van de man. In aanvulling daarop kan de menopauze leiden tot bepaalde veelvoorkomende infecties.

Dat is waarom we je in het artikel van vandaag willen vertellen over een aantal voedingsmiddelen die je kunt consumeren als je aan deze aandoeningen lijdt.

Infecties aan de blaas, urinebuis en nieren

Een urineweginfectie kan gelokaliseerd zijn op een aantal plaatsen en vereist vaak een behandeling van een arts en medicijnen.

Terwijl je thuis bent, kun je de juiste voedingsmiddelen consumeren, zodat je antioxidanten, vitaminen en natuurlijke antibiotica binnenkrijgt die zonder twijfel zullen helpen om zo snel mogelijk van dit probleem af te komen.

Laten we eerst eens kijken wat de verschillende soorten urineweginfecties zijn waaraan je kunt lijden.

 • De blaas: Een blaasinfectie komt het meest voor en is ook bekend als cystitis.
 • De nieren: Een nierinfectie is iets dat ernstiger is. Als het probleem alleen in één nier is ontstaan en de infectie tijdelijk is, wordt het een acute pyelonefritis genoemd. Als het niet snel wordt opgelost en de andere nier aantast, lijdt je aan chronische pyelonefritis. Een nierinfectie kan pijnlijk zijn en gaat samen met koorts, koude rillingen en ernstige vermoeidheid.
 • De urineleiders: Af en toe kunnen de buizen die je nieren verbinden aan de blaas ook besmet raken, maar het is vrij ongebruikelijk en kan ook eenvoudig worden opgelost met voorgeschreven medicatie.
 • De urinebuis: Dit soort infectie staat bekend als urethritis en ontstaat in de buis die urine verwijdert uit de blaas. Het is een infectie die vaak voorkomt.

Dieetbehandeling voor aandoeningen van de blaas, urinebuis en nieren

Kamillethee

Kamillethee

Kamille wordt in het algemeen beschouwd als een van de beste natuurlijke middelen tegen urineweginfecties. Het bevat antibacteriële stoffen die helpen het genezingsproces van een aantal infecties te versnellen. En vergeet niet dat het ook een natuurlijk ontgiftingsmiddel is, dus het doodt ook de bacteriën die in urine wordt gevonden.

Zo bereidt je het:

Ingrediënten

 • 20 gram kamille
 • 200 ml water

Bereiding

Deze drank kun je het beste twee maal per dag drinken, waarbij je de eerste kop ‘s ochtends op een lege maag drinkt en de tweede in de middag.

 • Begin met het aan de kook brengen van het water en voeg daarna de kamille toe.
 • Laat het vervolgens twintig minuten koken.
 • Haal dan de pan van het vuur en laat het een paar minuten afkoelen.
 • Drink het langzaam op.

Badwater met kamille

Een andere interessante manier is om een bad te nemen met kamille. De bereiding is als volgt:

 • 1 liter water
 • 40 gram kamille

Bereiding

 • Laat eerst de kamille in het water koken gedurende ongeveer een half uur.
 • Laat het dan tien minuten afkoelen.
 • Het moet warm zijn, maar niet te heet.
 • Voeg daarna de vloeistof toe aan je badwater en blijf er zo’n vijftien minuten inzitten tot het water begint af te koelen.

Dit zal je helpen om meteen te genieten van de geneeskrachtige eigenschappen van kamille.

Cranberrysap

Cranberrysap

Cranberrysap is een van de meest effectieve manieren om infecties van de urinewegen te genezen, omdat het vast gaat zitten aan de wanden van de urinewegen om schadelijke bacteriën te verwijderen en je immuunsysteem te versterken, terwijl het je beschermt tegen andere infecties of ziekten.

Drink elke dag een glas natuurlijk, ongezoet cranberrysap als je last hebt van een van deze infecties.

Misschien ook interessant om te lezen:
Helpt fruit bij de behandeling van een urineweginfectie?

Ochtendbehandeling met zuiveringszout en citroen

Zuiveringszout en Citroen

Zuiveringszout en citroensap zijn beide goede keuzes voor het verlichten van blaas-, nier- en urinebuisinfecties. Waarom? Ze helpen bij het verminderen van de pijn en het ongemak dat je ervaart tijdens het urineren en brengen ook de pH van je lichaam in evenwicht en bestrijden het zuur dat de infecties in de eerste plaats veroorzaakt.

Dit kan als een verrassing voor je komen omdat citroensap zuur is, maar wanneer je lichaam het verteert, heeft het een verzurend effect op de urine, wat helpt bij het genezen van de geïrriteerde weefsels van de urinewegen.

Ingrediënten

 • Het sap van een halve citroen
 • 3 gram zuiveringszout
 • 200 ml water

Bereiding

 • Los de 3 gram zuiveringszout op in het water en voeg daarna het citroensap toe.
 • Het water moet op kamertemperatuur zijn.
 • Drink dit op een lege maag gedurende vijf dagen voor het beste resultaat.

De voordelen van ananas

Ananas

Als het gaat om het genezen van problemen met de urinewegen wordt ananas altijd beschouwd als een van de beste vruchten voor het bestrijden van infecties, bacteriën en ontstekingen. De bromelaïne helpt bij het sneller genezen van deze veelvoorkomende aandoeningen, dus aarzel niet om drie of vier plakjes verse ananas per dag te eten.

Om de meeste voordelen uit deze vrucht te halen, consumeer je de ananas vijftien minuten voor de lunch en het avondeten. Het is beter voor je als je het eet op een lege maag. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jepson, R. G., Williams, G., & Craig, J. C. (2013). Cranberries for preventing urinary tract infections. Sao Paulo Medical Journal. https://doi.org/10.1590/1516-3180.20131315T1
 • Howell, A. B., Botto, H., Combescure, C., Blanc-Potard, A. B., Gausa, L., Matsumoto, T., … Lavigne, J. P. (2010). Dosage effect on uropathogenic Escherichia coli anti-adhesion activity in urine following consumption of cranberry powder standardized for proanthocyanidin content: A multicentric randomized double blind study. BMC Infectious Diseases. https://doi.org/10.1186/1471-2334-10-94
 • Farid Hossain, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences. https://doi.org/10.11648/j.ijnfs.20150401.22

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.