Helpt fruit bij de behandeling van een urineweginfectie?

Vruchten zijn rijk aan vitamine C, wat het lichaam kan helpen bij het elimineren van bacteriën uit de blaas. Door het verhogen van de consumptie van voedingsmiddelen die citrus bevatten, kun je ook de gezondheid van de darmen verbeteren.
Helpt fruit bij de behandeling van een urineweginfectie?
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 29 oktober, 2018

Heb je vaak last van een urineweginfectie? Naast de door je arts voorgeschreven medicijnen is het altijd een goed idee om ervoor te zorgen dat je een gezond dieet volgt. Fruit mag daarbij niet ontbreken. Wil je weten welke vruchten  je het beste kunnen helpen?

Voordelen van fruit voor een urineweginfectie

Urineweginfecties zijn een veelvoorkomende hinder voor vrouwen. Bij die vervelende ontsteking van de blaas voelen we meestal ook een branderig gevoel bij het plassen, druk in de buikstreek en soms zelfs een lichte koorts.

Heb je het zelf al eens ervaren? Zoals je waarschijnlijk weet wordt het meestal behandeld met een kuur van door de arts voorgeschreven antibiotica. Vandaag willen we je enkele richtlijnen laten zien die de behandeling kunnen aanvullen. Fruit is daarvoor zeer geschikt.

Aanvullende tips naast je antibiotica

Waarom zijn vruchten nuttig? Dit komt in principe omdat ze zo rijk zijn aan vitamine C en andere stoffen die je kunnen helpen geleidelijk aan de bacteriën in de blaas te verminderen. We geven je daarom een overzicht van de verschillende tips die je kunt volgen als aanvulling op de antibiotica:

  • Drink veel vocht. Dit zal namelijk helpen bij het schoonmaken van de blaas en de urinewegen.
  • Thee van kamille, kaneel of rozemarijn is ook heel nuttig, omdat het de ontsteking zal verminderen.
  • Eet voedingsmiddelen die antibiotische eigenschappen hebben. Weet je welke dat zijn? Natuurlijk weet je dat. Het zijn onder andere knoflook, gember en peterselie. Je kunt ‘s middags bijvoorbeeld gemberthee drinken of een mengsel maken door vijf takjes peterselie in een kopje water te koken. Filter de vloeistof en drink het zo. Je zult zien dat je je beter voelt.
  • Voedingsmiddelen die als diureticum dienen. Deze voorkomen zoals je weet dat je vocht vasthoudt en het bevordert het urineren. De beste zijn asperges, komkommers, selderij en bieten.
  • Vermijd voedingsmiddelen die de blaas kunnen irriteren, zoals koffie en groene thee.
  • Vermijd voedingsmiddelen gemaakt met geraffineerde meel, gist en suikers. Het enige wat deze namelijk doen is zorgen dat je meer vocht vasthoudt. Dit zal dus niet helpen bij het bestrijden van de infectie.
  • Drink elke dag een glas water met daarin een eetlepel zuiveringszout. Dit zal helpen bij het behandelen van de urineweginfectie.

Vruchten die je helpen bij het bestrijden van de urineweginfectie

1. Cranberries

Cranberrythee kan helpen bij een urineweginfectie

Houd je van cranberries? Kun je ze makkelijk kopen in je lokale supermarkt? Je moet altijd aan cranberries denken wanneer je problemen hebt met de urinewegen. Artsen en voedingsdeskundigen zijn al goed op de hoogte van hun uitstekende eigenschappen als antibioticum en antioxidant.

Cranberries verhogen de zuurgraad van de urine. Dit kan helpen bij het elimineren van allerlei bacteriën door ze ofwel te doden of te voorkomen dat ze zich hechten aan de wanden van de urinewegen.

Hier is een tip: koop liever geen voorverpakt cranberrysap in de supermarkt, omdat dit geen actieve ingrediënten bevat die de genezing bevorderen. Het bevat ook grote hoeveelheden suiker. Het is veel beter om verse cranberries te kopen en het sap thuis te bereiden.

2. Papaja

Papaja kan helpen bij een urineweginfectie

Papaja is een ander voorbeeld van een vrucht met een hoge zuurgraad die kan helpen bij het elimineren van bacteriën en het zorgen voor de urinewegen. Het is een natuurlijke bron van antioxidanten en vitamine C.

Een ander feit om te overwegen is dat papaja’s de detox bevorderen doordat ze rijk zijn aan vezels. Gecombineerd met een hoog niveau van antioxidanten kan deze vrucht helpen bij het reinigen van de blaas, de darmen en de dikke darm.

Papaja is ook goed voor ons, omdat het enzymen bevat die ontsteking kunnen verminderen en genezing bevorderen. Zou je deze vrucht willen missen? Aarzel niet om hem te proberen. Het kan namelijk heel heilzaam zijn bij infecties van de urinewegen.

3. Sinaasappel- en citroensap

Citrusvruchten kunnen helpen bij een urineweginfectie

Zoals je al weet zijn er maar weinig vruchten die zo rijk zijn aan vitamine C en antioxidanten als sinaasappels en citroenen. In het ideale geval drink je ‘s ochtends het sap van twee sinaasappels en de helft van een citroen.

Zeef de pulp er niet uit en drink het langzaam. De pulp zal namelijk ook helpen bij het reinigen van je darmen. Drink dit natuurlijke sap elke dag en vul het aan met de andere vruchten die we in dit artikel behandelen.

4. De voordelen van ananas

Ananas kan helpen bij een urineweginfectie

Wist je dat ananas enzymen bevat die de snelheid van je herstel kunnen bevorderen door het verminderen van de ontsteking in de blaas? Ja, het is echt zo. Het is een geneeskrachtige vrucht die de moeite waard is om elke dag te eten op iedere manier die je wilt, toegevoegd aan salades, los of in sappen.

5. Rode druiven

Rode druiven kunnen helpen bij een urineweginfectie

Druiven zijn een rijk, natuurlijk voedingsmiddel dat zorg kan dragen voor de urinewegen, bijna even goed als cranberries. Ze zijn lekker en zien er ook lekker uit. Het is dus een goede vrucht om toe te voegen aan je dagelijkse voeding als je lijdt aan een urineweginfectie.

Ze zijn rijk aan antioxidanten, zouden ontstekingen kunnen verminderen, zijn werkzaam als diureticum en voorzien ons van uitstekende vitamines die kunnen helpen bij het bevorderen van ons dagelijkse herstel. Geniet ervan!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.