Is het goed om 's ochtends warm citroenwater te drinken? 

Het drinken van warm citroenwater op een lege maag is goed voor je lichaam. Pers een halve citroen uit in een glas warm water en voilà.
Is het goed om 's ochtends warm citroenwater te drinken? 

Laatste update: 09 december, 2018

Veel mensen drinken direct na het opstaan een kopje koffie om wakker te worden. Het drinken van warm citroenwater heeft echter veel voordelen, vooral in de winter. Deze geweldige plaatsvervanger voor cafeïne is eenvoudig te maken: pers een halve citroen uit in een glas warm water en voilà.

Inwendige voordelen van het drinken van citroenwater

Het drinken van warm citroenwater op een lege maag is goed voor je lichaam. Enkele van de belangrijkste voordelen noemen we hieronder.

Het ondersteunt je immuunsysteem

Citroen is namelijk rijk aan vitamine C en helpt daardoor het lichaam bij het tegengaan van verkoudheid. Daarnaast is de vrucht een goede bron van kalium en dit mineraal stimuleert het zenuwstelsel en de hersenfunctie en houdt de bloeddruk onder controle.

Het balanceert de pH-waarde

Hoewel citroen een citrusvrucht is, verhoogt het eten ervan de zuurgraad in het lichaam niet. Citroen is namelijk een van de meest alkalische voedingsmiddelen die er bestaan en kan daardoor de zuurgraad juist verlagen.

Het bevordert gewichtsverlies

Citroen bevat pectine en gaat daardoor honger en angst tegen. Door een alkalisch dieet aan te houden, zul je sneller afvallen.

Het draagt bij aan een goede spijsvertering

Citroen verwijdert ongewenste stoffen uit het lichaam en bevordert de galproductie. Ook vermindert het maagzuur en de kans op constipatie.

Het werkt vochtafdrijvend

Citroen zuivert het lichaam en zorgt ervoor dat gifstoffen gemakkelijker kunnen worden verwijderd, waardoor de urinewegen gezond blijven.

Het verlicht ademhalingsproblemen

Dankzij het mengsel van warm water en citroen kunnen luchtweginfecties verholpen worden en zal je hoest dus overgaan. Daarom is dit mengsel ook behulpzaam bij astma en allergieën.

Overige voordelen van warm citroenwater

Behalve bovenstaande voordelen voor de gezondheid, biedt het in de ochtend drinken van warm citroenwater nog enkele andere fijne voordelen.

Het zuivert de huid

Vitamine C maakt rimpels en donkere vlekken minder zichtbaar en verwijdert gifstoffen uit het bloed, wat ook zichtbaar zal zijn in het gelaat.

  • Je kunt citroen direct of verdund met water op je gezicht aanbrengen om de huid er beter uit te laten zien.
  • Let op: alleen ‘s avonds doen.

Het verfrist de adem

Citroensap kan worden gebruikt om kies- of tandpijn en tandvleesontsteking te behandelen, maar wees voorzichtig, citroenzuur kan namelijk ook zorgen voor tanderosie.

Het houdt je ‘zen’

Wanneer je stress ervaart, verliest je lichaam vitamine C en dit verlies kun je weer aanvullen door middel van citroen.

Het helpt je van je cafeïneverslaving af

Door citroenwater te drinken, zul je minder behoefte hebben aan cafeïne of koffie. Je zult je dag dus zo op een gezondere manier beginnen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mohanapriya, M., Ramaswamy, L., & Rajendran, R. (2013). Health and Medicinal Properties of Lemon (Citrus Limonum). International Journal Of Ayurvedic And Herbal Medicine.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.