Ben jij al bekend met de voordelen van papaja?

De eerste papajabomen werden ontdekt in 1541, toen de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando de Soto monsters van de plant verstuurde tijdens een excursie in de Mississippi valley.
Ben jij al bekend met de voordelen van papaja?

Laatste update: 31 juli, 2018

Je hebt het Engelse gezegde ‘An apple a day keeps the doctor away‘ (een appel per dag houdt de dokter op afstandvast wel eens gehoord. In Spanje hebben ze een soortgelijk spreekwoord: ‘Een papaja per dag houdt de dokter op afstand’. Ken jij de voordelen van papaja al?

Hoe waar is deze Spaanse wijsheid eigenlijk?

Deze tropische vrucht smaakt niet alleen heerlijk en zoet, maar is ook wereldwijd bekend vanwege zijn gezonde eigenschappen, met name dankzij het enzym papaïne.

Waar is papaïne precies goed voor?

Tijdens het spijsverteringsproces wordt voedsel afgebroken en vermengd met speeksel tot een voedselbrei. Deze massa bevindt zich in de maag. Daar worden de eiwitten vervolgens afgebroken door pepsine en enzymen uit het maagsap, zodat zij door de dunne darm kunnen worden geabsorbeerd.

Dan is papaïne aan de beurt. Het is verantwoordelijk voor het afbreken van de eiwitten en het neutraliseren van de maagzuren. Op deze manier kan de maag veel sneller werken.

De eigenschappen van papaïne

 • Het is een krachtig verterend en ontstekingsremmend middel.
 • Het heeft pijnstillende eigenschappen.
 • Het werkt als desinfecterend middel.
 • Het heeft ontgiftende, diuretische en zuiverende eigenschappen.
 • Het reinigt het spijsverteringsslijmvlies.
 • Het vernietigt intestinale amoeben.
 • Het is rijk aan kalium en natriumarm, wat ideaal is voor mensen met hoge bloeddruk of cardiovasculaire problemen.

De voedingsstoffen in papaja’s

Papaja's
 • Papaïne: zeer vergelijkbaar met pepsine, helpt om eiwitten te verteren, stimuleert de spijsvertering en werk daarnaast als ontstekingsremmend middel.
 • Carpaïne: een alkaloïde die de spijsvertering van vlees en voedingsmiddelen met een hoge dichtheid makkelijker maakt. Bovendien vermindert het hartinsufficiëntie en periodes van tachycardie.

Soorten papaja

Over de hele wereld zijn er ongeveer vijftig verschillende soorten papaja. Over het algemeen kunnen ze echter als volgt worden ingedeeld:

 • Goud: een kleine papaja die tussen de 400 en 600 gram weegt.
 • Hawaiiaans: een ronde vrucht die zoeter smaakt dan de andere soorten.
 • Formosa: de grootte varieert sterk, het vruchtvlees is roodachtig en de vorm is cilindrisch.

De voordelen van papaja

De papaja is niet alleen rijk aan papaïne, maar bevat ook veel vitamine A, B, C en E. Het is rijk aan magnesium en kalium, waardoor het fantastisch is voor je gezondheid.

Hieronder zullen we de voordelen van papaja nog nader toelichten.

1. Het helpt je gewicht onder controle te houden

Weegschaal

Papaïne helpt bij het afbreken van vetten, eiwitten en koolhydraten. Het is ook efficiënter dan pepsine, een enzym dat zich in de maag bevindt.

2. Het is ideaal voor diabeten

Het sap van de papaja helpt het glucoseniveau in het bloed te verlagen, versnelt de regeneratie van de cellen en verhoogt ook de synthese van insuline (vooral groene papaja is hier goed voor).

3. Het verbetert de spijsvertering

Spijsvertering

Papaïne, fytonutriënten en andere enzymen verbeteren het spijsverteringsproces. Dit betekent dat je lichaam zich makkelijker van gifstoffen ontdoet.

4. Het bestrijdt constipatie

Naast alle eerdere voordelen die we hebben genoemd, is papaja ook rijk aan vezels, die water absorberen en de consistentie van de afvalbrei in de darm verbetert.

Dit betekent dat het je maag reinigt, waardoor het makkelijker is om zich te ontdoen van afval dat normaal in de darmen achterblijft.

5. Het zorgt ervoor dat wonden sneller genezen

Litteken

Als het gaat om de huid, is protease een van de meest nuttige enzymen van de papaja. Dit helpt wonden sneller genezen. Bovendien beschikt de papaja over voedingsstoffen en vitaminen die de conditie van je huid verbeteren en ontstekingen verminderen.

6. Het zorgt voor betere borstvoeding

Papaïne verbetert de werking van de endocriene klieren, waardoor de melkproductie bij moeders die borstvoeding geven verbetert.

7. Het vermindert menstruatiekrampen

Menstruatiepijn

Het eten van papaja verhoogt ook de niveaus van oxytocine en prostaglandine bij vrouwen. Daardoor ontstaan er lichtere samentrekkingen in de baarmoeder, die de pijn in het algemeen verminderen.

Tips om de voordelen van papaja optimaal te benutten

 • De papaja die je kiest moet rijp zijn, zodat je zoveel mogelijk gezonde voordelen kunt krijgen.
 • Papaja’s smaken beter als ze koud worden geserveerd.
 • Als je ze samen eet met andere vruchten is het belangrijk dat ze ook zoet zijn, zoals banaan. Als je het met citrusvruchten eet, kan het de samenstelling van de zuren in de maag beïnvloeden.
 • Je kunt ook papajasap of door papaja gearomatiseerd water drinken.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jean Carper. Los alimentos medicina milagrosa. Editorial AMAT, 2012.
 • Gloria García, Alimentos Que Ayudan a Prevenir y Combatir Enfermedades. Palibrio, 2012.
 • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016. 
 • Albert Ronald Morales. Frutoterapia: Bienestar y vida. Editorial Edaf, S.L., 2014. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.