Is het goed om ’s ochtends warm citroenwater te drinken? 

· 28 april 2016

Veel mensen drinken direct na het opstaan een kopje koffie om wakker te worden. Het drinken van warm citroenwater heeft echter veel voordelen, vooral in de winter. Deze geweldige plaatsvervanger voor cafeïne is eenvoudig te maken: pers een halve citroen uit in een glas warm water en voilà.

Inwendige voordelen van het drinken van citroenwater

Het drinken van warm citroenwater op een lege maag is goed voor je lichaam. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

  • Het ondersteunt je immuunsysteem: Citroen is namelijk rijk aan vitamine C en helpt daardoor het lichaam bij het tegengaan van verkoudheid. Daarnaast is de vrucht een goede bron van kalium en dit mineraal stimuleert het zenuwstelsel en de hersenfunctie en houdt de bloeddruk onder controle.
  • Het balanceert de pH-waarde: Hoewel citroen een citrusvrucht is, verhoogt het eten ervan de zuurgraad in het lichaam niet. Citroen is namelijk een van de meest alkalische voedingsmiddelen die er bestaan en kan daardoor de zuurgraad juist verlagen.
  • Het bevordert gewichtsverlies: Citroen bevat pectine en gaat daardoor honger en angst tegen. Door een alkalisch dieet aan te houden, zul je sneller afvallen.
  • Het draagt bij aan een goede spijsvertering: Citroen verwijdert ongewenste stoffen uit het lichaam en bevordert de galproductie. Ook vermindert het maagzuur en de kans op constipatie.
  • Het werkt vochtafdrijvend: Citroen zuivert het lichaam en zorgt ervoor dat gifstoffen gemakkelijker kunnen worden verwijderd, waardoor de urinewegen gezond blijven.
  • Het verlicht ademhalingsproblemen: Dankzij het mengsel van warm water en citroen kunnen luchtweginfecties verholpen worden en zal je hoest overgaan. Daarom is dit mengsel ook behulpzaam bij astma en allergieën.

Overige voordelen van warm citroenwater

Behalve bovenstaande voordelen voor de gezondheid, biedt het in de ochtend drinken van warm citroenwater nog enkele andere fijne voordelen:

  • Het zuivert de huid: Vitamine C maakt rimpels en donkere vlekken minder zichtbaar en verwijdert gifstoffen uit het bloed, wat ook zichtbaar zal zijn in het gelaat. Je kunt citroen direct of verdund met water op je gezicht aanbrengen om de huid er beter uit te laten zien. Let op: alleen ’s avonds doen.
  • Het verfrist de adem: Citroensap kan worden gebruikt om kies- of tandpijn en tandvleesontsteking te behandelen, maar wees voorzichtig, citroenzuur kan namelijk ook zorgen voor tanderosie.
  • Het houdt je “zen”: Wanneer je stress ervaart, verliest je lichaam vitamine C en dit verlies kun je weer aanvullen door middel van citroen.
  • Het helpt je van je cafeïneverslaving af: Door citroenwater te drinken, zul je minder behoefte hebben aan cafeïne of koffie. Je zult je dag zo op een gezondere manier beginnen.